Per Sandberg har vært i hardt vær etter at han ble intervjuet først i Klassekampen og så i NRK radio torsdag.

Til NRK sa han: «KrF har et enormt ansvar for at vi rekrutterer titalls unge mennesker som har vokst opp i Norge, til å reise ut og slutte seg til terrororganisasjoner og massakrerer barn og kvinner der ute». Dette beklaget han senere torsdag. Men han beklager ikke at han kritiserte KrF for en feilslått innvandringspolitikk.

Les også: Arebrot: - Planlagt spill fra Frp

Les også: – Sandberg har gitt sin beklagelse

- Hvordan har du det i dag?

– Jeg har det helt fantastisk. Jeg våknet opp til en nydelig vinterdag her på Senja. Spiste frokost med sønnen min, åtte år gamle Jakob, og kjørte ham på skolen. Nå smører jeg ski og skal på skitur. Jeg skal ha noen dager her sammen med familien.

Planlagte feriedager

- Fikk du plutselig behov for noen fridager?

– Starten på 2015 har vært hektisk for meg. Disse dagene har stått i kalenderen min lenge. Vinterferien for Jakob starter til uka, og jeg hadde planlagt å være på Senja i dagene som kommer. Men etter at det torsdag ble dobbelt trøndersk i VM vurderer vi å fyre opp bobilen, og dra til Falun for å følge trønderne i VM.

Les også: KrF-Hareide hudflettet Per Sandberg på direktesendt radio

Hvilket inntrykk har det gjort på deg at det uttalelsene dine skapte slik oppstuss?

– Jeg har vært i stormen før, og vet hvordan jeg skal håndtere et slikt trykk.

Hadde ikke forberedt seg godt nok

- Hva gjør du da?

– Jeg har mine mekanismer. Jeg har vært i stormen så mange ganger, og vet at det er viktig å stå oppreist. Og det er viktig å forberede seg godt.

- Hadde du gjort det torsdag?

– Nei. Og i tillegg til beklagelsen til KrF, beklager jeg at intervjuet med Klassekampen sto på trykk torsdag mens jeg var her på Senja, og hadde tenkt å være sammen med familien. Det forstyrret tiden jeg skulle hatt med Jakob.

Les også: – Uttalelse utenfor enhver politisk anstendighet

Hva mente du egentlig med det du sa torsdag?

– Det står klart og tydelig i torsdagens utgave av Klassekampen. Alle partiene må stå til ansvar for resultatene av sin politikk.

Ville kritisere innvandringspolitikken

- Hva mener du med det?

– Mange parti har det multikulturelle samfunnet som målsetting. Det har slått feil. Vi har sett at det er nesten umulig å oppnå. Integreringspolitikken har store mangler og enorme utfordringer. Det prøver jeg å påpeke i dette intervjuet med Klassekampen. Alle disse partiene som har støttet innvandringspolitikken må se seg tilbake, og se hva som har gått galt, og hva vi kan gjøre framover. Men jeg skjønner at noen parti og noen politikere blir snurt når de forstår at politikken deres ikke har lyktes.

Les også kommentaren: Beklagelsen fra Sandberg gjorde bare vondt verre

- På hvilken måte mener du KrF har ansvar for massakre på kvinner og barn i Syria?

– Det var feil, og det har jeg beklaget. Jeg har ingen problemer med å ta ansvar for at jeg gjorde en feil.

Hadde ikke ventet reaksjonene

- Hadde du ventet slike reaksjoner som uttalelsene dine skapte?

– Nei, jeg hadde ikke det, men har ikke problem med å forstå det når jeg registrerer hva jeg faktisk hadde sagt. Det flyttet dessuten debatten fra det jeg ville diskutere, nemlig innvandringsspørsmål. Jeg er meget irritert på meg selv som flyttet debatten over på et spor jeg absolutt ikke ønsket.

Les også: Hareide ikke fornøyd med Sandbergs beklagelse

- Hvordan reagerer du på at Knut Arild Hareide ble så sint?

– Jeg har full forståelse for det. Folk i Frp har også blitt eitrende forbanna for lignende beskyldninger. Selvsagt forstår jeg at folk blir forbanna.

- Hvordan føltes det å få en slik reaksjon som du fikk fra Hareide på direkten i Dagsnytt 18 torsdag?

– Jeg følte ikke at det var en så voldsom reaksjon fra Hareide. Jeg har møtt politikere til debatt som både har hatt større temperatur og sterkere engasjement. Jeg opplevde ikke at Hareide var så rasende.

– Hareide kan skrive beklagelsen selv

- Hareide var åpenbart ikke fornøyd med beklagelsen din torsdag. Hvilke tanker har du gjort deg om det?

– Det tenker jeg ikke så mye på. Men jeg har fått med meg at han ikke godtok beklagelsen min. Kanskje Knut Arild Hareide kan gi meg en tekst med en beklagelse som han vil være fornøyd med, så kan jeg se på det, og skrive under. Så kan vi heller diskutere politikk i stedet.

Les også: – Jeg beklager

- Var det ment som en beklagelse?

– Når jeg beklager, så beklager jeg.

– Kan ikke true meg til taushet

- Det hørtes ut som om Hareide kom med et ultimatum om at nå er det nok. Hvordan tolker du det?

– Mitt landsmøte er det eneste organet som kan vurdere min egnethet som politiker for Fremskrittspartiet. Hareide kan ikke true meg til taushet.

- Tror du dette kan føre til at KrF trekker seg fra regjeringssamarbeidet?

– Nei.

- Tror du dette vil øke oppslutningen til Frp på meningsmålingene?

– Mange tror, og påstår, at Frp driver politikk kun med det formål å få økt oppslutning. Vi blir om og om igjen møtt med at vi drar innvandringskortet. Jeg har i 30 år som politiker snakket om innvandring uansett hvilken oppslutning vi har hatt. Jeg har ingen formening om dette vil øke oppslutningen eller ikke.

- Du har snakket med Siv. Hva sa hun?

– Det blir mellom oss.

- Hva sier andre i partiet?

– Jeg har snakket med mange. Når det stormer, får jeg noen reaksjoner, og reaksjonene er som de bruker å være. Noen er fornøyd, og andre ikke. Jeg har sjelden fått så mange henvendelser som jeg har fått i går, i natt og i dag (fredag red.anm.)

Er lojal mot regjeringsplattformen

- Har du tenkt å gjøre noe for å bedre forholdet til KrF?

– Forholdet er ikke annerledes enn det har vært. Jeg har ingen ambisjoner om å gjøre noe spesielt. Jeg er lojal mot regjeringsplattformen og samarbeidsavtalen med KrF og Venstre, men jeg vil fortsatt utnytte det politiske handlingsrommet utenfor den felles plattformen og avtaler.

KrF-leder Knut Arild Hareide reagerer sterkt på angrepet fra Per Sandberg. Foto: NTB scanpix