Biskop Bernt Eidsvig. Foto: Kjell A. Olsen, Adresseavisen

– Det er forferdelig for oss å få satt biskopen vår ut av spill. Oi oi oi hvordan skal dette gå? Slik ordlegger pater Egil Mogstad seg.

Les også: Bedragerisiktet biskop lover å hjelpe politiet

Kansellist Unn Madsø, økonom Per Albert Vold og pater Egil Mogstad er samlet på bakrommet etter torsdagens kveldsmesse i St. Olavs katolske menighet i Trondheim. Det har vært en fæl dag. Biskopen deres, biskop Bernt er siktet for bedrageri av opp til 50 millioner kroner.

– Det var et virkelig vondt sjokk, sier Unn Madsø.

Fant medlemmer i telefonkatalogen

Foretaket Oslo Bispedømme og to enkeltpersoner, deriblant biskop Bernt Eidsvig, er siktet for grovt bedrageri. Bispedømmet skal, ifølge det biskop Eidsvig har sagt til Dagbladet, funnet katolske navn i telefonkatalogen, søkt opp personnummeret deres i folkeregisteret og meldt dem inn i den katolske kirken.

– Helt forferdelig, sier alle tre i kor som svar på spørsmål om hvordan de reagerer på at biskopen deres er siktet.

– Biskop Bernt Eidsvig er en hedersmann. Han er så rakrygget. Jeg kjenner ingen som er så hederlig som ham, sier Mogstad.

Les også: Biskop Eidsvig: - Klart man vurderer sin stilling

Ber om at sannheten kommer fram

Pater Egil Mogstad åpnet kveldens messe med å uttrykke bekymring og uro.

– Vi ber for alle som er involvert i denne saken. Og vi er glade for at vi har et fungerende politi og rettsvesen, og ber om at sannheten kommer fram, sa han til menigheten samlet til messe.

Les også: Biskopen i Den katolske kirke visste om medlemsrot

Madsø, Vold og Mogstad mener forklaringen er den voldsomme veksten av katolikker i Norge. I dag har menigheten i Trondheim 120 nasjonaliteter som medlemmer.

Registrerer seg ikke

– De tror at når de er katolikker og kommer til Norge, så er de fortsatt katolikker. De tenker ikke på at de må registrere seg, sier Per Albert Vold. I Norge får trossamfunn statsstøtte per medlem. Dermed har den katolske kirken fått statsstøtte for medlemmer de ikke kan dokumentere at de har.

Unn Madsø mener den store veksten av katolikker som søker seg til kirkene i Norge, har ført til at systemet har brutt sammen.

– Og så ble de nok kreative på registreringen for å få inntekter til de økte utgiftene for å gi et tilbud til alle de nye katolikkene som har kommet til Norge enten som arbeidsinnvandrere eller flyktninger. Dette er en sørgelig dokumentasjon på voksesmertene i den katolske kirken i Norge, sier Unn Madsø.

Les også: Katolikkene inntar folkekirken

Sprengber for alle

Nå setter de sin lit til at rettssystemet fordeler skyld. Men de er alle tre overbevist om at ingen har lurt eller trikset med vilje. De er sikre på at dette ikke er medlemsjuks for å berike seg urettmessig. Men uansett er de enige om at dette betyr et omdømmefall for den katolske kirken. De er ikke i tvil om at kirken mister anseelse når biskopen og bispedømmet blir siktet for bedrageri fordi det har vært rot med medlemsregistreringen.

– Det eneste vi kan gjøre er å be. Vi sprengber. Vi har tre kloster som sprengber for alle i denne saken. Birgittasøstrene på Tiller, munkene på Munkeby og nonnene på Tautra ber alle. Det er det vi kan gjøre, og det er de vi gjør, sier Mogstad.

Kansellist Unn Madsø og økonom Per Albert Vold syns begge det er helt forferdelig at biskopen deres er siktet for bedrageri. Foto: frank lervik
Hedersmann: Pater Egil Mogstad sier biskopen er rakrygget og hederlig.