Nå advarer han andre unge gutter mot å ha kontakt med voksne menn på nettsiden.

Den nå 16 år gamle gutten forteller at han først hadde chattet med den nå dømte mannen om hverdagslige ting før han møtte ham i april 2013.

- Jeg trodde at vi bare kunne bli kjent med hverandre. Jeg var usikker på legningen min og ville bare prate om det. Det var ikke meningen at det skulle skje noe seksuelt, sier gutten.

Mannen ble i Sør-Trøndelag tingrett dømt til seks måneders fengsel for seksuelt omgang med to gutter under 16 år. Han erkjente overgrepene i retten og må betale oppreisningserstatning på totalt 90 000 kroner til de to.

Kontaktet av flere menn

Politiet var de første som fikk vite om overgrepet av 16-åringen. Han fortalte sannheten da han var inne til avhør i forbindelse med en annen sak. Fortsatt husker ikke gutten alle detaljene rundt overgrepet.

– Jeg ble lettet da det kom frem hva som hadde skjedd. Jeg prøvde å ikke tenke på det, men det lå hele tiden inne i meg, sier 16-åringen, som i påska i fjor fortalte familien sin at han er homofil.

Han sier at han har blitt kontaktet av flere eldre menn på nettsiden.

– Det er kvalmende at eldre menn tar kontakt. Jeg har blitt tilbudt røyk og penger for å utføre seksuelle tjenester, sier tenåringen.

16-åringen advarer nå andre tenåringer mot å ha kontakt med eldre menn på nettsiden for så å møte dem.

– Det er greit å ha kontakt med personer på din egen alder, men ikke eldre menn, sier tenåringen.

Passer på sosiale medier

Moren til 16-åringen hadde merket at gutten hadde humørsvingninger, men visste ikke hva som lå bak. Før hun fikk vite hva som hadde skjedd, visste hun ikke hva som hadde foregått på nettsiden.

– Jeg hadde hørt om Gaysir, men trodde ikke at dette var noe som angikk min familie, sier hun.

Nå tar moren ekstra forholdsregler for å sjekke hva som foregår på sosiale medier.

– Vi har ekstra sikkerhet på routeren slik at vi kan sjekke hvilke nettsider barna mine besøker. PC og telefon må også være åpen slik at jeg har mulighet til å sjekke hva som foregår, sier hun.

Fem dømt

Kontakten mellom tenåringsgutter og godt voksne menn på datingnettstedet Gaysir, endte med seksuelle overgrep. Nå er fem dømt og to tiltalt for overgrep.

Det er tre gutter fra Trondheim i alderen 13-15 år som er utsatt for overgrepene. Felles for alle, er at de har kommet i kontakt med eldre menn på nettstedet Gaysir, et nettsamfunn for homofile, lesbiske og bifile. Den foreløpig siste mannen som er dømt i sakene, forklarte seg i SørTrøndelag tingrett onsdag i forrige uke. Han var siktet for å ha forgrepet seg på en gutt tre ganger fra fornærmede var 14 år.

– Jeg mente at han var 16 år, slik han utga seg for å være på Gaysir. Det var ikke spørsmål om alder i det hele tatt. Jeg klarte ikke å se at han var under 16 år. Han var ganske voksen, sa 67åringen før han ble dømt til 120 dagers fengsel i Sør-Trøndelag tingrett.

Felles for sakene er at mennene hevder at de ikke visste at guttene var under 16 år, opplyser etterforskerne Roar Sæther og Jens Einar Kvenild ved Heimdal politistasjon, som har jobbet med seks av sakene.

Ikke jevnbyrdige forhold

– Guttene er i en alder der de er usikre og vil utforske sin seksuelle legning, og er derfor i risikogruppen for å bli utnyttet. De kom i kontakt med mennene på nettsiden Gaysir, før de fortsatte kontakten via andre sosiale medier og telefon. Forholdene mellom dem har ikke vært jevnbyrdige siden flere av mennene er godt voksne, sier etterforsker Roar Sæther.

Politiet fikk vite om de tre fornærmede guttene etter å ha fått bekymringsmelding fra foreldre, erkjennelser fra de siktede og informasjon i forbindelse med etterforskningen av andre saker.

Etterforskningsleder Marit Johanne By ved Heimdal politistasjon påpeker det ved seksuell omgang stilles svært strenge krav om å forsikre seg om at partneren er over 16 år.

– Det er alderen som teller, ikke hvordan man ser ut. Det er en grunn til at den seksuelle lavalder er 16 år. Det er snakk om barn, sier By.

Store mørketall

Politiet frykter at det er store mørketall på hvor mange gutter som er utsatt for slike overgrep i Trondheim. De viser til ungdomsundersøkelsen i Trondheim, en anonym spørreundersøkelse gjennomført i skolene, der fem prosent av guttene i alderen 14-16 år svarte at de har solgt sex minst én gang.

– Det er skremmende. Men det er vanskelig å finne de fornærmede i slike saker fordi dette er et tema som gutter sjelden snakker om, sier Sæther.

Den ene fornærmede gutten (nå 16) har i dommeravhør forklart at han har mottatt penger og røyk fra flere av de voksne mennene, kommer det frem i flere dommer. Ingen av mennene er dømt for sexkjøp.

«Selv om siktede har benektet å ha kjøpt seksuelle tjenester av fornærmede, utover at han har gitt fornærmede noe røyk, er det grunn til å tro ar dette ikke er helt korrekt», står det i to av dommene. Retten mener at det er grunn til å tro at man står overfor «gutteprostitusjon», heter det videre i rettsdokumentene.

Guttene sliter

Advokat Sigrun Dybvad er bistandsadvokat til to av guttene. Foreldrene til den ene gutten sier at han sliter etter det som har skjedd.

– Foreldrene har bedt meg formidle at sønnen er hardt psykisk og kognitivt preget på grunn av det som har skjedd. Han har vært innlagt på institusjon siden desember 2014 og er fortsatt innlagt, sier Dybvad.

Foreldrene til den andre gutten uttaler seg også gjennom henne.

– Gutten sliter etter det som har skjedd og mottar faglig hjelp for å bearbeide det han har vært gjennom, sier bistandsadvokaten.

Får advarsel

Gaysir sletter profilen hvis de får tips om at brukeren er under 16 år.

– Å hindre at gutter under 16 år lager profil er vanskelig til tross for at vi har 16 års aldersgrense. Gaysir kan ikke sjekke sine medlemmer opp mot et fødselsregister, skriver daglig leder Jim Høyen i Gaysir.

Når man er under 18 år og registrerer seg får man en melding fra nettstedet blant annet om at man må være forsiktig å møte folk man møter på nett og at det første møtet alltid bør skje på et offentlig sted.

Foto: Adresseavisen
Seks av sakene har vært etterforsket hos Heimdal politistasjon. Fra venstre: Marit Johanne By, Jens Einar Kvenild og Roar Sæther. Foto: Morten Antonsen