Kun åtte jerv ble felt under lisensjakten i Midt-Norge - og ett ble påkjørt av toget i Grong. Resten av kvoten på 16 dyr må tas ut før beitesesongen i Midt-Norge, mener leder av rovviltnemnda, Arne Braut.

– I henhold til forvaltningsplanen skal miljøforvaltningen sørge for at resterende lisenskvote blir tatt ut. Det gjelder spesielt innenfor beiteprioriterte områder, sier Arne Braut, som konkluderer med at vinterens jerv-felling har vært altfor dårlig. Han gjentar derfor at lisensjakta på jerv bør utvides, slik at den kan starte med villreinjakten. Han mener også det bør være mulig å bruke lys under åtejakt.

Fellingen halvert

Av en kvote på 142 jerver er det totalt felt 50 jerver i hele landet i løpet av lisensfellingsperioden, som gikk fra 10. september til 15. februar. Av disse er 48 felt av lisensjegere, ett er felt i regi av Statens naturoppsyn og ett dyr ble påkjørt av tog i Grong, som også belastes lisensfellingskvoten, ifølge rovbase.no. Det ble tatt ut to dyr i Sunndal, og ett dyr i kommunene Oppdal, Surnadal, Grong, Norddal, Høylandet og Lierne.

I Midt-Norge har det vært langt bedre uttelling andre år. Både vinteren 2011/2012 og 2012/2013 ble det felt langt flere dyr, henholdsvis 17 og 18.

– Det er et mål at det er lisensfelling som er virkemiddelet som skal regulere bestanden. Fortsatt er det nok en stund til at dette fungerer etter hensikten. Det er også viktig å ha med seg at lisenskvotene som er satt i en del regioner er meget høye og at det ikke er realistisk at kvotene kan fylles, uttaler Susanne Hanssen ved viltseksjonen i Miljødirektoratet til Adresseavisen.

Vil vurdere nye hiuttak

Norsk institutt for naturforskning, som årlig gir ut bestandsoversiktene basert på årlige ungekull av jerv, beregnet de den totale bestanden til å være om lag 340 individer i 2014.

– Ut fra beregnet totalbestand av jerv vil det ikke være aktuelt å «ta ut restkvoten», men vårt mål er å holde bestanden så tett opp til det nasjonale bestandsmålet som mulig og vi kommer til å vurdere uttak av jerv forløpende i løpet av våren basert på denne intensjonen, fortsetter Hanssen.

Tross omfattende uttak de siste årene ligger fortsatt jervebestanden over bestandsmålet på 39 årlige ungekull av jerv som Stortinget har vedtatt. I fjor ble det, tross krevende sporingsforhold, registrert 52 ungekull av jerv. Det medførte 12 hiuttak, og at det netto ble 40 ungekull av jerv etter uttakene, som ble gjennomført av Statens naturoppsyn.

– Per i dag har vi gitt SNO oppdrag om å gjennomføre ekstraordinære uttak av enkeltdyr i en del områder, og kommer til å vurdere behov for hiuttak fortløpende i løpet av våren i samarbeid med rovviltnemndene.