FN skal i år lage nye mål for en bærekraftig utvikling i alle land frem til 2030.

Idédugnaden er del av regjeringens initiativ Visjon 2030 som skal være med når Norge forhandler om de nye FN-målene. En av ideene som er valgt ut blant 116 forslag er en app for å sjekke om nyfødte babyer har gulsott. Hvert år dør 114000 spedbarn av gulsott, og 65000 får hjerneskade.

Mobiltelefon avslører gulsott

Barnelege Anders Aune ved St. Olavs Hospital kom på ideen da han var i Tanzania og så at sykehuset manglet utstyr for å diagnostisere gulsott. I Norge gjøres dette med en blodprøve når man har mistanke. Aune lurte på om ikke kameraet på en vanlig mobiltelefon og en app kunne gjøre nytten. NTNU-student Gunnar Vartdal brukte forskning på hudanalyse gjort av professor Lise Randeberg, og viet masteroppgaven sin til å utvikle en teknisk løsning. Nå mener han den er nesten like treffsikker som de avanserte optiske løsningene som brukes.

- Dette er en enkel app som kan brukes på fødestua eller av foreldrene hjemme. Vi håper den skal redde menneskeliv verden over, sier Anders Aune.

5-10 prosent av alle nyfødte har gulsott som trenger behandling, og behandlingen er enkel: Lys.

Les også: Bærekraftig samfunnsutvikling- er det mulig?

50 millioner i stimulans

Utenriksminister Børge Brende slapp i går nyheten om at regjeringen setter av 50 millioner kroner årlig for å støtte de beste ideene som kan bidra til gode løsninger innen global helse og utdanning. Brende sier han er overveldet over at så mange har kommet med gode ideer for å forbedre situasjonen i mange utviklingsland.

- Vi når ikke de nye FN-målene om å utrydde all ekstrem fattigdom uten at en masse Petter Smart'er tenker ut nye løsninger. Appen for gulsott som er utviklet ved NTNU er et eksempel. Det er helt nødvendig at NTNU, Sintef og andre er med på dugnaden.

- Hva kan myndighetene gjøre?

- Først må vi bli enige om offensive og ambisiøse bærekraftsmål og hvordan det skal finansieres. Det skjer ikke bare gjennom bistand, men også med ressursmobilisering i utviklingslandene. Bekjempelse av korrupsjon, et godt skatte- og avgiftssystem og stopp av ulovlig kapitalflukt, hører med. Utviklingshjelpen må være en katalysator for teknologiske gjennombrudd. Utenriksdepartementet ønsker å stimulere til den type teknologi med inntil 50 millioner kroner årlig som det må konkurreres om.

Utenriksministeren er optimist når det gjelder fattigdomsmålet.

- Det er helt realistisk å utrydde all ekstrem fattigdom innen 2030. Men det krever en enorm innsats.

FNs nye mål

FN setter i høst nye mål frem mot 2030. Denne gangen gjelder målene alle land, og ikke bare utviklingslandene. Fjerning av all ekstrem fattigdom og god undervisning til alle barn og unge, er ventet å bli noen av målene. Det samme gjelder halvering av ikke-smittsomme sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes 2. Hvis det siste punktet bli vedtatt, vil de vestlige land også få det travelt med å oppfylle FN-målene.

App mot gulsott: Utenriksminister Børge Brende fikk demonstrert appen som avslører gulsott hos nyfødte av Lise Randeberg, Anders Aune og Gunnar Vartdal. Foto: MARIANN DYBDAHL
App mot gulsott: Utenriksminister Børge Brende fikk demonstrert appen som avslører gulsott hos nyfødte av Lise Randeberg, Anders Aune og Gunnar Vartdal. Foto: MARIANN DYBDAHL+47 934 24 178 ;MARIANN DYBDAHL