Leger ved St. Olavs Hospital kjenner seg ikke igjen i påstandene fra legevaktlege Nils Ivar Leraand.

–Løsningen på fullt sykehus er flere sengeplasser og mer personale, inkludert flere leger, både på sykehus og i kommunehelsetjenesten, sier tillitsvalgt for Den norske legeforening, Lindy Jarosch-von Schweder. Hun mener det er det som må til for å være i beredskap for håndtere situasjonene med både akutte og planlagte innleggelser.

Nils Ivar Leraand kritiserte sykehuset for å kalle inn leger på kveld og helger for å skrive ut pasienter og gjøre plass når sykehuset er fullt. Han opplever at overleger prøver å få legevaktleger fra å legge inn pasienter som han mener har behov for sykehusets hjelp.

Sykehusleger med samvittighet

Jarosch-von Schweder understreker at legene holder seg innenfor det faglig forsvarlige. Hun har vært i dialog med leger på flere avdelinger ved sykehuset og de er unisone i sin tilbakemelding.

–Det er ingen som overtaler legevaktlegen til å ikke legge inn en pasient som trenger behandling på sykehus. Det som derimot ofte kan skje, er at legevaktlegen kan ringe en spesialist ved sykehuset, for å finne best mulig løsning for pasienten. Ved usikkerhet eller uenighet bør spesialisten se pasienten, sier Jarosch-von Schweder.

Hun tror det som kalles «konferanseplikt» kommer pasienten til gode.

–Dersom det er en reell oppfatning av at dette er en plikt som går utover pasienten, eller utover legevaktlegens autoritet, bør legene ved Legevakta gjøre noe med det. De kan ta det opp med sykehusledelsen og få en dialog på dette.

Trenger en buffer som funker

Legene har lenge etterlyst en bufferkapasitet ved St. Olavs som fungerer. Når det er fullt på enkelte avdelinger, må pasienter legges andre steder, noe som resulterer i at pasientene risikerer å bli flyttet flere ganger, og legene må løpe fra avdelingen for å treffe pasientene.

–Det vi derimot opplever, er et press på å gjøre plass til de pasientene som kommer inn. Vi opplever at det er travelt, spesielt når sykehuset er fullt.

Er det en kjent praksis at leger kalles inn på kveld og helg for å skrive ut pasienter og gjøre plass?

–Jeg har ikke hørt om at de kalles inn, men at leger også i vakttid må vurdere hvilke pasienter som anses ferdigbehandlet, og kan skrives ut – det bekreftes fra avdelingene.

Direktør Kvernmo har avvist at sykehuset har en aggressiv utskrivningspraksis. Han viser til at St. Olavs har mindre reduksjoner i liggetider for utskrivningsklare pasienter enn mange andre sammenlignbare sykehus i landet.

Lindy Jarosch-von Schweder, tillittsvalgt for Den norske legeforening
Adresseavisen 3. mars