- Vi er klar over at det er høyt spill, og at arbeidsplassene våre står i fare. Men alle pilotene står samlet mot Bjørn Kjos nå.

Det sier fagforeningskontakt i Norwegian Pilot Union, Einar Lundereng fra Trondheim. Sammen med kolleger sto piloten streikevakt på Værnes i går.

Han mener arbeidsmiljøet i Norwegian har endret seg radikalt de siste årene.

- Tidligere var Bjørn Kjos gud. Etter 2011 skjedde det en forandring, og nå er vi drittlei. Han har ikke lenger oss med på laget. Han tror at han bare kan skalte og valte med oss, og kjøpe piloter annen steds fra når han trenger det. Dersom han får det som han vil i denne konflikten, vil det føre til at arbeidsgiver tar fra oss all forhandlingsrett og dermed tryggheten som arbeidstagere, sier piloten.

Vil holde sammen

Lundereng tror pilotene vil holde sammen i denne konflikten.

- Det er ingen ting som tyder på at solidariteten oss i mellom vil slå sprekker, mener han.

Pilotene er innstilt på å streike så lenge som de må.

- Vi har ei streikekasse som gjør at vi kan holde på ganske lenge. Men vi tror likevel ikke dette vil pågå lenge. Det er dyrt å la flyene stå på bakken. Vi tror det blir en løsning i løpet av noen dager, mener Lundereng.

Han understreker at denne konflikten aldri har handlet om lønn.

- Hovedanliggendet vårt er at vi ønsker og krever tariffavtale med morselskapet Norwegian Air Shuttle.

Lundereng mener det Norwegian er ute etter, er fagforeningsknusing.

- Det er absolutt det dette er, mener han.

– Streikebryteri

Det kommer ikke som noen stor overraskelse for pilotene at Norwegian vil leie inn utenlandske piloter under streiken.

- Vi har forventet og fryktet at det ville skje. Norwegian gjør dette for å dekke opp for oss som streiker. Det er ren brannslukking, og vi betrakter dette som streikebryteri, sier han.

Lundereng frykter at det kan ende med at Norwegian i Norge kan bli slått konkurs.

- Det er en reell mulighet for det, og at Norwegian tenker å starte med blanke ark, sier Einar Lundereng i Norwegian Pilot Union.

Mantas var heldig

Mantas Galvydis fra Litauen var heldig og kom seg til Riga nesten helt etter planen fra Værnes i går.

Mantas jobber som dykker innenfor oppdrett på Frøya, og visste ikke om pilotstreiken da han kom til Værnes i går formiddag. Han er fjorten dager på jobb og har fjorten dager fri, og var nå klar for friukene sine.

- Streiken kom overraskende på meg. Jeg visste ingenting, sier han.

Men han var heldig, og fikk kjøpt ny billett med SAS fra Værnes til Oslo. Det kom som en tilleggskostnad som han tok gladelig for å komme hjem sine to mindreårige barn.

Fra Oslo kunne han ta Norwegian videre med et fly som gikk som normalt.

Mange var intetanende

Aase Lydvo Vikan i Aviator på Værnes selger billetter for flere selskaper, blant annet Norwegian.

- Mange reisende som ikke er norske, har ikke fått med seg at det er streik, forteller hun. Hun prøver å yte så god service som mulig i den rådende situasjonen.

- Det er betydelige problemer, og det er mange som blir litt fortvilte, sier hun.

Hun har gitt 40-50 passasjerer beskjed om at flyet deres var kansellert på grunn av streiken.

- Det er smått med muligheter nå. Passasjerene må komme seg til Oslo for egen regning. Noen valgte å ta toget. Dersom de skal fly med Norwegian så bookes det nå til fredag og deretter til mandag. Da forutsetter vi at streiken er avsluttet på det tidspunket, sier Aase Lydvo Vikan i Aviator.

Evy og Herlof Johansen ble rammet av streiken. Her i samtale med Per Morten Følstad, én av pilotene som er i streik. Foto: TERJE SVAAN
Aase Lydvo Vikan på billettkontoret til Aviator møtte mange utenlandske passasjerer som ikke hadde fanget opp at det var streik i Norwegian.