Ifølge forskeren omtales Krekar til dels som en glemt politisk skikkelse etter fengselsoppholdet her i Norge.

Krekar har likevel en viss betydning og posisjon som tidligere geriljaleder.

Har lært i Norge

– Norske myndigheter puster til ilden og understreker hans betydning og rolle ved å behandle ham som en farlig mann. Det gir ham et springbrett og posisjonerer ham, noe som til en viss grad skaper et problem for kurdiske og irakiske myndigheter, sier Gule.

– Er det noe islamister er glad for å høre så er det at en muslimsk leder er farlig.

Gule fikk torsdag presentert Adresseavisens oversettelse og sammendrag av Krekars manifest. Han understreker at han ikke har fått lest hele det seksti sider lange dokumentet, men sier likevel at utfra det han vet har Krekar trolig hentet mye inspirasjon til deler av teksten her i Norge.

– Jeg er ikke i tvil om at han har endret mening på mange punkter. Det jeg får ut av dette er at her er det snakk om en totalitær stat. Men det som er nytt og interessant er at Krekar i større grad åpner for å bruke ordinære politiske midler for å oppnå makt, sier forskeren.

Han peker på at Krekar har sittet mer eller mindre isolert i Norge i ca. ti år og «grublet». Han har fått inntrykk fra det norske samfunnet og det norske rettsvesenet.

– Det siste tror jeg faktisk han setter høyt, fordi han ser at han kan legge frem bevis og argumentere for sin sak. Det er PST og regjeringen han misliker, sier Gule.

Kurdistan først

Mens de kurdiske kildene Adresseavisen har møtt er svært skeptiske og ser klare likheter mellom det ekstremistene i Den islamske staten kjemper for og det samfunnet mulla Krekar ønsker, viser Gule til klare forskjeller. Mens IS kjemper for å oppheve de etablerte grensene i Midtøsten, tar Krekar til orde for å etablere en kurdisk stat enten som del av en føderasjon i Irak, eller alene. Ifølge Gule står Krekar for en egen variant, en blanding av global islamisme og Kurdistan som viktigste fokusområde.

Ser IS-likheter

– Jeg forstår at mange kurdere er skeptiske. Det er kanskje velbegrunnet. De kjenner ham som en til dels hensynsløs geriljaleder, sier forskeren.

Han ser også noen klare likheter med IS' styresett. Blant annet i at folket kan bli underlagt et strengt religiøst styre dersom Rawt og Krekar kommer til makten.

– Det er et totalitært parti. Vinner makten på den ene eller andre måten kan forskjellen mellom partiet, staten og samfunnet viskes ut. Det kan være en berettiget frykt. Med Rawt med makten styrer lederen. Modellen for denne måten å tenke på er kalifatet, sier Gule.