65-åringen mener bussjåføren burde vært den som tok ansvar.

- Jeg hørte et smell da jeg falt, men skjønte ikke at det var armen som knakk. Jeg hadde så store smerter at jeg ikke kom meg på bussen på egen hånd, sier Eli Kristin Waagen til adressa.no.

I det hun holdt frem hånda for å stoppe bussen ved KVT på Tiller i Trondheim for to uker siden, skled hun i grusen og falt i bakken. Det virket ikke så alvorlig til å begynne med og hun fikk hjelp til å komme seg på bussen. En gutt på 17 år trakk henne opp på et sete.

- Jeg klarte ikke å prate på grunn av smertene. Jeg satt og hylte mens noen tørket blodet av skrubbsårene på knærne mine. Jeg ville at bussjåføren skulle ringe til en ambulanse, men han bare kjørte videre og ba passasjerene ta hånd om meg, sier hun.

- Sjåføren brydde seg ikke

Waagen mener at bussjåføren burde ha tatt mer ansvar, og ikke pålagt passasjerene å ta seg av henne.

- Han kom ikke for å sjekke hvordan det gikk med meg, eller stoppet for å ringe etter ambulanse. Jeg hylte av smerte, og det var så vondt når sjåføren bråstoppet på hver holdeplass. Det var helt forferdelig, men det virket ikke som om sjåføren brydde seg. Han la alt ansvaret på passasjerene.

Hun satt på bussen helt til Studentersamfundet i Trondheim. 17-åringen som hadde passet på henne hele turen, steg også av.

- Han var helt suveren. Han gjorde det han kunne, fulgte meg helt til sykehuset og ble der helt til jeg lå i sykesenga, sier Waagen.

Røntgenbildene som ble tatt på St. Olavs Hospital viste at høyre overarm var brukket på to steder.

- Hun trengte hjelp

- Det så ikke så ille ut til å begynne med, men hun hadde skadet seg skikkelig, sier 17 år gamle Nikolai Alexander Rømma, som ble 65-åringens redningsmann den dagen.

- Jeg hjalp henne fordi hun trengte hjelp. Ingen andre på bussen kunne følge henne til sykehuset, så da var det greit for meg å gjøre det. Bussjåføren sa at vi måtte hjelpe henne. Det var greit det, men han kunne ha kjørt henne til sykehuset. Det hadde hjulpet mye. Gåturen fra Samfundet til sykehuset tok en halv time fordi hun hadde så vondt, sier 17-åringen.

I etterkant har Waagen vært i kontakt med Rømma flere ganger for å takke ham for hjelpen.

- Det er alltid godt å høre at folk setter pris på når du hjelper til, sier han.

- Fraskriver seg ansvar

Mandag fikk Eli Kristin Waagen besøk av to representanter fra Trønderbilene for å snakke om det som skjedde.

- De mener sjåføren handlet helt riktig, og at 17-åringen burde ha sagt ifra hvor skadet jeg var. Det kaller jeg ansvarsfraskrivelse. Gutten visste ikke at armen min var brukket. I tillegg mente busselskapet at siden jeg falt på bussholdeplassen, var det ikke deres feil. Det var Trondheim bydrift som var ansvaret for å rydde opp på holdeplassene. Da ba jeg dem om å dra, sier Waagen.

Trafikksjef Svend Erik Sarheim i Trønderbilene var en av dem som dro på besøk til Waagen.

- Vi hadde med blomster og beklaget hendelsen på vegne av selskapet. Vi fortalte sjåførens versjon av det som skjedde, at han ikke hadde oppfattet situasjonen som så alvorlig som den var. Sjåføren hadde sagt over høyttaler at hun måtte gi beskjed om hun trengte legehjelp. Det gjorde hun ikke, sier Sarheim, som bekrefter at han og kollegaen ble kastet ut av Waagen etter å ha sagt at de støttet sjåførens forklaring.

- Det er rart at de som satt rundt henne ikke tok affære. Alle sjåførene våre er pliktig til å sjekke om de mistenker at en passasjer er skadet eller trenger hjelp. I denne situasjonen oppfattet ikke sjåføren at hun trengte hjelp, sier Sarheim.

- Ingen varslet

Plan- og driftssjef Harald Storrønning i AtB sier at det er på det rene at sjåføren så Waagen falle og skade seg på holdeplassen. Men at hun kom inn på bussen via midtdøra og var aldri i direkte kontakt med sjåføren.

- Sjåføren oppfattet aldri at kunden hadde skadet seg i det omfanget som senere undersøkelse viste. Sjåføren registrerte at kunden hadde det vondt, for det var han som spurte ungdommene som var i ferd med å forlate bussen om en av disse kunne hjelpe vedkommende. Det var ingen i bussen som på noe tidspunkt bad sjåføren om å ringe etter ambulanse, sier Storrønning.

Han sier videre at AtB likevel vil ta opp saken med sine operatører for på den måten å unngå slike hendelser i fremtiden.

Røntgenbildene som ble tatt på St. Olavs Hospital viste at høyre overarm var brukket på to steder. Foto: OLE MARTIN WOLD
- Det så ikke så ille ut til å begynne med, men hun hadde skadet seg skikkelig, sier 17 år gamle Nikolai Alexander Rømma, som ble 65-åringens redningsmann den dagen. Foto: Privat