Målinger gjort av Trondheim kommune analysesenter viser at to av fire butikker i en hygienetest hadde det som trolig er tarmbakterier i smågodthylla.

Dagligvarebutikkene dumper prisene på smågodt før påske. Priser ned i 4,80 kroner per hekto er ikke uvanlig i disse dager, og mange hamstrer som aldri før.

Adresseavisen og ingeniør Torild Stavik Bakken fra Trondheim kommune analysesenter oppsøkte fire dagligvarebutikker i Trondheim for å teste bakteriefloraen i og rundt smågodthyllene. Hos samtlige butikker ble det oppdaget bakteriekolonier av ulik art. To av butikkene i testen fikk påvist det som trolig er tarmbakterier.

Testet lokk og skjeer

Stavik Bakken brukte dipslides for å måle bakteriefloraen på lokkene og plastskjeene i smågodthyllene. Samme tester ble gjort på de fire butikkene.

Les også: Bakteriene må stanses

Dipslides har to sider – én hvit og én rød. Begge sider skal i et par-tre sekunder klistres fast til overflaten som skal testes. Dersom den røde siden har utvekster etter to døgn, har dipsliden oppdaget det som trolig er tarmbakterier.

Etter godgjøring i inkubatorskap som holder 30 grader i to døgn, viste to av måleinstrumentene utvekster på den røde siden.

- Det betyr at vi har funnet bakterier som kan være tarmbakterier i noen av smågodthyllene, sier Stavik Bakken.

Les på PLUSS: Solgte over 350 tonn proteinpulver i fjor

Dårlig hygiene

Bakteriene hører hjemme i bakteriefamilien Enterobacteriaceae, som blant annet har E. coli som familiemedlem. E. coli finnes i vanlig tarmflora i tykktarmen, hvor den har en viktig funksjon i fordøyelsen. Butikkene som fikk påvist Enterobacteriaceae hadde to og fire bakteriekolonier på henholdsvis en skje og et lokk.

- Bakteriene i familien kan gi symptomer som blant annet kvalme, oppkast, diaré og feber. Dette kan forekomme etter at man har tatt i en skje fra smågodthylla, og slikket seg på fingrene etterpå. Slike bakterier skal ikke være i- eller i nærheten av mat, sier Stavik Bakken.

Ifølge henne er det vanskelig å si om bakteriene er farlige å få i seg, blant annet fordi folk reagerer forskjellig på ulike bakterier.

- Dessuten er mengdene man får i seg helt avgjørende for om man blir syk. Mengdene vi fant i smågodthylla fører neppe med seg så mye annet enn ubehag.

Les også: Norsk kyllingsalg stuper

Hvordan kan tarmbakterier finne veien til smågodthylla i utgangspunktet? Årsaken er uhygieniske mennesker, forklarer ingeniøren.

- En klassisk årsak er at en person plukker smågodt etter å ha vært på toalettet uten å vaske hendene godt nok. Vedkommende overfører bakterier til for eksempel lokkene og skjeene han tar i, sier Stavik Bakken.

80 bakteriekolonier

Den hvite siden av dipsliden viser det totale antallet bakterier. I motsetning til bakteriefamilien Enterobacteriaceae, finnes bakteriene på den hvite siden over alt rundt oss. Stavik Bakken understreker samtidig at det ikke skal være store mengder av disse bakteriene.

- En ren overflate skal ha under ti bakterier per 20 kvadratcentimeter, sier hun.

Hygienetesten viste at butikken som kom dårligst ut hadde 80 bakteriekolonier på 20 kvadratcentimeter av en skje, og 54 bakteriekolonier på 20 kvadratcentimeter av et lokk. En annen butikk hadde 50 og 42 bakteriekolonier på ulike lokk. Butikken som totalt kom best ut, fikk påvist opp til 20 bakteriekolonier på lokkene og 14 bakteriekolonier på skjeene. Dette var butikken med minst utvalg smågodt i testen.

Nei til pallesalg

Daglig leder ved én av butikkene i testen sier at de i samarbeid med smågodtleverandøren har rutiner for renhold.

- Rutinen er at lokkene får et daglig tørk av leverandøren, og at skjeene vaskes eller byttes med nye skjeer én gang i uka av våre ansatte, sier daglig leder.

Videre sier han at de setter inn ekstra ressurser i påska.

- To ekstra personer er satt til å fylle på, holde rent og rydde i og rundt smågodthylla, sier han.

Av hygieniske hensyn bør smågodteriet alltid stå i hyller og ha lokk, råder Stavik Bakken:

- Alt annet er svært uhygienisk, blant annet fordi folk kan hoste og nyse oppi.

Les også: Sunniva og Julie har inspirert 17 000 til godtestopp

I tillegg til prisdumping av smågodt, har butikkene ofte pallesalg av smågodt rundt påske og andre høytider. Da er det vanlig at butikker setter opp et slags torg av smågodtbokser uten lokk. Mattilsynet jubler heller ikke over dette.

- Vi liker ikke pallesalget av hygieniske årsaker. I tillegg råder vi butikker til å skaffe smågodthyller som ikke har plass til bokser langt ned mot gulvet. Dette av hensyn til små barn som putter hendene i smågodteriet, sier seniorinspektør i Mattilsynet, Merete Valseth.

Hun påpeker også at det er uheldig dersom skjeene legges i selve smågodtboksen, og ikke i hullene som er ment for dem.

- Vi har også sett at lokkene i smågodthyllene ofte er skitne og slitte. Dette bør unngås, sier Valseth.