Saken har sitt utspring i en brann i Brodals gate 8. i april 2013, da to familier ble husløse. Huset kan ikke bygges opp igjen på den samme tomten. Den er båndlagt mens det utredes hvor et nytt jernbanespor gjennom Østbyen skal legges.

Derfor er det bestemt at et nytt hus med to leiligheter skal reises på ledig tomt i Biskop Darres gate 13. Det nye bolighuset skal finansieres med forsikringspengene etter brannen i Brodals gate, ca. 3,8 millioner kroner. Men dette er ikke tilstrekkelig. Trondheim kommune må ta opp et lån på 1,4 millioner for å dekke hele byggesummen på 5,2 millioner.

Under press

Det haster veldig med å klargjøre denne saken. 14. april går toårsfristen ut for å få utbetalt forsikringspengene. Politikerne må derfor ta stilling til saken i kveld.

– Vi er under sterkt press i denne saken. Å gjøre et vedtak under slike omstendigheter blir aldri bra, sier kommunalråd Geirmund Lykke (KrF).

Han og Høyres kommunalråd Tone Stav har tatt et initiativ overfor rådmannen slik at boligbygget med delvis kommunal finansiering kan disponeres som ordinære kommunale boliger. Her er søkerlisten lang, og mange som får tilvisning, må ofte vente i mange måneder før de kan flytte inn.

Da formannskapet nylig fikk saken på bordet, ble det etter forslag fra Lykke tatt inn et punkt i innstillingen til bystyret der det heter at det forutsettes at kommunen skal benytte tilvisningsretten for utleie i Biskop Darres gate 13, og at utleien skal skje på samme vilkår som øvrige kommunale boliger med kostnadsdekkende husleie. Bare SV gikk imot dette.

Vanskeligstilte

Dersom boligstiftelsen skal tilvise, blir det til beboere som tilpasser seg systemet og miljøet på Svartlamoen og til en langt lavere husleie for splitter nye boliger. Etter det Adresseavisen forstår, har meningen vært å tilby leilighetene til de to familiene som ble husløse for to år siden. Skjer det, blir det ingen behovsprøving slik det er når vanskeligstilte vurderes for leie av kommunal bolig.

Både Lykke og Stav sitter i kommunens bolignemnd og kjenner godt til hvor vanskelig det er for boligtrengende å få tildeling. De mener det blir feil om boligstiftelsen skal beholde tilvisningsretten til de nye boligene.

Fremleie

Stiftelsen betaler en samlet husleie til kommunen på 430 000 kroner i året for hele bygningsmassen på Svartlamoen og fremleier videre til beboerne. Det ligger i kortene at denne summen ikke skal øke selv om det kommer to helt nye leiligheter på området.

Lykke sier saken er komplisert, der mange spørsmål krever å bli besvart. Han mener særlig at hastverket i saken er uheldig.

– Jeg synes en frist på to år for å komme i gang med prosjektet, virker urimelig kort i en sak som dette.

Lykke vil vite om forsikringsbeløpet på 3,8 millioner ville vært annerledes dersom man valgte ikke å bygge nytt til erstatning for det som brant. Han peker også på at de husløse beboerne hadde leieavtale med boligstiftelsen, ikke med Trondheim kommune.

– Har da kommunen noen forpliktelse til å tilby dem ny bolig? Og kan beboernes rettigheter oppfylles ved at de blir tildelt annen leilighet som forvaltes av boligstiftelsen? Jeg regner med at det er en viss turnover i boligene på Svartlamoen.

Tilvisningsrett

Tone Stav mener kommunen har en tilvisningsrett på Svartlamoen. Kommunen kan gjøre dette i 20 prosent av boligmassen. Men dette skal ikke kommunen ha benyttet seg av fordi boligene ikke har vært ansett som gode nok for folk med spesielle behov.

– Nå snakker vi om to helt nye boliger, og da stiller denne saken seg annerledes.

Stav peker også på kontrakten mellom kommunen og boligstiftelsen der det heter at Trondheim kommune har en selvstendig rett til å utvikle eiendom på området. Disse eiendommene kan kommunen enten selv disponere eller overføre til boligstiftelsen for utleie.

Blir utfallet at boligstiftelsen får leie ut på ordinære vilkår, betyr det en årlig kostnad på 97 000 kroner for kommunen som må betjene lånet på 1,4 millioner kroner.

– Dette innebærer en kommunal subsidiering til hver av de to boligene på cirka 4000 kroner i måneden. Med hvilken rett kan en kommunalt ansatt forplikte kommunen på denne måten, spør Stav og Lykke.

Reagerer: Geirmund Lykke (KrF) og Tone Stav (H) mener et nytt bolighus på Svartlamoen, med delvis kommunal finansiering, må forvaltes av kommunen til beste for vanskeligstilte boligtrengende. Foto: VEGARD EGGEN
Brodals gate 8 brant ned i april 2013, men kan ikke reises på nytt på den samme tomten. Foto: mari vold
Nytt: Slik skal det nye huset i Biskop Darres gate 13 se ut. Foto: Brendeland & Kristoffersen Arkitekter AS
Bleken og Gullvåg: Velkjent motiv fra Svartlamoen. Foto: VEGARD EGGEN