Ved utgangen av 2014 ventet 4934 personer som har fått opphold på bli bosatt i en kommune. De venter i landets asylmottak. Det vil Ola Borten Moe, Marte Løvik og Trondheim Senterparti ha en slutt på.

– Dette er mennesker som har fått opphold, som er norske for alle praktiske formål og som må bosettes straks. I tillegg til den store menneskelige kostnaden for enkeltindividene ved at de sitter der, er det også kostbart for samfunnet at de ikke kan starte med livene sine, poengterer nestleder i Sp, og bystyrekandidat i Trondheim, Ola Borten Moe.

Han sier at Trondheim må statuere et eksempel.

– Vi kommer derfor til å foreslå i bystyret at Trondheim tar initiativ til en nasjonal dugnad for å bosette flere. Trondheim selv må gå foran og ta imot enda flere enn vi allerede gjør, sier han.

– Starte med Stjørdal

Partiets frontfigur i Trondheim, Marte Løvik, vil fremme en interpellasjon på bystyrets møte i april.

– Jeg vil be rådmann eller ordfører ta et initiativ overfor alle landets kommuner. Vi vil forsøke å starte en bosettingsstafett der alle kommuner blir bedt om å ta imot flere flyktninger. Også flere enn det myndighetene har bedt dem om, sier Løvik med henvisning til Adresseavisens oppslag onsdag der Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) slo alarm fordi Midt-Norge tar imot nesten 700 færre enn det de er bedt om.

Sp vil altså bosette enda flere enn dette. Og få med de andre på en dugnad som tømmer asylmottakene.

– Vi kan starte med andre store byer som ikke alle er like flinke. Og våre nabokommuner – Stjørdal for eksempel.

– Der er det jo Sp-ordfører Ivar Vigdenes som styrer?– Ja. Vi får ta det med våre egne også.

– Plages ikke av for mye folk

Ola Borten Moe sier at alle kommuner bør si ja.

– Selv om kommunene har lov å si nei, bør de ikke gjøre det. Dette er mennesker som skal bli her. Her må alle bidra, sier Ola Borten Moe som også har merket seg at det særlig er de små kommunene som sier nei til å bosette.

– Mange av de kommunene som sier nei plages ikke med for mye folk. Jeg vil si at spesielt de små kommunene bør ta imot flyktninger. Folk er folk, minner Borten Moe om.

Han presiserer at norske kommuner er dyktige å bosette flyktninger. Men at de må være enda dyktigere enn de har vært.

– Man kan jo bare pålegge kommunene å ta imot. Men det har ikke Sp programfestet?– Det får eventuelt komme i neste runde. Det hjelper ikke dem som sitter der nå om partier går inn for tvang i neste stortingsperiode. Dette ansvaret må kommunene ta.

Borten Moe minner om at det ikke er kommunenes evne og vilje til å bosette som bestemmer hvor mange som skal bosettes.

– Det avgjøres av hvor mange som trenger beskyttelse. Det er flere flyktninger i verden enn noen gang. Norge som land må være med å bidra. Det er ikke verdig at det sitter så mange på asylmottak som ikke får startet på de nye livene sine.