– Dette er slett ikke den verste saken KrF kan stille ultimatum på, selv om jeg er overrasket over at de gjør det, repliserer Høyres ordførerkandidat, Yngve Brox.

Han er først og fremst glad for at KrF ikke har lukket døra for borgerlig samarbeid.

Før helga sendte regjeringen ut to høringsforslag på søndagsåpne butikker, der det ene anbefaler en nasjonal løsning, mens det andre – der regjeringen har støtte fra Venstre – går for kommunal valgfrihet.

– Viktig verdivalg

– Jeg synes det er lite klokt at regjeringen i denne situasjonen velger å provosere KrF ytterligere. Men jeg vil være tydelig allerede nå på at hvis forslaget om kommunal valgfrihet blir vedtatt, er det helt utenkelig for KrF å samarbeide med noen som går inn for åpne søndagsbutikker. Dette er et veldig, veldig viktig verdivalg for oss av flere grunner. Den aller viktigste årsaken er at barna våre har fri søndager – da er skole og barnehage stengt. Familien får ikke være sammen selv om den voksne får fri en ukedag i kompensasjon for søndagsjobbingen. Det er ikke noe poeng i vårt samfunn at flere enn nødvendig må ta belastningen med å jobbe turnus, fremholder KrFs frontfigur i Trondheim, Geirmund Lykke.

– Dere er jo en del av sentrum- venstrealliansen i Trondheim. Betyr dette at det er aktuelt å gå til valg på noe annet?– Politikken vil avgjøre hvem vi vil samarbeide med neste periode. Og nå vet Høyre, Frp og Venstre at om de ønsker å ha med oss, kan de ikke gå for søndagsåpne butikker.

LES MER: Ikke sikkert Venstre velger borgerlig

Høyres Yngve Brox, sier «såpass» når han hører budskapet fra Lykke.

– Jeg har stor respekt for at det er ulike synspunkt på denne saken. Og hvis dette er et ultimatum fra KrF, så får vi diskutere det med dem. Jeg har selv jobbet i butikk og ser at for en del ansatte vil det være en utfordring. Og jeg ser at det i enkelte familieeide butikker kan være problematisk. Men for Høyre er det viktig at folk skal kunne bestemme selv når de skal handle. Jeg er imidlertid enig i at denne saken ikke er svart-hvit, sier Brox – og ser positivt på utspillet:

– Dette er et signal om at KrF ikke har valgt vekk borgerlig samarbeid. De er hjertelig velkomne tilbake, sier han.

LES MER: Ikke gitt at SV vil fortsette samarbeid med Ap

– Dårlig lederskap

Men tonen mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene er ikke bare god.

– Vi har sett manglende lederskap både fra både partileder Siv Jensen og statsminister Erna Solberg. Særlig Solberg har latt konflikter pågå og pågå, og slik økt belastningen på samarbeidet. Hun skulle hatt autoritet til å avslutte dette, mener Lykke.

LES MER: Erna trenger en ny vår

– For å være helt ærlig: Døra er vidåpen, men det er to partier som har valgt å stå utenfor regjeringen. De kan ikke være i opposisjon og tro at de skal få gjennomslag for alt i regjeringen. Alle partier på borgerlig side hadde stått seg på å senke skuldrene litt og tenke på de bra tingene vi er enige om, som er blitt gjennomført, svarer Brox.

Hvis Høyre, Frp og Venstre i Trondheim går inn for søndagshandel, er det utenkelig for KrF å samarbeide med de borgerlige, sier partiets frontfigur i bystyret, Geirmund Lykke. Foto: VEGARD EGGEN
De borgerlige. F.v. Yngve Brox, Kristian Dahlberg Hauge, Jon Gunnes og Geirmund Lykke Foto: JANNE HELEN JULIUSSEN,