– Vi mangler egentlig gode planer for hyttepolitikken i Røros, selv om hytteutbygging kaster noe voldsomt av seg.

Det sier avtroppende rådmann Jon Ola Kroken i Røros kommune, og forklarer at utformingen av en helhetlig plan for hytteutbygging har ligget i bero i påvente av arbeidet med ny planstrategi og nytt planprogram med arealdel.

– I Oppdal har vi en plan og høye mål med hytteutbyggingen, men vi må samle kreftene ytterligere og bli mer synlige, sier hytteutvikler Bjørn Ove Ansnes. De 796 ledige, byggeklare tomtene i Oppdal vil bli presentert med en egen hytteportal som skal opp i løpet av kort tid.

Oppdal er nå landets største hyttekommune nord for Dovre, med 3386 hytter. Røros er forvist til andreplass, med 3228 hytter, mens Levanger har 2100 hytter på en tredjeplass i Midt-Norge.

Ikke fornøyd med veksten

I landssammenheng betyr dette at Oppdal i dag er den 15. største hyttekommunen, mens Røros ligger på 18.-plass.

Tross vekst er verken Oppdal eller Røros fornøyd. I Oppdal er veksten det siste året på 69 hytter. Det er bare drøyt halvparten av måltallet for Masterplanen for reiselivet i Oppdal.

– Siden markedet ikke er det samme som før 2008, så vil det ta tid å bygge det opp igjen og det er betydelig mer konkurranse nå. Veksttallene for Oppdal er for lave, sier Klaas van Ommeren, hyttetall-knuser og tidligere turistsjef i Oppdal.

– Jeg har ikke dokumentasjon på det, men jeg tror det kan skyldes to-tre faktorer: Tendensen er vekk fra ski in ski out og alpint og mot langrenn/turgåing. Tendensen er også vekk fra konsentrerte, større sentra. Det er en betydelig vekst å se i nedre del av Hallingdal, i områder som før ble betraktet som mindre attraktive. Pris kan også være en faktor, mener van Ommeren, og får støtte fra Prognosesenterets Bjørn-Erik Øye: –Mange grunneiere hadde en tid altfor høye forventninger til tomteprisen, men nå er prisene stabilisert lavere de fleste steder. Det er bra, for konkurransen i hyttemarkedet er tøff. Det finnes rundt 70 000 mer eller mindre ferdigregulerte hytteeiendommer i Norge nå, sier Øye, og minner om at det er mange vakre steder i landet.

– Kaster voldsomt av seg

Rådmann Jon Ola Kroken på Røros har ikke ferske tall for vekst i forhold til mål, men er klar på at veksten bør økes.–Den svært spredte hyttebebyggelsen har lagt beslag på uforholdsmessig store arealer og punktområder. Samtidig har denne strukturen vært ugunstig med tanke på lokalsamfunnets og hyttebefolkningen felles interesse i utvikling av et bredest mulig tilbud både innen varehandel, kultur og offentlige tjenester, sier Kroken.

– Det kaster noe voldsomt av seg å ha en stor hyttebebyggelse som blir mye brukt. Det finnes ikke tvil om at den store hyttebefolkningen vi har gjennom året er en viktig drivkraft for vekst og utvikling i kommunen. Jeg håper derfor at planprosessen munner ut i tydeligere mål for næringsutvikling i tilknytning til hytteutbygging, sier Jon Ola Kroken.

– Vi er nå inne i en runde med innspill når det gjelder arealdelen. Jeg håper at vi i løpet av planprosessen får trukket opp en del linjer slik at vi kommer vekk fra det typiske trekket vi har hatt, med små og svært sprede utbyggingsområder for hytter, sier Kroken.

Han mener det er viktig å se mest mulig helhetlig på den fremtidige hytteutbyggingen i Røros, og at man får en mest mulig samlet utbygging i sentrumsnære områder med tilknytning til viktig infrastruktur.

Sterkt i Rennebu

Selv om Oppdals vekst på 69 hytter i 2014 bekrefter en stigende kurve (+44 i 2012 og +54 i 2013) har man ikke vært oppe på måltallene for Masterplanen siden 2011. Rennebu, med sine 1915 hytter, nådde en pluss på 56 hytter i fjor. Det er den sterkeste veksten siden 2008.

–Vi har hatt en god vekst og det skyldes langsiktig arbeid med hytteutvikling. Dette har vært en bevisst strategi lenge. Hyttenæringa er naturlig for oss, og gir gode inntekter. Vi har rundt 1000 hyttetomter som er ferdigregulerte, så vi er godt rustet for framtida, sier ordfører i Rennebu, Ola T. Lånke.

Siden årtusenskiftet har Oppdal og Rennebu til sammen fått over 2000 flere hytter. Ved årsskiftet 2000 var det 1839 hytter i Oppdal og 1434 i Rennebu.