Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener det er mindre enn ti fra Midt-Norge som har dratt til Syria for å krige.

Det opplyser leder for PST Sør-Trøndelag, Terje Lunde.

Nasjonalt anslår PST at over 70 personer som har reist til Syria.

Adresseavisen skrev nylig om tre norske konvertitter fra Levanger, som har vervet seg til tjeneste for Den islamske stat (IS) i Syria. Om det er flere enn de tre omtalte personene fra Nord-Trøndelag som har dratt fra Midt-Norge, ønsker ikke Lunde å si noe om.

LES ADRESSA DOKUMENT: Hellig overbevist

PST jobber aktivt med muslimske miljøer i Midt-Norge, som er i en radikaliseringsprosess.

Multietnisk miljø

– Det dreier seg om personer med ulikt nettverk, og som ikke kjenner til hverandre. De tilhører et multietnisk miljø, sier Lunde.

Ifølge PST-sjefen er disse miljøene klar over at de er i politiets søkelys. De er blitt oppsøkt, og det er blitt gjennomført bekymringssamtaler.

Les også: Par fra Levanger slåss for IS

– Vi prøver å motvirke ytterligere radikalisering. Målet er å hindre at de drar til Syria. Vi har både lyktes og mislyktes, sier PST-sjef Lunde.

Alene med internett

De fleste blir radikalisert gjennom filmer og appeller fra åndelige ledere på internett.

– Mange sitter på gutterommet og konsumerer dette, uten at de får noen korrigeringer utenfra. Foreldre må være oppmerksomme på denne faren, advarer PST-sjefen.

Sympatiserer med prosjektet

De tre Syria-farerne fra Nord-Trøndelag har oppgitt at de jobber med humanitært arbeid og som håndverkere.

Ifølge Terje Lunde har Syria-farere ulikt utgangspunkt for å reise. Det er ikke alle radikaliserte som ser for seg at de skal bli nødt til å bruke vold fordi om de er i Den islamske stat (IS).

– Spektret er bredt. Det finnes alt fra dem som reiser som hjelpearbeidere, til de som reiser ditt for å dø. Det de har felles, er at de sympatiserer med prosjektet, sier han.

Likevel deltar de fleste i voldelige handlinger, enten frivillig, eller de blir tvunget til å være aktive fremmedkrigere.

– Flere Syria-farere har en nærmest romantisk forestilling av Den islamsk stat, men de blitt raskt konfrontert med den brutale virkeligheten etter ankomst til den IS-kontrollerte delen av Syria, sier Lunde.

Til tross for flere handlingsplaner og mange år med forebyggende arbeid, har ikke Norge lyktes med å hindre radikalisering.

– Vi har ikke klart å demme opp for ny rekruttering til IS. Fortsatt reiser mange, sier Lunde.

Les også: Joseph fra Trondheim dro i hellig krig i Syria og ble drept

Hjemvendte krigere

Om det finnes personer i Midt-Norge som har vendt hjem fra opphold i Den islamske stat, vil ikke Lunde svare konkret på, men PST er kjent med at rundt 25 skal ha kommet tilbake til Norge.

– På samme måte som vi har Syria-farere fra hele landet, så har vi hjemvendte fremmedkrigere bosatt i hele Norge. Disse kan lett få status som symbolbærere og motivatører for andre som vurderer å dra, sier Lunde.

Smitteeffekt

Lunde tror ikke at interessen for å verve seg som fremmedkriger er dalende etter at Den islamske stat nå har mindre hell på slagmarken.

– Det er bare til det blusser opp igjen. Vi ser at terrorhandlinger, som i Paris og København, ofte har en smitteeffekt. Det bidrar til økt rekruttering og vilje til å utføre nye terrorhandlinger.

På spørsmål om hvorfor personer velger å forlate fredelige Norge til fordel for krig i Syria, svarer Lunde:

– Dette er ofte personer med lav status, uten utdannelse, jobb og nettverk. De fleste er i 20- 30-årene.

Lunde forklarer voldelig ekstremisme med personer som er villige til å bruke vold for å nå sine politiske mål, mens radikalisering er prosessen der en person i økende grad aksepterer bruk av vold for å nå sine politiske mål.

Adresseavisen torsdag 26. mars