TROMSØ: Trine Skei Grande vil ta med seg hele partiet inn i en lang tankeprosess rundt en ny norsk skole.

–Vi hører stadig meldinger om barn som har stressreaksjoner og søvnplager fordi hverdagen er for hektisk. Det må vi gjøre noe med. Ved å gjøre skoledagen lengre kan vi fylle den mer aktivitet som ellers skjer på kveldstid. Det gjør hverdagen bedre. Mitt mål er at unger igjen skal få tid til å kjede seg. Det gjorde jeg da jeg var ung, og det hadde jeg veldig godt av, sier Skei Grande til Adresseavisen.

Venstre skal ikke lage nytt arbeidsprogram før neste år, men Skei Grande har allerede tjuvstartet på prosessen. Da hun åpnet landsmøtet i Tromsø erkjente hun at hun har tenkt nye tanker rundt skole, og fortsetter å tenke høyt sammen med Venstres andrekandidat i Trondheim, Lucie Sunde-Eidem.

– Vi mangler en helhetlig tenkning omkring barndom i dette landet. Vi har mange løsninger rundt barnevern, skole, fritid, kultur etc. Men jeg mener det er på tide å se hele barndommen under ett. Det er det jeg vil Venstre skal utvikle til neste landsmøte, og da må vi også tenke nye tanker rundt skolen, sier partilederen.

Milliardutgifter

Skei Grande mener gratis SFO for alle, gratis barnehage, leksefri skole og heldagsskole er reformer som er nødvendig for å skape en bedre hverdag for barn og deres foreldre.

– Hadde vi innført gratis barnehage over natta ville det kostet 6,9 milliarder kroner i året. Gratis SFO vil koste 2,3 milliarder. Tilbakemeldingene jeg får fra skolen er at gratis SFO vil gi bedre læring. Ved å gjøre den gratis og obligatorisk skaper vi en slags heldagsskole, og vi kan flytte aktiviteter inn i skoletiden. Kulturskolen for eksempel. Da frigjør vi tid på ettermiddagen og kvelden til andre ting. Skolen blir bedre, og kveldene blir bedre for barn og voksne, sier Skei Grande.

Tilpasset familielivet

Lucie Sunde-Eidem er enig. Hun gleder seg til en politisk prosess der Venstre skal skape nye tanker om skolen, og derigjennom skape større handlingsrom for barnefamiliene.

– Vi må tilpasse skolen til et familieliv der både mamma og pappa er i arbeid. Det er ingen som venter hjemme når ungene slutter på skolen. Lenger skoledag, der mer kan gjøres innenfor skoletiden, vil være riktig utvikling, sier Sunde-Eidem.

Ingen lekser

Lucie Sunde-Eidem vil gjerne fjerne leksene fra skolen, og på den måten gjøre ettermiddagene lettere.

– I dag har unge skolebarn veldig lange dager. De er i SFO før foreldrene drar på jobb, på skolen hele dagen, og i SFO til etter foreldrene er ferdige på jobb. Når de kommer hjem etter klokka 16.30 skal de spise middag, gjøre lekser og kanskje dra på trening. Det blir travelt å rekke dette før leggetid klokka 20. Selvstendig lek blir det ikke tid til, og heller ikke tid til å kjede seg som Trine Skei Grande etterlyser, sier Sunde-Eidem.

Nye tanker

Som andrekandidat for Venstre i Trondheim ser Sunde-Eidem med forventning frem mot en prosess i partiet som skal utforme en ny skolepolitikk. Hun føler at Venstre lenge har tenkt for tradisjonelt rundt skolen, og jubler over at partilederen nå vil tenke nye tanker.

– Vi trenger en ny politikk som passer bedre til den hverdagen folk lever. Venstre har tenkt litt for tradisjonelt rundt skolepolitikken. Nå åpner Trine Skei Grande for å tenke nytt, det settet jeg utrolig pris på. Det skal bli spennende å gå inn i dette arbeidet med nye ideer om en skole som er mer tilpasset et liv som norske familier lever, sier Sunde-Eidem.