- Mange samlet seg rundt kvinnen. Vi fikk lagt henne i stabilt sideleie, og jeg var med å holde press på såret hennes. Hun var alltid ved bevissthet, forteller Landsem.

Anne Martine Fredriksen jobber på en frisørsalong i Munkegata. Hun løp dit og hentet en saks for å klippe opp klærne til den skadde.

- Vi handlet helt instinktivt, sier Landsem.

Bar machete

Litt tidligere på formiddagen fikk venninnene øye på 25-åringen som gikk rundt på Torvet i Trondheim. Han skal ha gått med sekk på ryggen og med en stokk i hånda.

- Han ropte til forbipasserende og slo rundt seg med stokken. Han oppførte seg truende, hevder Landsem.

Sammen med Anne Martine Fredriksen prøvde hun å roe ned mannen. De hadde kjennskap til ham fra før, via bekjente. De hadde fått SMS-er av ham tidligere på dagen, og venninnene oppfattet innholdet som at han var ustabil.

I kaoset på Torvet mistet mannen sekken sin, og ifølge venninnene ramlet en nærmere halv meter lang machete ut.

- Det var først da jeg skjønte alvoret. Jeg sparket vekk macheten og fikk tak i den, mens Anne Martine holdt ham fast. Han knuffet og dyttet oss, men var ikke særlig voldelig, sier Landsem.

I jakkeermet skal mannen ha gjemt en kniv, som han senere knivstakk en 49 år gammel mann og en 46 år gammel kvinne med.

- Jeg tenkte aldri på at han hadde flere våpen på seg da jeg sto og holdt ham fast, sier Fredriksen.

Jourhavende jurist Harald Sjoner bekrefter at siktede hadde både kniv, stokk og en slags machete på seg.

- Vi har beslaglagt alle våpnene, sier han.

Pekte ut gjerningsmannen

Mannen og kvinnen som ble knivstukket har ifølge politiet ingen relasjon til den siktede. Slik oppfattet også venninnene det:

- Vi oppfattet det slik at mannen valgte seg ut to tilfeldig forbipasserende. Mens vi sto og snakket med ham for å roe ham ned, løp han plutselig bort til dem og gikk til angrep, sier Landsem.

Kvinnen ble liggende på bakken etter knivstikkingen, mens den skadde mannen løp inn på Trondheim torg. Ifølge øyenvitner og politiet vandret 25-åringen rundt på Torvet i minuttene før politiet kom til stedet. Landsem pekte ut gjerningsmannen for dem.

TV-adressa: Film av pågripelsen

- Politiet var kjapt på stedet, og opptrådte svært kontrollert. De ropte at han måtte legge ned våpenet. Jeg skjønner godt at de valgte å avfyre varselskudd. Mannen ville ikke høre etter, hevder Landsem.

- Jeg fikk helt sjokk. Alle rundt meg dukket av smellet, sier Fredriksen.

Tatt hånd om av kriseteamet

Politiet innbrakte åtte vitner til politistasjonen, deriblant Landsem og Fredriksen. De satt i avhør store deler av tirsdag ettermiddag. Deretter ble de tatt hånd om av kriseteamet.

- Det er veldig fint at de tok seg av oss. Dette har vært en kaotisk hendelse. En forventer ikke å havne midt i noe sånt på lyse dagen i Trondheim. Det er heldigvis sjelden at det skjer noe sånt her, sier Fredriksen.

- Kriseteamet har fått oss til å innse at vi trolig var med på å avverge noe enda verre. Vi er glade fordi vi fikk tak i macheten. Kanskje redda vi liv, sier Landsem.