Vi har verdens dyreste skoler, men norske skoleelever lærer like lite, eller faktisk mindre, enn skoleelever i Albania. Det sa Torbjørn Røe Isaksen i sin landsmøtetale som leder i Unge Høyre i 2008. I dag er han kunnskapsminister og øverste sjef i Skole-Norge. Likevel fortsetter trenden. Over halvparten av norske elever fullfører ikke videregående opplæring på normert tid. Politikerne har sviktet elevene.

I den anledning vil jeg rose advokat og stortingsrepresentant for Venstre Abid Q. Raja for hans forslag, som er motsigende og ironisk med tanke på Venstre som et liberalistisk parti og hvem de samarbeider med. Han lar seg ikke skremme av partipisken, og kommer med et nytenkende forslag. Det er nettopp det norsk skole trenger, integrering. Det kan obligatorisk barnehage for femåringer bidra til.

97 prosent av femåringer er allerede i barnehagen, jeg ser dermed ikke et problem med å utvide tilbudet til alle. Alle barn fortjener de samme mulighetene. Og når foreldrene ikke vet bedre, er det politikernes plikt å gjøre noe med det.

Siste året i barnehagen lærer barna lett matematikk, alfabetet, utvikler sin kreativitet og sine språkkunnskaper. Det er kjipt for de ungene som må være hjemme og se på tegneserier eller bli med mamma på kafé, mens de fremtidige klassekameratene deres blir bedre rustet til førsteklassen.

Både barn fra innvandrerfamilier og etnisk norske barn fra ressurssvake familier viljene på at forslaget blir vedtatt. Det er helt klart at alle barn har godt av å tilbringe tid i barnehagen, og da spesielt minoritetsspråklige barn. Et år i barnehagen er nok til at de lærer seg norsk og tilegner seg et større læringsutbytte.

Jeg tror minoritetsspråklige som snakker en kebabutgave av det norske språket vil falle utenfor arbeidslivet senere og bli en belastning for samfunnet. Det har ingen godt av.

Derfor må integreringen skje så tidlig som mulig i utdanningsløpet. Da vil frafallet i videregående opplæring reduseres og det vil gi en mer vellykket inngang og senere karriere i arbeidslivet.

Det har jeg selv erfart. Jeg fikk kun lov til å snakke norsk til søsteren min når vi gikk i barnehagen sammen. Vi snakker fortsatt norsk til hverandre, også hjemme. Jeg behersket det norske språket i en tidlig alder, det gjorde at jeg tilegnet meg læring mye lettere enn de som ikke hadde gått i barnehage.

Ved å innfri KrFs ønske om å øke kontantstøtten og selv ønske å beholde den, svekker den blåblå regjeringen integreringen. Det fører Norge i feil retning. De sosialistiske partiene bør vedta et målrettet tiltak som dette i sitt partiprogram. Dette er veien å gå. Eller som Raja selv sier, «nøkkelen til integrering».

Han setter uten tvil fingeren på en hovedutfordring i integrering av minoritetsspråklige. Jeg støtter barnehageplikt, ergo fjerning av kontantstøtte. Skulle dette gå utover noen som klarer å tilføre barna sine kunnskap uten hjelp av barnehage, så er det tross alt bedre enn at mange faller utenfor.

For å sette det på spissen, hvorfor skal det være skoleplikt?