Det er i disse dager høysesong for steinsprutskader.

– Hos oss er det nå tre dager ventetid på få frontruta skiftet, opplyser avdelingsleder Morten Jermstad ved Hurtigruta Carglass på Tiller i Trondheim.

På én uke skifter de 70 – 80 ruter og reparerer 20 – 30 ruter, stort sett frontruter. Den travle sesongen starter i midten av februar og varer ut mai.

I Sør-Trøndelag utbetalte forsikringsbransjen steinsprutskader på bilglass for 84 millioner kroner 2014, og 37 millioner kroner i Nord-Trøndelag. For hele landet utbetalte forsikringsselskapene 1,4 milliarder kroner for denne type glasskader.

– Alle som har kjørt bil en stund har nok opplevd et pang og fått en rose i frontruta. Når snøen smelter, blir småsteiner i veibanen virvlet opp og smeller inn i frontruta, sier Pål Rune Eklo, informasjonssjef i Gjensidige.

Les også: Vet du hva tallene og bokstavene på dekkene betyr?

13 000 trønderske biler

Beregninger som Gjensidige har gjort, viser at rundt 13 000 biler i Sør-Trøndelag hvert år må inn på verksted for å få reparert eller skiftet rute på grunn av steinsprut. Om lag to tredeler av dette er i Trondheim. Totalt ble det i Norge meldt over 230 000 saker i fjor der bilen måtte på verksted.

– Det oppstår mange steinsprutskader gjennom hele året, men våren skiller seg ut med flest skader. Grusveier og veier som har vært strødd med sand, er naturlig nok mer utsatt enn asfalt som har vært saltet, forteller Eklo.

Mellom 90 og 95 prosent av alle glasskader på bil skyldes steinsprut. Og de fleste frontruteskadene i Sør-Trøndelag skjer i Okstadbakken i Trondheim. Der er trafikken størst.

Det er langt mer kostbart å skifte en frontrute enn å reparere skaden. Forsikringsselskapene dekker derfor reparasjoner uten å kreve egenandel. Venter man til hele frontruta må skiftes, må du betale egenandel, gjerne på 2000 kroner. Bileiere med kasko eller delkasko får reparert skaden gratis. Det anbefales å reparere glasskaden før den forverres og hele ruta må skiftes.

Les også: Meteorologen vil vente ut måneden med å skifte dekk

Les også: Hvordan var det med piggdekk igjen?

Hold god avstand

Det kan være lurt å holde god avstand til kjøretøyet foran. Har uhellet først vært ute, dekk med gjennomsiktig tape for å beskytte skaden.

På mange av dagens frontruter sitter mye elektronisk informasjon som regnsensor, radar og kamera. Hver bilmodell har sin spesielle rute. Bare på en Volvo XC 60 finnes 11 ulike frontruter, ifølge Jermstad. Vanligvis tar det halvannen time å skifte en frontrute.

Les også: Slik skifter du hjul

Denne saken er endret: Det ble i en tidligere versjon av saken uttalt at ventetiden hos Hurtigruta Carglass på Tiller var én uke. Det har blitt korrigert, og avdelingen opplyser at ventetiden er omtrent tre dager.