Eillertsen (49) og kjæresten (46) sto i en telefonkiosk da en ung mann med stokk tok kontakt med dem. Like etter ble paret knivstukket av mannen.

49-åringen forteller til Adresseavisen at han var i ferd med å lese opp et telefonnummer som kjæresten skulle taste inn på telefonen, da mannen henvendte seg til dem.

- Ingen av oss hadde sett ham før. Han babla i vei, og veivet med stokken. Han må ha snakket et annet språk, for jeg forsto ikke hva han sa. Jeg oppfattet ham som utrivelig. Han hadde et ondt flir, sier Eillertsen, som forsøkte å få mannen til å gå sin vei.

- Vær så snill å gå videre, sa jeg høflig. Han fortsatte å plage oss, og jeg prøvde meg på engelsk for at han skulle flytte seg. Jeg sa «move», forklarer han.

Ifølge Eillertsen gikk mannen litt videre, før han plutselig kom løpende mot dem:

- «Tor! Tor! Han kommer springende», ropte dama mi. Like etter så jeg kniven i hånda hans. Dette går til helvete, tenkte jeg, før jeg kastet meg foran dama mi. Jeg måtte redde henne, sier Eillertsen.

Kjente blodet sile

49-åringen ble knivstukket i skulderen, før mannen gikk løs på kjæresten hans. Eillertsen løp inn på Trondheim torg for å få hjelp fra vektere, mens andre hjalp kjæresten som lå blødende på bakken. Selv kjente ikke Eillertsen særlig smerte etter knivstikkingen.

- Jeg kjente bare at blodet silte. Men jeg kan love deg at det ikke tok lang tid før det gjorde fryktelig vondt, sier Eillertsen.

Han ble operert ved St. Olavs Hospital sent tirsdag kveld. I dag er det cirka 17 centimeter lange såret dekket med bandasje. Adresseavisen møter ham i Vår frue kirke i Trondheim sentrum, like ved Torvet hvor knivstikken skjedde. Han er på bena igjen, mens det står langt verre til med kjæresten. Hun er fortsatt innlagt på sykehuset, og regnes som alvorlig skadd. Ifølge Eillertsen er hun blitt lam i den ene siden etter knivstikket.

- Kniven traff henne midt i nakkemuskelen. Hvordan det vil gå med henne er fortsatt uklart, men i dag er hun lam i den ene siden. Da jeg besøkte henne sist, strøk jeg henne over armen. Hun kjente ingenting, sier han.

Paret har vært sammen i drøyt fire måneder. De ble nylig bostedsløse, og var på vei fra kvinnens leilighet med et lite flyttelass da de ble knivstukket.

- Jeg er glad jeg var der. Hvis ikke ville mannen drept henne, sier Eillertsen, som synes det er helt uforståelig at noen ønsket å angripe dem med kniv.

- Hvem som helst kunne blitt ofre. Det kunne vært et pensjonistpar, eller barn, sier han.

Torsdag ble den 25 år gamle knivstikkeren varetektsfengslet i fire uker.

Hørte at kvinnen ble trakassert

Flere vitner skal ha hørt at siktede snakket nedlatende om narkomane, deriblant NTNU-student Ove Johannessen fra Skaun.

- Jeg la merke til gjerningsmannen da han drev og ropte mot en mann og en kvinne på Torvet. Det var ingen tvil om at 25-åringen forsøkte å provosere kvinnen, sier han.

Kvinnen skal på et tidspunkt ha sagt at han måtte ha seg vekk, men da bare lo han hånlig av henne.

- Han gikk imot kvinnen med en kjepp, og ga henne noen slag med kjeppen, samtidig som han sparket henne i magen, forteller Johannessen.

Mens trakasseringen pågikk hørte Johannessen at gjerningsmannen brukte ordene «narkomane» og «sprøytestikkere» i en svært nedsettende tone.

- Han forsøkte å latterliggjøre dem og det kom en del stygge ord, sier han.

Andre vitner har også fortalt at siktede i forkant av knivstikkingen skal ha sagt «jævla narkomane».

Politioverbetjent Wenche Johnsen ved Sentrum politistasjon ønsker ikke å kommentere hva vitner skal ha fått med seg like før knivstikkingen.

Besøker henne ofte

Tor Helge Eillertsen har opplevd tiden etter knivstikkingen som svært tung.

- Det har vært traumatisk. Jeg prøver å være så mye som mulig på sykehuset til kjæresten.

Eillertsen er ikke fornøyd med hvordan politiet har behandlet dem. Han sier blant annet de har beslaglagt eiendeler han behøver, som bankkortet hans.

- I tillegg er jeg kritisk til at de avhørte kjæresten min mens hun var i svært dårlig forfatning. Jeg føler at vi er blitt kriminalisert, kanskje fordi vi er i rusmiljøet. Det er viktig å huske at det finnes fornuftige folk i dette miljøet også, sier Eillertsen.

Politioverbetjent Wenche Johnsen ønsker ikke å kommentere konkret på kritikken til Eillertsen.

- På generelt grunnlag kan jeg si at vi kun tar beslag i eiendeler som kan si noe om hendelsesforløpet. Hvis noe ligger igjen på åstedet blir det sikret og tatt i beslag, forklarer hun.

Johnsen sier det var erfarne etterforskere som ble sendt til sykehuset for å avhøre den skadde kvinnen.

- Vi forventet ikke at det skulle bli et fullstendig avhør. Vi ønsker et ytterligere avhør av henne. På generelt grunnlag så vil vi alltid ta hensyn til personens tilstand når vi går inn i et avhør, sier hun.

Tor Helge Eillertsen ble operert på St. Olavs Hospital tirsdag kveld. I dag er det 17 centimeter lange såret gjemt under en bandasje. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
- Hvem som helst kunne blitt ofre. Det kunne vært et pensjonistpar, eller barn, sier Tor Helge Eillertsen etter den dramatiske knivstikkingen han og kjæresten ble offer for. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
- Det var ingen tvil om at 25-åringen forsøkte å provosere kvinnen, sier NTNU-student Ove Johannessen, som ble vitne til hendelsen ved telefonkiosken på Torvet. Foto: Privat