Ja, livet som enslig småbarnsmor kan være tungt, innrømmer Marie Grøndahl Bech (48). - Men heldigvis har jeg fått veldig snille barn, smiler hun.

Det eneste mamma Marie vet sikkert, er at biologisk mor er en frisk 18-åring og at biologisk far er en frisk 24-åring, hvilken blodtype de har, og at de donerte egg og sæd på nyåret 2014.

Trolig er begge fra Spania, men dette vet ikke Bech sikkert.

- Hei, er dere våkne? Er du så trist, Ellen? sier mamma Marie Grøndahl Bech, og løfter opp et halvt år gamle Ellen og Agnes fra tvillingvognen.

Den 48-årige danske kvinnen har bodd i Norge i 14 år. De siste årene har hun bodd i Trondheim og jobbet som barnelege. Hun er enslig, men ønsket seg flere barn.

- Jeg følte ikke at jeg hadde for lite, men ønsket om å bli forelder igjen var så inderlig. Jeg ville gi Holger Johan småsøsken.

Storebroren er sju år. Bech er hans biologiske mor, men også han kom til med anonym sæddonor.

- Jeg har sagt til ham at mamma dro til Danmark for å få hjelp av en mann der, slik at jeg fikk min Holger Johan. For ham er det dette som er normalen, selv om de fleste vennene hans har to kjente foreldre, sier Bech.

Var redd det ble mislykket

Bech forsøkte nok en prøverørsbehandling i Danmark som 44-åring. Eggene var blitt for dårlige. Hun trodde aldri hun ville benytte seg av eggdonasjon, før hun møtte en venninne på en legekonferanse.

Venninnen var gravid etter dobbeltdonasjon i Spania – noe som ikke er lovlig i Norge.

- Hun åpnet en dør som tidligere hadde vært lukket, sier Bech.

I samtalen med venninnen skjønte Bech at hun måtte gjøre et forsøk på egg- og sæddonasjon i Spania.

- Tanken poppet opp som popkorn hele tiden. Jeg nektet å bikke 50 år og angre for at jeg ikke hadde forsøkt, sier Bech.

Prosessen startet med å ta blodprøver og ultralydbilder. Klinikken i Spania undersøkte disse, noe som endte med at Bech ble godkjent som pasient. Deretter målte de henne fra topp til tå: Vekt, høyde, hår- og øyenfarge. Dette for å matche henne opp mot eventuelle donorer. Bech reiste så hjem til Trondheim, og brukte nærmere en måned på å reflektere.

- Det er en risiko for ikke å lykkes – jeg kunne betalt 100 000 kroner for ingenting. Mange ville nok heller kjøpt ny bil eller pusset opp kjøkkenet, ler Bech.

Prat i krokene

Reaksjonene var blandet da magen begynte å vokse og nyheten ble spredd.

- De fleste var svært positive og sa jeg var modig. Men enkelte har nok pratet litt i krokene, sier Bech.

LES KOMMENTAREN: En mørkemanns bekjennelser (PLUSS)

Selv om behandlingen ikke er lovlig i Norge, har Bech hatt rett til den samme helsehjelpen som andre gravide. Hun fikk oppfølging av helsepersonell her hjemme, og 30. september ble Ellen og Agnes født ved St. Olav.

Bech har ikke familie i Trondheim, men mange gode hjelpere. Både venner, naboer og en reservebestemor tilbyr hjelp.

- Faren min var blant dem som var skeptiske til å begynne med, men som ble imponert etter hvert som han så at jeg fikk det til, ler Bech.

For eggdonasjon i Norge

I mars ble det kjent at flertallet i Bioteknologirådet ønsker å åpne for eggdonasjon i Norge. De setter to krav: At eggene kun skal være overskuddsegg fra prøverørsbehandling, og at de utelukkende skal befruktes med partners sæd.

Det betyr at behandlingen Bech fikk i Spania fortsatt ikke vil være tilgjengelig i Norge dersom myndighetene går for rådets forslag.

Bech ser flest fordeler ved å åpne for eggdonasjon:

- Jeg ser ikke problemet så lenge kvinner donerer på frivillig basis, og at fattige ikke lar seg utnytte for å få penger. De bør få kompensasjon – men ikke betaling. Det er en hårfin grense. Kvinnen som hjalp meg fikk minimal kompensasjon. Hun donerte av altruistiske grunner.

I Spania får donorkvinnene cirka 8000 kroner.

- Jeg synes det er fornuftig å åpne for eggdonasjon i Norge. Noe annet vil bidra til enda mer fertilitetsturisme. Jeg har ingen betenkeligheter om hvordan barn blir unnfanget, så lenge de er ønsket og får kjærlighet. Selv om jeg ikke er biologisk mor, betyr det alt i verden å være fysisk mor. Jentene har vært i min mage i åtte-ni måneder, og blir oppdratt av meg.

Flink til å finne løsninger

- Vi du ha kos du da? sier mammaen, og løfter Ellen opp fra babyteppet på gulvet.

- Ellen er veldig kosete av seg, mens Agnes virker mer selvstendig, sier Bech.

Hun er klar på at livet som 48-årig alenemor kan være tøft.

- Vi har dager hvor alt kolliderer, men heldigvis har jeg veldig snille barn. Dessuten er jeg nok ganske god til å finne løsninger, sier Bech.

Av de ti eggene som ble tatt ut av donor i Spania, var to egg gode nok til å befruktes med donorsæd. Det endte med tvillinger.
- Jeg følte ikke at jeg hadde for lite, men ønsket om å bli forelder igjen var så inderlig. Jeg ville gi Holger Johan småsøsken, sier mamma Marie.