Kommunen har siden 2012 investert over tre millioner kroner i automatikkanlegg for styring av varmeanlegg i 26 kirker og seremonirom.

– Den norske kirke er opptatt av tiltak som kan få ned energiforbruket og endre kirkens klimafotavtrykk. Vi er glad for at kirken i Trondheim har gått foran og vist vei, sier Frank Grimstad, administrerende direktør i Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon (KA) og direktør Jens Petter Johnsen i Kirkerådet.

KA undertegnet før påske en avtale som innebærer at det samme systemet som er installert i Trondheim skal brukes over hele landet. I dag er det bare installert strømsparesystemer i en fjerdedel av landets 1625 kirker.

Investeringen i det nye strømsparesystemet i Trondheim, som driftes av Trondheim kirkepartner IKT, er et resultat av en ekstrabevilgning fra politikerne i 2012.

Anlegget er med ett unntak, Tilfredshet kapell, installert i alle kirkene og kapellene i byen i tillegg til Moholt seremonirom.

13 prosent mindre forbruk

– De fleste kirkene i landet har mangelfulle rutiner og dårlige systemer for varmestyring, noe som medfører at det brukes mye energi til oppvarming. Det nye automatikksystemet for styring av varmeanlegget betyr store innsparinger, forteller prosjekt- og byggeleder Kristian Svardal i Kirkelig Fellesråd i Trondheim.

Så langt viser oversikten over energiforbruket en nedgang på 13 prosent etter at systemet ble tatt i bruk.

– Det betyr at investeringene til automatikkanlegget er spart inn etter maksimum tre år, sier Svardal, som forteller at energidataene blir fulgt tett slik at det kan gjøres endringer fortløpende dersom det er nødvendig.

Varmefølere inn- og utvendig

Det blir installert trådløse varmefølere både inn- og utvendig i kirkebyggene som oppdaterer anlegget på temperaturforholdene. Den største værutfordringen er ikke temperaturene, men vinden som ofte kan føre til lavere temperatur enn det gradestokken viser.

Mens kirketjenere eller andre kirkelige ansatte tidligere måtte dra til kirken eller kapellet for å slå på varmen eller sende en SMS for å styre strømbruken, driftes de nye anleggene direkte fra en pc tilknyttet Kirkelig Fellesråd. Dermed sparer fellesrådet både strøm- og personalkostnader.

Styres av kalender på PC

Varmestyringsanlegget er basert på en kalender hos Kirkelig Fellesråd hvor alle gudstjenester, brylluper, begravelser, konserter og andre arrangementer i kirker og kapell blir lagt inn.

Ved hjelp av arrangementskalenderen sørger datasystemet for at varmen blir slått på og av i den enkelte kirke og kapell.

Også en publikumskalender på hjemmesidene til Kirkelig Fellesråd, hvor man kan bestille dåp og brylluper, er knyttet opp mot det automatiske strømspareanlegget.

Automatikkanlegget og styringen via PC er satt opp slik at det på sikt også kan kobles mot innbruddsalarm, tyveri og brann.

Kirkelig Fellesråd har siden 2012 installert et avansert system for strømstyring i samtlige av kirkene i Trondheim. Slik så det ut under monteringen i Tempe kirke i mai 2013. Fra venstre tekniker Rune Midtøyng, prosjektleder Kristian Svardal (i midten) og Espen Olafsen, Holst Energy. Foto: Jens Petter Søraa