Torvlunsj: Håkon Blomstrøm, Hilde Mandt og Vibeke Kleveland spiser paella, ute i april. Foto: Kjell A.Olsen

Det europeiske matmarkedet er på plass på Torvet til og med lørdag.

Det bugner av bakervarer, skinke, pølser, oliven, oster, syltetøy og godteri. Osen av krydret, varm paella og søte crepes kiler nesen og minner om sommer.

Bondens marked er populært i Trondheim. Denne uken kan du smake hva bønder og byfolk fra andre steder i Europa har å by på.

Ny by

– Hele byen forandrer seg når det skjer ting! Det var ikke på langt nær så mye folk her i går, sier Vibeke Kleveland som ser byen fra innsiden, utendørs, hver dag. Sammen med kollegene fra helse- og overdoseteamet går og sykler de i bymiljøet daglig. I all slags vær.

– Vi har nettopp rykket ut til en bruker som trengte hjelp i Ila, og om en halvtime skal vi åpne helsestasjonen for ungdom i Midtbyen. Da passet det fint å ta lunsjen på Torvet, sier de over tre porsjoner provencalsk paella.

– Det er deilig når sola endelig begynner å varme. Det er da man virkelig treffer folk ute, sier Hilde Mandt.

– Og det er jo ekstra stas når hele Europa kommer til oss, smiler Håkon Blomstrøm.

– Sol og eksklusivt besøk trekker til seg folk. Da er det bare å nyte!

– Ja, det kan hende det blir matpakke igjen i morgen, smiler Vibeke Kleveland.

Vanskelig, men lukrativt

– Norge er det vanskeligste landet å reise til med et slikt marked, men det er mest penger å hente, sier Ab Noom, som selger nederlandsk ost på Torvet i Trondheim i fem dager i år. Før han pakker sammen og drar til Ålesund. Og senere på kryss og tvers i hele landet, frem til midten av september.

Sammen med brødrene Chris og David Verbourg bærer, stabler og skjærer Ab Noom digre oster. Han serverer smaksprøver, lokker til seg kunder og skravler.

– Dere er jo ikke medlemmer i EU. Bestemmelsene er kompliserte når vi skal reise utenfor unionen. De gjør også at vi må fortolle og betale masse for å få importert alle varene inn i landet. Men når det først er gjort, er prisene gode, sier Noom og avslører at salget er meget bra. Han var her i fjor høst med matmarkedet og har vært her tidligere på martna.

Vil smake først

– Nordmenn er sjenerte, men de vil gjerne smake. Og trønderne er villige til å prøve det meste. De er åpne for nye impulser.

Sjefen for matmarkedet er fransk. Han bor og driver virksomheten fra England, og administrerer turneer i flere land.

Bare i Norge er det tre lag som er på reise gjennom landet hele sommeren med samme type marked. Det samme gjøres i Sverige og Danmark.

Langtur for matmarked

De aller fleste som har stand på det europeiske matmarkedet har reist langt for å jobbe. Men det er flere av kundene som ikke går av veien for noen timer i bil for en hyggelig handel.

– Jeg hadde fri i dag, sier Johanne Stuevoll. Hun synes det passet godt med en bytur når det skulle være matmarked på Torvet. Dermed tok venninnen Gunvor Jensvoll fri og. De satte seg i bilen.

– Vi kommer fra Tydal og matmarkedet fant jeg på Facebook. Det er verdt å få med seg, ja, sier Johanne Stuevoll. Hun stapper ost ned i veska og setter kurs mot bakervarer og godteri.

– Jeg ender vel opp med enda mere godt. Jeg som egentlig ikke tåler sukker, klukker hun.

To timer i bil, hver vei, er verdt det for litt eksotiske smaker.

Deniss Zazins fra Litauen selger spansk Paella fra boden som tilhører franskmenn fra Antibes. Foto: Kjell A.Olsen