Varaordfører Martin Nilsen (H) i Frøya mener kommunen må se på om arbeidsinnvandring kan være en del av årsaken til at så mange ungdom har fyllekjørt.

– Noen arbeidsinnvandrere kommer fra land som har andre holdninger til ruskjøring enn det vi har. Vi må være tydelige på våre holdninger. Vi må informere og si at ruskjøring ikke er akseptabelt. Det har ikke kommet godt nok frem, sier Nilsen.

– Ungdommene som går på skolen tar med seg holdningene fra hjemmet eller nærmiljøet, fortsetter han.

LES OGSÅ (PLUSS): Én av tre gutter har fyllekjørt

Adresseavisen skrev i går om Ungdataundersøkelsen som viste at én av tre gutter på videregående skole i Frøya hadde fyllekjørt. Undersøkelser fra de siste tre årene viser at 20,6 prosent av guttene og 13,8 prosent av jentene på videregående sier at de har kjørt i ruspåvirket tilstand.

– En annen holdning

Ap-politiker i kommunestyret på Frøya, Pål Terje Bekken, er enig i at arbeidsinnvandring kan være en av grunnene til de høye tallene i undersøkelsen.

– Familier som kommer hit nå har med seg barn og ungdom. En del har en litt annen holdning til ruskjøring enn det som er akseptert i Norge. Det kan gi utslag på slike undersøkelser, men jeg vet ikke hvor mye utslag det har gjort på Ungdataundersøkelsen, sier Bekken.

Han mener også at rusfrie til ungdommene, som en ungdomskafé, kan være viktige tiltak for å stoppe fyllekjøringen.

– Må være tydelig

Politikere i fylket har også engasjert seg i saken. Leder av fylkets trafikksikkerhetsutvalg, Karin Bjørkhaug (KrF), mener at trafikksikkerhet må være en del av systemet til kommunene.

– Det må være en del av reglene til kommunen at ruskjøring ikke er greit. Det kan for eksempel gjelde kjøring av kommunale biler. Hvis man er mye tydeligere vil dette øke bevisstheten rundt ruskjøring, sier Bjørkhaug.

Hun mener at man må skape en kultur der ruskjøring ikke er akseptert både i skolen og barnehagen. Trafikksikkerhetsutvalget vil ta kontakt med kommunen for å se hva de kan gjøre for å redusere antallet personer som ruskjører.