Nå vil hun ha omkamp om homofiles rett til å gifte seg i kirka.

– Dette blir spennende!

Listetopp Agnes Sofie Gjeset (28) for Åpen folkekirke har akkurat levert fra seg valglista på Nidaros bispedømmeråds kontor. For første gang utfordres bispedømmerådets nominasjonskomité av en alternativ liste: Åpen folkekirke har mobilisert stort siden i fjor sommer. Da ble organisasjonen etablert som en reaksjon på at Kirkemøtet sa nei til vigsel av homofile.

– Må tenke om igjen

Nå stiller de lister i ni av landets elleve bispedømmeråd. Med sitater som «Størst av alt er kjærligheten» og «En kirke uten terskel» håper de på flest mulig plasser under Kirkevalget i september, der det er duket for høy temperatur. Bispedømmerådenes medlemmer utgjør selve Kirkemøtet, som er Den norske kirkes storting.

LES KOMMENTAR: Mot ny ekteskapskamp i kirken

– En kirke som mener at vi skal være åpen, må være åpen for å tenke på nytt om etablerte sannheter. Hvis Kirken skal stå for et forpliktende ekteskapsideal, må vi ha noe å tilby alle. Det er viktig å anerkjenne de homofiles livssituasjon, sier Gjeset.

Eks-ordfører på lista

I bunken foran henne ligger blant annet kandidatlisten med 14 navn, og de 220 underskriftene som har stilt seg bak dem.

– Vi har fått god respons på valglista. Det var lett å mobilisere, sier Gjeset, som ønsker gjenvalg etter å ha sittet i Kirkerådet siden 2012.

Under Gjeset står Trude Holm (Stiklestad) på lista, etterfulgt av Jon Høsøien (Røros), Grete Bækken Mollan (Beitstad) og tidligere ordfører Anne Kathrine Slungård, som flytter til Trondheim til sommeren.

– Dette handler også om ekteskapsforståelse. Det er en gruppe i kirken som er for homofilt samliv og et forpliktende partnerskap, men som mener at ekteskapet skal være mellom mann og kvinne.

Må godkjennes

Seniorrådgiver Kristian Stendahl i Nidaros bispedømmeråd opplyser at dette er første valget i bispedømmet at man har anledning til å stille med flere lister.

– Flere lister kan bidra til å øke valgoppslutningen, sier Stendahl.

LES KOMMENTAR: Kirken tar et dåpsløft

Mandag i neste uke skal valgrådet ta stilling til om de kan godkjenne listen fra Åpen folkekirke. I tillegg til vigsel for likekjønnede ekteskap er ny kirkeordning en sentral sak for Gjeset.

– Hvordan skal vi forholde oss til resten av samfunnet når vi ikke lenger er en del av statsforvaltningen? Det blir en viktig sak, sier hun.

Mot likekjønnet ekteskap

Åpen folkekirkes motsats finnes i organisasjonen Levende folkekirke, som mener at Kirkens liturgi må bygge på at ekteskap kun kan inngås mellom mann og kvinne. De stiller ikke egen liste.

– Nominasjonskomiteen henter inn en bredde i teologisk og kirkepolitisk plassering. Vi vil gå gjennom lista som vi pleier, se hva kandidatene har svart og gi vår anbefaling til hvilke kandidater som bør stemmes på, sier Rolf Kjøde i styringsgruppa Levende folkekirke.