Adresseavisen skrev torsdag i forrige uke at dekan ved medisinsk fakultet, Stig Slørdahl, skulle ansettes i et ekstraordinært styremøte i Helse Midt mandag. Og mandag skjedde det.

Et enstemmig styre ansatte 56-åringen – som hittil har vært mest kjent som Nobel-ekteparet Mosers sjef. Styreleder Ola H. Strand var lykkelig og lettet etter ansettelsen. Han karakteriserte prosessen som «krevende».

– Dette er rett mann til jobben. Han har en sterk medisinsk bakgrunn og er godt kjent i regionen, sa Strand rett etter telefonstyremøtet som fant sted på Scandic Lerkendal. Hovedpersonen var derimot i Meråker, på telefon.

– Hva i all verden er det som får deg til å ta denne jobben?

– Det er fordi jeg brenner for spesialisthelsetjenesten. Det har jeg gjort som dekan, og det vil jeg gjøre i denne jobben. Å jobbe i spenningsfeltet helse og politikk er en av de mest utfordrende jobbene du kan ha i Norge i dag.

– Som tydeligvis kan utløse bitterhet, raseri, konspirasjonsteorier og mer til. Hvordan tenker du å nærme deg sykehuskonflikten på Nordvestlandet?

–Jeg skal snakke med folk og bli kjent. I denne fasen er det viktig å lytte, høre hva folk har å si, hente inn kunnskap. Men jeg kommer ikke til å kommentere konkrete helsesaker nå, sier medisineren.

Han startet sin praksis som lege ved sykehuset i Molde for nøyaktig 30 år siden og vil bli bestefar for første gang i sommer.

St. Olav-argument

– Så du tror ikke flaggene heises i Kristiansund i dag?

– Fordi jeg er født og oppvokst der? Nei, absolutt ikke. Jeg er stolt av å være kristiansunder, jeg er stolt av hele denne regionen. På generelt grunnlag er det slik at en direktør forholder seg til det som er vedtatt.

Etter at Adresseavisen i forrige uke skrev at Slørdahl ville bli ansatt, rant det inn gratulasjonsmeldinger.

– Det alle er opptatt av er at vi skal lykkes. Vi har ikke noe valg, vi må få det til. Skal pasientene få det tilbudet de fortjener, skal fagfolk ønske å jobbe her, så må vi lykkes.

Ansettelsen av Slørdahl var enstemmig. Men også forrige gang Helse Midt skulle ha toppsjef, var Slørdahl aktuell. Hans sterke tilknytning til St. Olav ble brukt mot ham av representanter fra Møre og Romsdal. Adresseavisens kilder mener det er årsaken til at han ikke fikk jobben den gang.

– Ser du at den nære tilknytningen til St. Olav kan bli et problem for deg?

– Jeg er tett på St. Olav. Men jeg har også jobba tett opp mot HUNT i Nord-Trøndelag og sykehuset i Ålesund. Jeg er opptatt av å ta hele regionens perspektiv, så jeg er ikke redd for det.

Gjøre Moserne lykkelige

– Hva er dine sterke sider som leder?

– Jeg har vært leder i mange år, har et stort nettverk, er faglig sterk. Jeg tror jeg har vist i praksis at jeg fungerer godt som leder, men det må du jo spørre andre om.

– Du kalles jovial og omgjengelig. Hvor viktig er det i denne jobben?

– Å kommunisere er viktig, så sånn sett er det viktig. Og så er det viktig, kanskje spesielt etter mange år som leder, å ha noen rundt seg som er uenige og sier ifra. Slike trenger jeg.

– Hvor stor del av æren for nobelprisen har du?

– Det er to fantastiske forskere som har det. At de har blitt her har jeg en aksje i. Min jobb var å sørge for at de var lykkelige i Trondheim.

– Det må være rart å gå fra nobelfeiring til helsekonflikt?

– Det er nok helt ulike jobber. Helse er nærmere politikk og publikum. Man må langt raskere svare for det som ikke fungerer enn man må innenfor forskning og utdanning. Men helsejobben er også et stort og viktig samfunnsoppdrag.

– En vanskeligere jobb enn det du har nå?

– Ja, det er nok det. Jeg har tatt mange vurderinger, det har vært mye frem og tilbake. Jeg har jo sett hvor tøft det kan være i en slik posisjon. Men samtidig har jeg aldri fått så mye tilbakemelding på noe som da jeg valgte å søke. Mange har tro på at jeg kan klare det. Og andre lurer på hva i all verden jeg tenker på. Som min kone. Men hun gjorde det av omsorg og kjærlighet. Min datter, derimot...

Slørdahl ler.

– Hun sendte sms fra København: «Pappa, har det blitt for lite oppmerksomhet i det siste?»