Det mener bystyrerepresentant Kjetil Utne. Til bystyrets møte torsdag vil høyrerepresentanten sende inn et privat forslag om å kalle opp veier eller gater i Trondheim etter de to kjente restauratørene. Bystyret vil i første omgang sende over forslaget til Kultur-, idretts- og friluftskomiteen for videre behandling. Og dersom komiteen støtter forslaget, må rådmannen utrede saken før endelig beslutning treffes.

– Innen et halvt år bør de ha fått hver sin vei eller gate oppkalt etter seg, sier Utne. Hvor i kommunen man finner egnet sted, er etter Utnes mening ikke så viktig.

Kjetil Utne som selv har bakgrunn fra hotell- og restaurantnæringen, ser på Martin Michaelsen som grunnleggeren av det moderne restaurantlivet i Trondheim med hans mange og særpregede restauranter. Michaelsen var byens restaurantkonge i en årrekke.

Martins kro

Hans første restaurant var Martins kro i Ila, som ble startet i 1957. I Prinsens gate lå de fleste av Michaelsens restauranter.

Nederst i Prinsens gate lå Naustloftet, verdens nordligste fiskerestaurant ifølge Michaelsen selv, senere Monte Christo. I samme bygg var Nightstar nattklubb. I kjelleren lå Grotten bar. I midten i Prinsens gate lå Landlord pub i første og Kunstnerkroa i andre. I det tredje bygget i Prinsens gate lå Rottiseriet spiserestaurant og Kontoret bar. Det var derfra mennene ringte hjem og fortalte at de fortsatt satt på kontoret.

Grenaderen, Krovertens Hus, Baronen og Tavern var også restauranter drevet av Martin Michaelsen.

Første kinarestaurant

Bobby Pang Hung Kui var en av de første innvandrerne som etablerte egen restaurant i Trondheim. Han drev flere kinarestauranter både i og utenfor Trondheim.

– Slik ble han etter hvert en pioner og forløper for et stadig mer internasjonalt restaurantliv, forteller Utne.

Bobby jobbet den første tiden i Trondheim hos Michaelsen før han startet egen virksomhet.

Mens Michaelsen døde i 1997, 73 år gammel, gikk Bobby bort i 2009 i en alder av 66.

En stor bransje

Ifølge Utne er restaurant- og reiseliv en stor bransje i Trondheim, men uten at det er lett å finne spor av det når nye veinavn skal vedtas. Å kalle opp gater eller veier etter disse to pionerene er derfor en heder til og anerkjennelse av en viktig bransje for byen. For øvrig var begge samfunnsengasjerte, og representerte Høyre i bystyret. Michaelsen kjempet iherdig for å bevare Bakklandet da flere politikere ville rive den gamle bebyggelsen.

– Ingen veier er så langt oppkalt etter en ikke-vestlig innvandrer. En vei oppkalt etter Kui vil bidra til å vise at Trondheim er blitt en internasjonal og mangfoldig by, understreker Utne.

Han viser til at ettersom mange veier i Trondheim er delt i to slik at den ene delen av veien med tiden skal få nytt navn, vil det være mulig å kalle opp veier uten å ta bort navnet til andre som man fortsatt ønsker å hedre. I andre deler av byen bygges nye veier som trenger nye navn. Martin Michaelsen er oppvokst i Maristuveien. Bobby Pang Hung Kui bodde mesteparten av sin tid på Nardo.

Nyåpning av Golden China House. Bobby Kui retter antrekket til kokk Shizhong Wu. Foto: Terje Visnes
Landlord Pub Trondheims første PUB i gedigen engelsk stil. Krovert Martin Michaelsen åpnet sin Landlord Pub i Prinsens gate 38 etter to års planlegging, ominnredning og millioninvesteringer. Møblene var dels perfekte kopier i Tudor-stil, spesiallaget for Michaelsen i England. Foto: Adresseavisen 3. juli 1970