- Studentene vil få et mer komplett studieløp, sier høgskolelektor Viggo Gabriel Borg Pedersen.

Ingeniørfagene drift- og vedlikehold ved Høgskolen i Sør-Trøndelag (Hist) og driftsteknikk ved Institutt for marin teknikk NTNU er i gang med å utvikle et felles tilpasset undervisningsopplegg.

Samarbeidet starter allerede til høsten. Da skal NTNU-studentene integreres i praktisk undervisning på vedlikeholdssystemer med Hist-studentene. I tillegg skal Hist-studentene få bedre undervisning i risikostyring. NTNU-professor ved driftsteknikk, Ingrid Utne, og Hist-lektor ved drift- og vedlikehold, Viggo Gabriel Borg Pedersen, initierte til samarbeidet på tvers av skolene.

- Fusjonen gjør det enklere å samarbeide, sier Borg Pedersen.

- Vi vil utfylle hverandre, sier Ingrid Utne.

Naturlig overgang til master

- For å få suksess med fremtidens NTNU, er vi avhengig av fagpersoner som ønsker samarbeid, sier Hist-rektor Helge Klungland.

I mars ble det bestemt at NTNU, Hist, Høgskolen i Ålesund og Høgskolen i Gjøvik skal slås sammen til ett universitet fra 2016. Klungland blir prorektor for fusjonen. Han sier det vil ta to-tre år før det administrative og faglige er på plass i nye NTNU.

- Initiativet fra Utne og Borg Pedersen kommer tidlig, men er like fullt svært positivt. Ledelsen ønsker at flere faglig tilsatte tar initiativ til samarbeid. Vi vil nok se mange eksempler som dette fremover, sier Klungland.

Les også: Ti ting du bør vite om sammenslåing av universiteter og høgskoler

En begrunnelse for fusjonen er større og mer robuste fagmiljøer, og høyere kvalitet på utdanning og forskning.

- En stor fordel er at Hist-studentene vil gli mer naturlig over på masternivå ved NTNU med et tettere samarbeid. Jeg er sikker på at enda flere vil velge å ta master fremover, sier Viggo Gabriel Borg Pedersen.

Les også: NTNU kåret til det beste norske universitet

Drift- og vedlikeholdsteknikk ved Hist er en praktisk rettet bachelorutdanning. Populariteten har vokst stort de siste årene – i fjor var det vel 30 studenter i faget. Driftsteknikk ved NTNU er sterkere teoretisk. De tilbyr mastergradsutdanning, og mellom fem og 20 studenter kommer inn årlig.

Studentene har jobbmuligheter både på land og offshore etter endt utdanning. Enkelt sagt skal de jobbe med å ta vare på verdiene i anlegg og på fabrikker. I Norge har vi årlig 130 milliarder kroner i drift- og vedlikeholdskostnader.

Ledelsen slipper å kreve

Det er lenge siden Utne og Borg Pedersen først var i kontakt og diskuterte et mulig samarbeid.

- Fusjonen var et spark bak. Ledelsens oppgave blir å tilrettelegge for felles timeplaner, eksamenssystemer og datasystemer, slik at faglig tilsatte får konsentrere seg om fag. Dessuten er det viktig at en ikke blir tvunget til samarbeid der det ikke vil styrke faget, sier Utne.

På mange områder må ledelsen kreve samarbeid på tvers av institusjonene, sier Klungland:

- Så langt virker det som vi slipper å kreve. Det ser ut til at de fleste ønsker samarbeid.

Følg Adresseavisen på Instagram!

Lik adressa.no på Facebook!

Utne og Borg Pedersen har planer for videre samarbeid.

- På sikt skal vi skreddersy pensum. Jeg tør ikke si når det vil skje – veien blir til mens vi går. Vi begynner forsiktig, sier Utne.

Førsteamanuensis ved institutt for marinteknikk gir de ferske samarbeidspartnerne skryt for initiativet.

- Tanken bak fusjonen er faglig styrking. Initiativet fra Utne og Borg Pedersen er et godt eksempel på hvordan vi bør levere fremover, sier Eilif Pedersen.

Samarbeid i ti år

IT-miljøene ved NTNU, Hist og høgskolene i Gjøvik og Ålesund er også i dialog om samarbeid.

- De ønsker å lage felles seminarer. Også Handelshøgskolen snakker med sine kolleger i Ålesund. Allerede fra nyttår skal det aldri være snakk om et skille mellom institusjonene. På alle vitnemål skal det stå NTNU. Det betyr at samme kvalitet på legges til grunn på i alle utdanninger, sier Klungland.

Les også: «NTNU-Gjøvik» øker sterkt

Institutt for samfunnsøkonomi ved NTNU og Handelshøgskolen i Trondheim som er en del av Hist, har samarbeidet i ti år. De har et felles masterløp i finans, samt bachelorprogram som gjør at studentene kan utveksle mellom NTNU og Hist.

- Vi ønsker å bygge ut samarbeidet ytterligere etter fusjonen. Det vil gi større valgmuligheter for studentene, sier leder for Institutt for samfunnsøkonomi ved NTNU, Egil Matsen.

Ledelsen ved nye NTNU skal kreve samarbeid på tvers av institusjonene på mange områder etter NTNU-fusjonen. - Så langt virker det som vi slipper å kreve. Det ser ut til at de fleste ønsker samarbeid, sier Helge Klungland, som blir prorektor ved universitetet. Foto: Morten Antonsen