Siauilai: Antallet avskjæringer av russiske fly rundt de baltiske landene ble firedoblet i fjor sammenlignet med året før, opplyser NATO til Adresseavisen.

Til sammen fløy Nato-jagerfly over 150 avskjæringsoppdrag i 2014 i Baltikum.

– Vi har flydd over to hundre oppdrag den tiden vi har vært her og avskåret russiske fly mer enn tretti ganger. Det er intenst i et krevende miljø og en spesiell situasjon, sier den italienske styrkesjefen Marco Bertoli.

Går på vakt

Fredag starter første vakt for de norske jagerpilotene fra Ørland hovedflystasjon. Norge overtar nå lederansvaret for jagerflyberedskapen, og vil til enhver tid ha to fullt bevæpnede F-16-fly med raketter stående klare til å ta av for å møte russiske fly. Italienerne fortsetter også med fire fly på den litauiske Siauliai-basen som støtte.

– Vi er stolte over å være her. Vi er klare til å gå på vakt klokken 09.00, sier sjef for den norske styrken i Litauen, Ivar Magne Stene.

Den italienske styrkesjefen Bertoli sier nordmennene må være forberedt på et krevende oppdrag, spesielt nå som det går mot sommer, med bedre vær og trolig enda mer flyaktivitet. Han er overbevist om at de norske pilotene likevel vil håndtere det på en utmerket måte. Og nordmennene vil møte alle typer russiske fly, så vel jagerfly som bombefly.

– Dette er ikke Ukraina

Norges overtagelse av Nato-oppdraget ble markert under en seremoni inne på flybasen i går. Til stede på markeringen var også den litauiske viseforsvarsministeren Marijus Velicka. Han legger ikke skjul på at de opplever nabolandet Russland som en stor trussel. Velicka peker på at Russland står med 30 000 mann og alle slags militære kapasiteter i enklaven Kaliningrad, som er verdens mest militariserte område.

–Det som skjedde i Ukraina viser at de ikke er redde for å bruke makt. Jagerflyberedskapen sikrer vår territoriale integritet og vår frihet. Det er utrolig viktig for oss at Nato er her og understreker at de ikke kan gjøre det samme her, sier Velicka til Adresseavisen.

– Må sikre luftrommet

Han berømmer NATO for å ha trappet opp virksomheten og jagerflyberedskapen i regionen. Verken han eller NATO ser noen forbedring i forholdet til Russland. Tvert imot har det siden starten av 2015 vært en stor økning i russisk militær flyaktivitet over Østersjøen rundt de baltiske landene og i området ved Svartehavet.

– Så langt i år har vi sendt opp fly for å avskjære russiske fly over 100 ganger. Dette er ofte jager- eller bombefly som flyr med avslåtte transpondere og ikke svarer på anrop fra kontrollsenter. NATO kommer til å fortsette med avskjæringene for å opprettholde NATO-medlemmenes integritet og sikre trygghet i luftrommet, skriver presseoffiser Martin Tennekes ved Supreme Headquarters Allied Powers Europe i en e-post til Adresseavisen.