Axel Christophersen står midt i den sammenraste hagemuren. Han mener det er opplagt at det er gjort for dårlig arbeid, og er fortvilt over at det ikke er mulig å få noen til å ta ansvar for å gjøre arbeidet om igjen.

– Alle advarer mot utenlandske steinleggere, men det er tydeligvis ikke sikrere å bruke et registrert norsk firma og betale hvitt. Firmaet vi brukte gikk konkurs, og derfor kan vi ikke gå til reklamasjonssak. Vi har ingen til å stille til ansvar for det åpenbart dårlige arbeidet, sier Christophersen, mest kjent som professor i arkeologi ved NTNU.

Ingen tar ansvar

I 2011 brukte Axel Christophersen vel 300 000 kroner på å la et entreprenørfirma fikse hagen som ligger i en skråning fra veien ned mot huset. Det ble gravd ut gammel masse, murt støttemurer, bygd trapp i terrenget og fylt på jord til blomster. I vinter raste en del av muren ut, og resten ser også ut til å være i ferd med å gjøre det samme.

– Jeg kan ikke reklamere eller gå til sak. Det er ingen hjelp å få. Ingen tar ansvar, sier Christophersen, som enten må bygge opp muren selv eller betale noen andre for å gjøre det. Forsikringen dekker ikke dette.

– Sånn er livet, sier Arild By. Han var daglig leder i By Rian Maskin som utførte jobben for Christophersen. By Ryan Maskin gikk konkurs høsten 2011.

– Det firmaet eksisterer ikke lenger. Arild By understreker at det ikke var han selv som utførte jobben, og vet ikke hva som ble sagt underveis. Men han mener Christophersen selv er ansvarlig for det som skjedde fordi han og kona valgte steintypen til muren til tross for advarsler om at den aktuelle steinen ikke egnet seg til forstøtningsmur.

– Mulig noen av våre ansatte kan ha sagt at det sikkert kom til å gå bra, men vi advarte om at den kunne bikke, sier By og forteller at det var Christophersen selv som kjøpte steinen som ble brukt til mur. Det er uaktuelt for ham å sette opp muren igjen.

– Når firmaet er konkurs, må jeg gjøre det av egen lomme uten å få betalt. Hadde Christophersen innrømmet å ha gjort feil ved innkjøp av stein, kunne jeg kanskje kunne gått med på å dele ansvaret 50-50, men slik det er nå, er det helt uaktuelt.

– Burde ha advart

Axel Christophersen bekrefter at de valgte steintypen.

– Vi spurte firmaet om den steinen vi ønsket kunne brukes til muren. Svaret vi fikk av firmaets representant var at det ikke var noe problem, det ville stå fjellstøtt. Dette forholdt vi oss selvfølgelig til. Et ansvarlig firma skulle selvfølgelig ha frarådd oss å bruke steinen og gitt en tydelig tilbakemelding om mulige konsekvenser av valget av stein. Det fikk vi ikke. Christophersen mener det også er en konstruksjonsfeil at det ikke ble lagt dreneringsmasse bak steinen, og mener leirjorden som er lagt bak steinen er for tung og har økt presset på muren.

– Dette er ikke matjord. Det er leirjord. Vi fant til og med byggeavfall i jorda der vi skulle plante blomster.

Han etterlyser mekanismer som gjør at en privatperson ikke blir sittende med hele ansvaret og kostnaden for dårlig arbeid.

Her skulle muren ha stått. Nå må Axel Christophersen få noen til å mure på nytt etter at muren raste i vinter. Foto: Kjell A.Olsen