- Det er et stekt engasjement i partiet for å bidra i Syria-krisen. Men jeg ønsker først og fremst at vi finner en samlende løsning med alle partiene i Stortinget, sier Knut Arild Hareide.

Fredag samler KrF seg til landsmøtet i Trondheim. Sammen med Miljøpartiet de Grønne i Stavanger, er de siste ut denne landsmøtevåren.

På rekke og rad har SV, Sp, MdG, Venstre og Arbeiderpartiet bestemt seg for at Norge bør hente 10 000 kvoteflyktninger fra Syria.

Det ligger i kortene at KrF kommer til å gjøre et likelydende vedtak.

- Min forventning er at det kommer til å bli et offensivt landsmøte. Men hva man lander reelt på når det gjelder tall må vi avvente og se til landsmøte i helga, sa KrF-leder Knut Arild Hareide da han i går ettermiddag møtte de politiske journalistene før landsmøtet.

Skeptisk

Det store spørsmålet blir hvordan landsmøtet i Trondheim utstyrer vedtaket om å hente 10 000 flyktninger.

Klassekampen skrev tirsdag et flertall av fylkeslederne (10), mener KrF må sette hardt mot hardt. De vil at KrF skal slutte seg til flertallet i Stortinget og tvinge regjeringen Solberg til å ta imot 10 000 flyktninger.

Selv om det etter alt å dømme innebærer regjeringskrise.

Knut Arild Hareide sier til Adresseavisen at han først og fremst tolker dette som et tegn på fylkesledernes – og partiets – sterke engasjement.

- Men er du enig med flertallet av fylkeslederne dine som vil sette setter flere kvoteflyktninger foran videre regjeringssamarbeid?

- Dette sier først og fremst noe om det sterke engasjement vi har i partiet. Det er også et tydelig signal til regjeringen. Jeg ønsker at vi finner en samlet politisk løsning, sier Hareide.

Klar med riset

Alle de parlamentariske lederne i Stortinget samlet seg i tirsdag ettermiddag for å diskutere videre om Syria og krisen i Middelhavet. Det foregikk ingen reelle forhandlinger. Det ble mest praktisk snakk om hvilken dato de skal snakke neste gang.

- Men jeg opplever at det fortsatt er en vilje til å komme til enighet, sier en medium fornøyd Hareide etter møtet.

Til tross for sin skepsis mot å stille ultimat og trusler, vil Hareide være tydelig på at regjeringen har et stort ansvar for å styre unna en grunnstøting.

Heller ikke han vil lenger avvise en blank instruksjon.

- Hvis ikke regjeringen er villig til å komme oss i møte, da må regjeringen forholde seg til hva stortingsflertallet vil.

Vil snakke om 2015

Frp avviste i helgen at Norge kan være med å hente flere kvoteflyktninger i 2015. Argumentet for dette er at antallet flyktninger i år allerede er avtalt og låst i budsjettavtalen for statsbudsjettet.

- Vi har allerede avtalt det spesifikke antallet kvoteflyktninger. Det er dette som er Frps utgangspunkt og mitt mandat, sier parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik, (Frp).

Dette avviser KrF fullstendig.

Vi er invitert av statsministeren til å diskutere dette i forbindelse med revidert budsjett. Om seks dager skal det legges frem og forhandles om. Det som har skjedd i Syria og Middelhavet er dessverre selvfølgelig høyst ekstraordinært og hører hjemme i revidert budsjett, sier Hareide.

Partiene på Stortinget hadde tirsdag ettermiddag samles nye samtaler om situasjonen i Syria og Middelhavet. Det gikk mest på praktiske detaljer om neste møte. Ola Elvestuen (V), Knut Arild Hareide leder KRF, Høyres parlamentariske leder Trond Helleland og Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik på møte i statsråd salen. Foto: Scanpix