Hun ble sjokkert da hun fant knivene som hun ved en forglemmelse tok med seg gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen.

Tone Løvseth fra Buvika reiste til Stavanger med fly torsdag ettermiddag i forrige uke. Hun forteller at hun hadde med seg flere tapetkniver i håndveska da hun gikk gjennom sikkerhetskontrollen på Trondheim lufthavn Værnes ved 16-tiden. Den ble sendt gjennom sikkerhetssjekken for håndbagasje på vanlig måte, ifølge Løvseth.

– Jeg jobber i butikk og bruker knivene til å åpne esker på jobb. Da jeg skiftet på jobb la jeg knivene i en pose sammen med noen penner. Posen la jeg i veska. Jeg hadde det travelt da jeg skiftet for å dra til flyplassen, og glemte å ta posen ut fra håndveska, forteller hun.

– Sjokkert

Hun oppdaget at knivene hadde blitt med gjennom sikkerhetskontrollen da hun skulle spise mat på en restaurant i Stavanger.

– Jeg skulle finne en tannpirker i veska da jeg oppdaget at posen med knivene og pennene fortsatt var i veska. Jeg hadde glemt å legge posen igjen hjemme. Jeg ble sjokkert over at jeg hadde gått gjennom sikkerhetssjekken med knivene, og ble like sjokkert over at jeg hadde gått gjennom sikkerhetskontrollen uten å bli oppdaget, sier Løvseth.

Knivene er små tapetkniver, og bladet på knivene kan trekkes ut og inn.

– Bladene er skarpe som barberblad og kan forvolde mye skade, sier Løvseth.

Reagerer kraftig

Hun reagerer kraftig på at knivene gikk gjennom sikkerhetskontrollen.

– Jeg hadde ikke vonde baktanker med å ta med meg knivene, det var rett og slett en forglemmelse. Men hva hadde skjedd dersom jeg hadde ment å gjøre skade, spør Løvseth.

Da hun søndag skulle tilbake til Trondheim fra Stavanger tok hun ikke med seg knivene i håndbagasjen.

– Jeg la dem i kofferten og sjekket inn på vanlig måte, sier hun.

Lufthavndirektør Lasse Bardal stiller spørsmål ved hvorfor Løvseth ikke kontaktet Avinor da hun oppdaget knivene. Løvseth sier at hun rett og slett ikke tenkte på å kontakte Avinor kvelden det skjedde.

– Det var ganske sent da jeg oppdaget knivene og det var kvelden før en helligdag. Jeg la ut bilde av knivene på Twitter rett etter jeg oppdaget dem. Jeg tenkte ikke noe mer over det i løpet av helga før jeg ble kontaktet av avisen mandag, sier Løvseth.

Sjekker rutinene

Lasse Bardal, lufthavndirektør ved Trondheim lufthavn Værnes, sier at de ser på egne rutiner etter de ble klar over hendelsen.

– Ingen system er fullstendig vanntette. Tynne, smale blad, som det er på disse knivene, kan være vanskelig å avdekke, men vi skulle ha oppdaget det. Vi ser på egne rutiner og hvordan vi skal unngå dette i fremtiden, sier Bardal.

Han understreker at det er ulovlig å ta med seg kniver og lignende gjenstander på fly.

– Det er viktig for folk å tenke på at det er ulovlig å ta med slike gjenstander på fly. Selv om det er et uhell at knivene er med i veska er det fortsatt ikke tillatt, men vi har respekt for at folk kan være uheldig, sier Bardal, som forteller at de ikke kommer til å forfølge denne saken.

Bardal forteller at de beslaglegger en del slike typer kniver som blir oppdaget i sikkerhetskontrollen.

- Ta kontakt

– Vi lurer på intensjonen når vedkommende som går igjennom sikkerhetskontrollen med flere tapetkniver, ikke kontakter Avinor eller security, men heller kunngjør dette på sosiale medier, sier Bardal.

Bardal oppfordrer folk til å ta kontakt med Avinor hvis de oppdager at det har vært en svikt i sikkerhetsrutinene.

– Formålet med sikkerhetskontroller er å avdekke slike ting som dette. Vi synes det er viktig at folk tar kontakt med oss og forteller om uhell hvis det skjer slike episoder. På den måten kan vi gå gjennom rutinene og eventuelt forbedre oss, sier lufthavndirektøren.

Funnet: Dette bildet la Tone Løvseth ut på Twitter etter at hun oppdaget knivene i veska. Foto: Privat
Sjekker: Lufthavnsdirektør Lasse Bardal sier at de skal gå gjennom rutinene etter at knivene ikke ble oppdaget i sikkerhetskontrollen. Foto: FRANK CADAMARTERI, Adresseavisen