Ennå er det uklart hvor sammenslåingen av Nav Østbyen og Nav Midtbyen skal lokaliseres.

Det er kommet inn et tilbud på Falkenborg, like ved Cirkus Shopping, men her gjenstår det fremdeles forhandlinger med de som eventuelt skal bygge.

Fire blir to

Uansett er det klart at dagens fire Nav-kontorer skal bli to store kontorer, og begge steder skal man dele lokaler med helse- og velferdstjenesten i Trondheim kommune.

- Samlokaliseringene er begrunnet i faglige og utviklingsmessige forhold. Måten Nav yter sine tjenester på, er i betydelig endring og denne utviklingen vil fortsette. I tillegg er økonomiske forhold vektlagt, sier Bernt Asle Arntsen, avdelingsdirektør for administrasjonsavdelingen i Nav Sør-Trøndelag.

Nav har også jobbet parallelt med en ny organisasjonsstruktur som henger sammen med overgangen fra fire til to kontor.

Les også: Fire av ti Nav-direktører er midlertidig ansatt

Les også: Sykefravær kostet Nav i Sør-Trøndelag 2,1 milliarder

Stort nybygg

Etter anbudskonkurranser i vinter fikk Nav og Trondheim kommune inn tre tilbud for kontor på sørsiden av byen. De gikk altså for en leverandør som skal sette opp et nybygg på Sorgenfri-tomta. Trondheimsporten er prosjektnavn for bygget på totalt 28 000 kvadratmeter i Holtemannsveien 70.

- Vi starter utbyggingen nå i høst, og tar sikte på at bygget står ferdig i 2017, sier daglig leder Roger Eriksen i Prora Holding, som står som utbygger.

Lengre reisevei

Avdelingsdirektør Arntsen sier de nå skal inn i en fase nå for å utforme endelig løsning, og at planen er å komme seg inn i det nye bygget rundt årsskiftet 2017-2018.

- Det blir en god del lengre reisevei for Nav-brukere langt sør i byen?

- Ja, for dem som må oppsøke Nav personlig, blir det det. Vi har imidlertid lagt vekt på at ny lokalisering skal være nært offentlig kommunikasjon. I tillegg er mange av våre tjenester tilgjengelige både på telefon og internett, og stadig mer av oppfølgingen av brukere foregår ute på arbeidsplassen, sier Arntsen.

- Er Nav-ansatte fornøyde med endringene som kommer?

- Tillitsvalgte og vernetjenesten har vært med i endringsarbeidet både når det gjelder bygg og organisasjon, blant annet gjennom ulike arbeidsgrupper. Vi føler oss trygge på at hensynet til ansatte og deres arbeidshverdag har blitt godt ivaretatt så langt i prosessen. Når vi nå skal utforme de nye byggene, skal tillitsvalgte og vernetjenesten være med for å sikre gode og hensiktsmessige arbeidsplasser så vi kan yte gode tjenester til brukere, sier Arntsen.

Leder for Nav Heimdal, Sølvi Margrethe Dahlen, ser frem til å komme inn i et nytt bygg:

- Ettersom det er en politisk beslutning, så forholder vi oss til det. Kvaliteten på bygget vi har på Heimdal i dag er ikke god, så vi ser frem til å få et nytt bygg, sier Dahlen, som midlertidig leder både Lerkedal og Heimdal.

Uklart på nordsiden

I nord og øst fikk Nav bare inn ett tilbud under anbudskonkurransen.

- Vi har nå gått inn i videre forhandlinger med Realinvest. Det er tenkt et nybygg på Falkenborg, vis-à-vis Cirkus shopping, ved rundkjøringen. Nav Østbyen og Nav Midtbyen sitter på leiekontakter fram til 2020, så her er vi litt lengre frem i tid, sier Arntsen.

Fylkesadministrasjonen til Nav er i lokaler på Solsiden med leiekontrakt fram til 2021, og det er ennå ikke tatt stilling til hvor de skal lokaliseres etter dette tidspunktet.

Voksenopplæring også inn

Rådmannen vil anbefale nybygget på Sorgenfri også for Voksenopplæringa. Adresseavisen har i flere runder skrevet om Enhet for voksenopplæring (Evo), som i dag holder til i gamle og spredte bygninger i hele Trondheim.

I vinter har det vært ute et anbud for en ny, samlokalisert løsning for skolen som blant annet underviser nyankomne flyktninger i norsk. Prora Holding vant også denne konkurransen.

- Vi leverer en sak til bystyret nå hvor vi legger frem resultatet av anbudskonkurransen. Vi kommer til å anbefale denne løsningen, sier rådgiver Ingvild Heggstad i rådmannens fagstab.

Hun sier bystyret trolig vi se på saken i junimøtet.

- Får hele Evo plass i nybygget, eller blir de fremdeles noe spredt?

- Det kan jeg ikke svare helt konkret på foreløpig, men jeg kan si at tilbyderen møtte alle våre krav, sier hun.

Fornøyd fagleder

Fagleder Grethe Skogstad er veldig fornøyd med at det blir samlokalisering, og at de omsider får et nytt bygg.

- Vi vet ikke alle detaljene ennå, og mange lurer på: Blir det stort nok? Får vi rom som er hensiktsmessige? En del av våre elever er for eksempel ikke vant med å forholde seg til bøker og skrift. For dem er det viktig å kunne utføre praktiske øvelser samtidig som man lærer begreper. Derfor håper vi på at det ikke bare blir ordinære klasserom, men også tilrettelagte lokaler for praktiske øvelser, for eksempel innen renhold eller kjøkken, sier hun.

Navs avdelingsdirektør Bernt Asle Arntsen. Foto: Mari Vold
Dagens Nav Heimdal holder til i Industriveien.
Slik ser utbygger for seg kantineløsningen i nybyggget. Foto: Trondheimsporten/Prora Holding