Et enstemmig kommunestyre i Rindal går inn for å søke om å løsrive seg fra Møre og Romsdal - og bli en del av Trøndelag. Nå går søknaden til Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

– Våre folkevalgte er utålmodige. Nå har vi fått fortgang på prosessen. Jeg kan ikke forstå at dette kan bli stanset og uansett hva som skjer med kommunereformen, så vil vi bli trøndere. Vi ser det mer i sammenheng med regionreformen fra Rindalen til Bindalen. Rindal kommune søker med dette om at kommunen i sin helhet blir overført til Sør-Trøndelag fylke. Våre folkevalgte er lite aktive i diskusjonene og prosessene på Nordmøre, men følger nøye med på hva som skjer i nabokommunen Surnadal, sier Rindal-ordfører Ola T. Heggem.

Sterk sunnmørs-dominans

Dette er årsaken til at rindalingene nå vil bli ekte trøndere:

* Rindal orienterer seg mer mot Trøndelag enn mot Møre og Romsdal. Bortsett fra med nabokommunen Surnadal har Rindal ganske liten løpende kontakt med resten av Møre og Romsdal. Rindalingene har dessuten et trøndersk folkelynne.

* Sunnmøres sterke stilling i fylkespolitikken i Møre og Romsdal og oppkomsten av Sunnmørslista har befestet lokale ønsker om å vende seg nordover.

* De fleste store «kampsakene» i Møre og Romsdal angår egentlig ikke folk i Rindal i noen særlig grad. Dette gjelder fergefri E39, fergedrift, rasspørsmål, havnesaker, Stadt skipstunnel, høyskoler, plassering av sykehus og plassering av AMK-sentral. Rindal er den eneste kommunen i Møre og Romsdal som ikke har kystlinjeer en innlandskommune og har slik mest til felles med innlandskommuner i Sør-Trøndelag.

* Kommunikasjonene er en viktig årsak til at rindalingene orienterer seg nordover mot Orkdalsregionen og Trondheim. Mørelinja går til og fra Trondheim flere ganger i døgnet, og det er ferjefritt og enkelt å komme seg dit. Derfor er det svært naturlig at «byen» for rindalingene er Trondheim.

* I dag er Rindal kommune en del av opptaksområdet til St. Olavs hospital med felles legevakt i Orkdalsregionen, plassert på St. Olavs hospital, avdeling Orkdal sykehus.

* Rindal kommune gradvis gått inn i flere nye samarbeidsordninger i Orkdalsregionen, som foruten helse handler om renovasjon, næringshage, skatteinnkreving, barnevernsvakt, krisesenter og plankontor.

* Idretten i Rindal er organisert i Sør-Trøndelag idrettskrets, og har vært det siden 1946. Slik er det etablert sterke band til Trøndelag i nesten 70 år.

* Den offisielle bo- og arbeidsregionen består i dag av Rindal, Surnadal og Halsa. Den største pendlingsstrømmen fra Rindal går til Surnadal, men tallene for Meldal, Orkdal og Trondheim er også betydelige.

Søkte første gang i 1923

Rindal kommune ser søknaden først og fremst som en del av en regionreform og at den derfor fremmes uavhengig av kommunereformarbeidet som nå er i gang. Søknaden er ikke en del av noe taktisk spill omkring kommunereformen, understreker søknaden.

I søknaden ber kommunen Fylkesmannen om å bidra til at Kommunal- og moderniseringsdepartementet vurderer om det skal settes i gang en saksutredning, og i tilfelle hvilket omfang den skal ha. Samtidig søkes det om statlige midler til å dekke kostnader ved saksutredninga.

Samtidig vil kommunestyret primært gå i dialog med Orkdal, Meldal og Agdenes om å utrede framtidig kommunestruktur, men ordfører Ola T. Heggem preiserer at kommunen langtifra har det samme hastverket som regjeringa og er usikker på om tidsplanen i kommunereformen vil holde.

– Men vi er fortsatt åpne for å stå alene, at Surnadal blir edm oss til Trøndelag og et alternativ med å gå sammen med Surnadal, sier Heggem.

PS! Rindal har også tidligere søkt om å bli en del av Trøndelag, første gang i 1923 sammen med Surnadal, andre gangen i 1949. Da kom svaret fra Schei-komiteen i 1962!