Det er fullt mulig å lage festkake uten egg, melk, hvetemel og nøtter.

17.mai betyr kakebaking, enten det er til korpset eller til privat selskap, og det er stor sjanse for at du må ta hensyn til matallergi. Men få er allergiske mot alt. Dersom du vet om gjestenes allergier er det ofte nok å kutte ut en av ingrediensene.

Glutenfri kake

Konditor Cathrine Nilsen ved Dromedarbakeriet har på oppfordring laget en glutenfri kake med bunn av mandelmel, litt grovhakkede mandler, melis og eggehvite. Kaken er dekket av hvit sjokolademousse med pasjonsfruktkrem inni. På toppen er den glasert med hvit sjokolade og pyntet med friske bær, marengskuler og bladgull.

Dette er en kake for glutenallergikere, og er kjempepopulær, sier Cathrine Nilsen. Hun er på konditorlandslaget og vant prisen for årets kake i 2013 og kom på andre plass i konditor-NM i 2014. Hun forteller at det er stor etterspørsel eller kaker for allergikere.

– Vi lager ikke kaker uten egg, men ellers lager vi kaker uten allergener på spesialbestilling, sier Nilsen og understreker at det i dag fins fullgode produkter for folk som ikke tåler melk eller laktose som soya eller laktosefri krem, ost eller smør.

Nilsen forteller at hun i flere år har vært opptatt av å lage kaker for allergikere etter at hun oppdaget at svært mange kafeer ikke har kakealternativer for folk med matintoleranse eller allergi.

Merk kakene med innhold

I Norges astma- og allergiforbund (NAAF) er regionsekretær Gina Strøm på Sør-Trøndelagskontoret opptatt av at det er viktig å merke kakene med ingredienser på for eksempel korpsets kakebord. I tillegg mener hun det er greit å skrive en lapp om at denne kaken ikke inneholder egg, melk eller gluten.

–Det er viktig å få fram at svært få er allergisk mot alt. De mest vanlige allergenene er egg, melk, peanøtter, nøtter, soya og gluten/hvete, og det er individuelt hva man er allergisk mot. Hun er opptatt av at kaker for allergikere smaker godt og ser gode ut. Også i barnebursdager er det et greit alternativ å lage kake uten egg og melk.

– Det er fullt mulig å lage gode kaker som også allergikere tåler, og understreker at slike kaker kan være vel så god som kaker med egg, melk og andre allergener.

–Også i barnebursdager er det et greit alternativ å lage kake uten egg og melk,sier hun og understreker at det ikke er farlig for andre å spise slike kaker heller. Så det er ingen grunn til å styre unna spesiallagede kaker for allergikere, sier hun. Her får du to oppskrifter på festkaker uten egg, melk, hvetemel og nøtter, hentet fra boken «Allergi og matintoleranse». Ingrediensene er å få kjøpt i dagligvarebutikker eller helsekostbutikker.

Bløtkake

3 dl sukker

5 dl Semper fin miks

¼ ts salt

2 ts ekte vaniljesukker

2 ss bakepulver

1 dl melkefri margarin (smeltet)

2 dl eplejuice eller risdrikk

1 dl vann

Bland de tørre ingrediensene. Eplejuice/risdrikk og vann varmes litt, og smeltet margarin helles i den varme væsken .Hell den varme væsken i kjøkkenmaskinen, og sett den på lav hastighet.

Når ingrediensene har blandet seg, skrus hastigheten på maskinen opp, og røren vispes godt sammen i 2 -3 minutter.

Fyll røren i en 24 cm rund form med bakepapir.

Stekes på 175 grader C i 40–50 min midt i ovnen.

Forslag til pynt

Kremfløte, laktosefri for personer med laktoseintoleranse

Soyafløte/krem for personer med melkeallergi

Syltetøy, bær, frukt

Sjokolade uten melk og nøtter

Sjokoladekake

3 dl sukker

4–5 dl Toro glutenfri lys melblanding

2 ss bakepulver

3 ss bakekakao

½ ts salt

2 ts ekte vaniljesukker

3 dl risdrikk, eplejuice el. Vann

1 dl melkefri margarin (smeltet)

Bruk mikser med visp. Bland sammen de tørre ingrediensene. Varm væsken og smelt margarinen. Hell dette over det tørre mens kjøkkenmaskinen går på lav hastighet. Når ingrediensene har blandet seg, skrus hastigheten på maskinen opp, og røren vispes i 3–5 min. Smør rundform 24 cm, med formfett eller margarin uten melk. Stekes på 175 grader C i 45–50 min.

Denne oppskriften kan også helles over i muffinsformer, men da bør det tilsettes litt ekstra mel for at deigen skal bli litt fastere.

Sjokoladekrem

250g melis

50 g melkefri margarin

15 g bakekakao

Nytraktet kaffe røres inn i blandingen, til passe konsistens (ca. 2 ss). Kremen fordeles utover den avkjølte sjokoladekaken. Kaken kan gjerne oppbevares i kjøleskap.

Festkake pyntet med hvit sjokolade, frukt, marengskuler og gullblad. Konditør Cathrine Nilsen har laget en kake uten gluten eller nøtter. Foto: TERJE SVAAN
Cathrine Nilsen er konditor på Dromedarbakeriet. Foto: TERJE SVAAN
Festkake for allergikere: Konditor Cathrine Nilsen ved Dromedarbakeriet har laget denne glutenfrie festkaken som kan spises av glutenallergikere. Foto: TERJE SVAAN