Andreårsaspirantene er i Geneve og blir vist rundt hos FN.

– Hvilken utenriksstasjon jeg drømmer om å jobbe ved? Det må bli Ukraina. Der kommer det til å skje mye spennende i årene fremover, sier Thea Røkke (28) .

Karoline Kjeldsen (26) må tenke seg om litt. – Jeg har ikke én spesiell favorittstasjon. Men jeg kunne godt tenke meg India og ambassaden i New Delhi. New York ville også vært spennende.

Etter et tre ukers introduksjonskurs i fjor høst bar det rett ut i full jobb som saksbehandler i fagavdelinger i utenriksdepartementet i Oslo. Praksisperioden her varer i ti måneder, deretter er det tilbake på skolebenken igjen for å fortsette aspirantkurset. Det siste året er aspirantene utplassert på utenriksstasjoner.

Ut på tjenestereiser

Men allerede nå har jobben i UD ført de to ut i verden. Røkke, som trådte sine barnehagesko i Trondheim – og som hun sier – har hele slekta si i Steinkjer, jobber i seksjon for Russland, Eurasia og regionalt samarbeid.

– Jeg jobber spesielt med Ukraina og konflikten øst i landet. Noe av det mest spennende så langt, var da jeg var med på statsministerens reise til Kiev. Det var interessant å se utenrikspolitikk i praksis og det massive arbeidet den nye ukrainske regjeringen gjør. Og det gjorde stort inntrykk å oppleve Maidan-plassen og bildene og beskrivelsene av det som skjedde der, forteller Røkke.

Kjeldsen, som vokste opp i Trondheim, jobber i kulturseksjonen. Hun har blant annet jobbet med det norske bidraget til Venezia-biennalen og kulturdimensjonen i nordområdesatsingen.

– Jeg var med på kunstfestivalen Barents Spektakel i januar. Det er interessant å se hvordan kultursamarbeidet over grensene foregår, sier Karoline Kjeldsen.

Ting skjer raskt

For begge er tilværelsen i UD travel, seriøs og hektisk. Det er så vidt de kan ta seg tid til en prat med Adresseavisen på slutten av arbeidsdagen. Når «vanlige» ud-ansatte strømmer ut av hovedinngangen på vei hjem til middag, går de to aspirantene inn igjen for å jobbe videre.

– Hva opplever dere som mest utfordrende?

– For meg er dette det første møtet med det ordentlige arbeidslivet. I UD skjer tingene fort, og du må lære å prioritere. Dessuten er det utfordrende å jobbe med et fagfelt jeg ikke kjenner så godt fra før, sier Kjeldsen som har mastergrad i statsvitenskap.

Røkke har studert russisk språk og har mastergrad i områdestudier Russland.

– Jeg kom fra en jobb i akademia. Der skjer prosessene langsommere. Her endrer ting seg fra dag til dag, forteller hun.

Åpen mot verden

– Har dere noen råd til fremtidige søkere til aspirantkurset?

– Vær åpen for mulighetene til utveksling og utenlandsopphold under studieløpet, sier Kjeldsen. Hun tok selv to år på internasjonalt gymnas i India og var praktikant i et halvt år på ambassaden i Dhaka i Bangladesh.

Thea var utvekslingselev i USA. Og etter videregående studerte hun russisk et år i Hviterussland.

– Det er lurt å ha et ekstra språk. Og det er viktig å skaffe seg kunnskaper om verden og se utover Norges grenser, sier hun.

Når det gjelder selve opptaksprøven, er rådet fra de to: Den foregår i flere runder. Ta et skritt av gangen.

– Det er en utdannelsesvei dere anbefaler?

– Helt klart. Du opplever en masse spennende og møter interessante mennesker. Dessuten blir kullet veldig sammensveiset. Vi har fått 15 nye bestevenner hver!

Ute og hjemme

UDs aspirantkurs er et treårig trainee-program med en kombinasjon av opplæring og praksis i Norge og utlandet. Hvert år blir det tatt opp rundt 15 aspiranter.

Det siste året blir aspirantene utplassert ved en utenriksstasjon. Ofte vil det være en såkalt «hardship»-stasjon – gjerne en mindre ambassade i et land der det er krevende både å jobbe og bo.

– Det gir en bratt læringskurve. Samtidig er det en særdeles nyttig erfaring å ta med seg videre i karrieren, sier Siren Namtvedt, seniorrådgiver i rekrutteringsenheten.

Aspirantene blir flyttepliktige tjenestekvinner- og menn og må veksle mellom stillinger i departementet og ved utenriksstasjonene.

Personlige egenskaper

Fullført masterutdanning er det formelle minstekravet for å bli opptatt på UDs aspirantkurs.

– I tillegg til solid fagkunnskap og språkkunnskaper, er gode relasjonelle ferdigheter nødvendig. UD-aspirantene skal jo ut og ivareta Norges interesser på en best mulig måte, sier Siren Namtvedt i Utenriksdepartementets rekrutteringsenhet. – Som diplomat må du være tilpasnings-dyktig, robust og handlekraftig. Gode samarbeidsegenskaper er viktig, og du bør ha evnen til å knytte kontakter på tvers av nivåer og kulturer, sier hun.

Dypdykk: Førsteårsaspirantene har møtt statsråd og stabssjef ved Statsministerens kontor Vidar Helgesen for et dypdykk i norsk europapolitikk.
To dager i Genève: Tettpakket av møter om multilateralt arbeid, menneskerettigheter, internasjonal handel og humanitær politikk, var noe av det som sto på programmet.