De seks pasientene har mange likhetstrekk: De er i 20-årene eller starten av 30-årene, godt trente og drev med trening innen crossfit-segmentet da de ble syke.

Både kvinner og menn er representert. Alle ble innlagt på nyreavdelingen ved St. Olav i én til tre dager med lidelsen rabdomyolyse – eller muskelcelledød. Én av dem, en mann, fikk moderat akutt nyresvikt.

- De er så mange, så unge og så veltrente. Rabdomyolyse er dessverre et tegn i tiden. Det er nærliggende å tro at et voldsomt press på å se bra ut spiller inn, og at høyintensiv muskeltrening er «in» sier overlege og avdelingssjef på nyreavdelingen ved St. Olavs Hospital, Knut Aasarød.

Én fikk moderat nyresvikt

Aasarød forteller at en ung mann i Trondheim trente en form for kroppshevinger i en stang. Han skulle holde seg opp mot stanga, for så å slippe taket. Dette repeterte han flere ganger uten særlig hvile mellom settene. Treningsøkta endte med sykehusinnleggelse og fare for nyresvikt.

- Alle seks pasienter har vært veltrente og vant med hard trening. Dårlig trente vil neppe klare å holde på med så høyintensiv trening, sier Aasarød.

Mange spør seg hvorfor pasienter med muskeldød kommer til Aasarød og nyreavdelingen. Årsaken er at nyrene kan svikte på grunn av avfallsstoffene, først og fremst av myoglobinet.

- I ytterste konsekvens må pasienten til dialysebehandling for å rense blodet jevnlig i flere uker. Det har ikke gått så langt i de seks tilfellene ved St. Olav så langt i år, forklarer overlegen.

Følg Adresseavisen på Instagram!

Én av pasientene, en ung mann, fikk moderat nyresvikt. Han hadde enorme mengder av muskelenzymet, creatinkinase (ck), i blodet. Dette er et stoff som bidrar til energiomsetningen i musklene. Normal ck-verdi er opp til 400. Mannen hadde 200 000. Alle seks måtte få intravenøs væske.

- Slapp av mellom settene

Ifølge overlegen er det treningsformen crossfit som har ført til sykehusinnleggelsene for de seks pasientene: Høyintensiv styrketrening med tunge statiske øvelser og få, korte pauser.

- Flere av pasientene har hatt med seg personlige trenere under treningsøkta, sier Aasarød.

I en treningssak i Adresseavisen i januar, uttalte NTNU-forsker Eivind Wang seg blant annet om crossfit:

- Det er en kjempetabbe i crossfit: Belastningen er altfor stor i feil fase av bevegelsen. Dette kan være svært skadelig. Sammenlign det med å hoppe ut fra første eller andre etasje mange nok ganger. Du blir kjempestiv, støl og sannsynligvis skadet etter hvert, men ikke godt trent, sa Wang.

Ved kraftige muskelsammentrekninger kommer ikke blodet inn til muskelen for å forsyne den med oksygen. All energien i muskelen blir brukt opp, uten at det kommer ny energi inn. Med det dør muskelcellene. Innholdet i muskelcellene lekker ut i blodet, for eksempel muskelproteinet myoglobin. Dette er svært skadelig for nyrene.

- Hvis man slapper av mellom settene gjenopprettes vanlig metabolisme, sier Aasarød.

Rabdomyolyse kan gi symptomer som intense muskelsmerter, hevelser eller svakhet i muskulaturen som er rammet og mørkebrun urin.

Advarer mot smertestillende

Pasientene risikerer å miste følelsen i deler av kroppen. Muskelen hovner opp uten at hinnen rundt musklene, muskelfascien, utvider seg. Derfor vil blodårer og nerver i muskelen bli satt i klem og gi store smerter og i ytterste konsekvens lammelser.

- Dersom det er en muskel i armen som er rammet, kan følelsen i for eksempel fingrene forsvinne. Pasientene vi har hatt har i utgangspunktet vært friske, så man har foreløpig sluppet å skjære opp muskelfascien for å lette trykket, sier Aasarød.

Det kan være farlig å ta noen typer smertestillende for personer som har rabdomyolyse.

- Dette bekymrer meg. Det er naturlig å gå til skapet og ta seg et par Ibux eller Voltaren når man har store smerter etter en treningsøkt, noe som øker risikoen for nyresvikt betydelig, understreker Aasarød.

Paracet er ikke skadelig, kun tablettene i kategorien giktmidler. Pasientene ved St. Olavs har kommet noenlunde godt ut av sykdommen fordi de er unge og i utgangspunktet friske, kom raskt til sykehuset og hadde fått i seg godt med væske.

- Hvis overtreningen kombineres med for lite væske og et par Ibux er risikoen stor for å få akutt nyresvikt.

Snakket med treningssenter

Overlegen mener personlige trenere og treningssentre må ta problemet med overtrening på alvor. St. Olavs Hospital har så langt vært i kontakt med et av sentrene som én av pasientene trente ved da han ble innlagt.

- Spørsmålet jeg stiller meg er om personlige trenere og treningssentre er klar over problemet. Står PT-ene der som heiagjenger for treningen som er skadelig? Treningssenteret vi snakket med tok dette på alvor.

Aasarød er redd for at flere og flere prøver ut høyintensiv trening fordi det skal gi perfekt kropp på kortest mulig tid. Han trekker frem begreper som «strong is the new skinny».

LES KOMMENTAREN: Stopp verden, jeg vil av!

- Det enorme fokuset er blitt så stort at det ikke lenger tjener folks helse. Det har bikket over. En skal ikke bare å være vakker og tynn, men også ekstremt muskelsterk. Det er svært alvorlig at dette skal bringe noen i akutt sykdom, sier overlegen.

- Vært kritisk

Ifølge treningsekspert Guri Brekke er drømmekroppen en kropp med sunn balanse mellom muskelmasse og fettvev.

- Mengden av muskler og fett er avhengig av kjønnet. Det er dessverre vanskelig for mange å forstå hva som er sunt gjennom den informasjonen vi får i magasiner, på internett og fra personlige trenere, sier Brekke, som har hovedfag i aktivitetsmedisin og er daglig leder av Godtrening AS.

Hun er svært kritisk til at ufaglærte tar på seg ansvar for andres helse.

- Dette skjer i mange settinger. Kundene må være kritiske til hvem de overlater helsen sin til, sier Brekke.

Muskelcelledød går hardt ut over nyrene. De som er rammet vil få mørkebrun urin, som er et tegn på at nyrene jobber knallhardt med å kvitte seg med stoffet myoglobin. Foto: RUNE PETTER NESS
I verste fall må pasienter med muskelcelledød til dialysebehandling. Ingen av de veltrente, unge pasientene som har vært innlagt på St. Olavs Hospital så langt, har behøvd dialyse. Foto: RUNE PETTER NESS
Treningsekspert Guri Brekke sier folk må være kritiske til hvem de henter treningsråd fra. - I mange tilfeller er det ufaglærte som tar på seg ansvar for andres helse, sier Brekke, som har hovedfag i aktivitetsmedisin. Foto: Bergens Tidende