Etter et ekstraordinært styremøte via epost har NTNU kommet de minste høyskolene litt i møte.

NTNU-styret er på kollisjonskurs med alle de tre høyskolene om styreløsningen for det fusjonerte NTNU, Norges største universitet. Høgskolen i Sør-Trøndelag, Høgskolen i Ålesund og Høgskolen i Gjøvik, ønsker alle valg av nytt styre når de slås sammen med NTNU fra 1. januar 2016. Dette er i tråd med rådet fra styringsgruppen for fusjonen.

Les også: - Mest ryddig med nytt styre for NNTU

I sitt møte 8. mai sa NTNU-styret imidlertid nei til å gå av. Styret ønsker å fortsette frem til valgperioden er ute 31. juli 2017. I vedtaket åpnes det for å utvide styret med tre nye medlemmer: Ett ekstra styremedlem fra høyskolene, valgt av de ansatte, ett nytt medlem valgt av høyskolestudentene og ett eksternt styremedlem oppnevnt av Kunnskapsdepartementet.

Bekymring hos de minste

Vedtaket skapte bekymring, særlig ved Høgskolen i Ålesund og Høgskolen i Gjøvik, de minste av fusjonspartnerne. På grunn av størrelsesforholdet, ville det være mulig for Høgskolen i Sør-Trøndelag å erobre begge de to nye styreplassene.

I et ekstraordinært styremøte som foregikk via epost tirsdag, justerte NTNU-styret vedtaket om styresammensetning. Det nye vedtaket sier at minst én av studentrepresentantene skal komme fra HiG eller HiÅ.

Les også: Sprik mellom fusjonspartnerne

Rektor Jørn Wroldsen ved Høgskolen i Gjøvik kaller det en «god justering», men vil ikke gi noen ytterligere kommentar. I Ålesund ønsker ikke rektor Marianne Synnes å kommentere endringen.

Viktig med valgdeltagelse

Vedtaket gir ingen føringer om hvilken høyskole den ekstra ansatterepresentanten skal komme fra. At Hist er klart størst, betyr ikke nødvendigvis at representanten vil komme derfra. Valgdeltagelsen er lav, såvidt over 50 prosent ved siste valg ved Hist.

Når det gjelder den nye eksterne representanten, anbefaler NTNU-styret at Kunnskapsdepartementet utnevner en person med «regional kompetanse knyttet til høyskolene».

NTNU-styrets opplegg betyr at det blir en midlertidig styreløsning frem til 31. juli 2017.

Den endelige beslutningen om styresammensetningen tas av departementet.

Les også: "NTNU-Gjøvik" øker sterkt

Høgskolen i Sør-Trøndelag Foto: Foto: MARIANNE TØNSET
Høgskolen i Gjøvik Foto: Espen Dalmo
Høgskolen i Ålesund