Øvelsen det er snakk om er Cold Response 16. En norsk øvelse der allierte nasjoner inviteres til å delta med styrker. Det er elleve år siden sist gang en så stor øvelse ble arrangert i Midt-Norge.

- Dette blir det vi kan kalle en standard vinterøvelse, slik vi har annethvert år her i Norge. Ca. 15 000 soldater fordelt på land-, sjø- og luftstyrker. Hovedpoenget er å trene militære operasjoner i norsk vinterklima, sier sjef for HV-12, Ebbe Deraas.

Som sjef for det lokale Heimevernet som har ansvaret for det territoriale forsvaret av Midt-Norge, er han sentrale i forbindelse med gigantøvelsen.

Stort møte i Trondheim

Denne uken har 320 forsvarsrepresentanter fra 15 land vært samlet i Trondheim til det som kalles hovedplankonferanse for øvelsen. Ved Royal Garden var det torsdag hektisk virksomhet med diskusjoner om hva de ulike nasjonene ønsker å øve, og hva de ønsker å få ut av øvelsen.

Rundt oss rusler offiserer fra blant annet Tyskland, Sverige, USA, Storbritannia og Nederland. I tillegg skal blant annet canadiske, finske og franske styrker delta.

Mars 2016

Øvelsen vil foregå 1. til 9. mars neste år, men trolig vil det være stor militær aktivitet i lang tid både før og etter selve øvelsesperioden.

Blant annet har de amerikanske marinestyrkene tidligere signalisert at det vil skje aktivitet med materiell som skal inn og ut av de midtnorske fjellagrene.

- Kjerneområdet for øvelsen vil være fra Steinkjer og nordover i Nord-Trøndelag. Der vil ca. 10 000 soldater operere på bakken. Men f.eks. Værnes og Ørland vil selvfølgelig også være viktige, sier Deraas.

Han peker på at det også er viktig å være synlig i Midt-Norge nå som Forsvaret har færre avdelinger her enn tidligere.

- Cola og sjokolade

Aktiviteten vil trolig være merkbar også i Trondheimsområdet, der det blant annet vil bli innkvartert personell. HV-sjefen sier øvelsen trolig også vil innebære store muligheter for lokalt næringsliv i form av leveranser i forbindelse med øvelsen.

- Jeg er sikker på at det betyr betydelig omsetning for enkelte butikker og bensinstasjoner i kjerneområdet. Hvis jeg var dem ville jeg bestilt ekstra stratos og cola før øvelsen, sier Deraas.

Forsvaret vil i tiden fremover kontakte både offentlige og private aktører som kan bli involvert på en eller annen måte.

Viktig for Midt-Norge

Deraas sier det er viktig at norske og allierte styrker får trene sammen og samtidig gjøre seg kjent med hva de vil møte dersom de må operere i Midt-Norge.

- Det er våre vanlige samarbeidspartnere og allierte som blir invitert. Det er krevende for mange å operere i norsk og trøndersk vinter, der det kan være ti minusgrader og snø den ene dagen og ti varmegrader og regn den neste dagen, sier han.