Den forverrede økonomiske situasjonen i kommunen var egentlig ikke tema på torsdagens bystyremøte. Den dannet likevel et bekymringsfullt bakteppe for det som skulle være en debatt om en rapport fra ombudet i Trondheim.

Årsrapporten fra ombudet for helse-, omsorg- og oppveksttjenester forteller at den ene personen som utgjør ombudet i alt fikk inn 654 henvendelser i fjor. Ombudet, Hanne Bruheim, fastslår at Trondheim kommune generelt har et tjenestetilbud på høyt nivå, men det har fortsatt mange mangler. I rapporten som bystyret hadde til behandling, tar hun for seg situasjonen i skole og barnehage, barnevern, rus og psykiatri, helse og omsorg, basert på klager fra brukere, pårørende og ansatte.

Les flere kommentarer fra Siri Wahl-Olsen her

Det ble eldreomsorgen som fikk mest oppmerksomhet. Det er ingen dristig påstand å hevde at dette blir et hovedtema under valgkampen foran høstens lokalvalg. Opposisjonen, anført av Høyre, plasserer ansvaret for problemene hos de rødgrønne, som har sittet med makten i Trondheim i 12 år. De rødgrønne forteller en historie om kraftig sykehjemsutbygging under deres styre, full sykehjemsdekning (til tross for at det ikke finnes ventelister i sektoren), og forteller hvor ille det var i sykehjemmene den gangen de borgerlige satt i førersetet.

Ombud Hanne Bruheim fremhevet i sin rapport nettopp problemene med lav bemanning i sykehjemmene. Hun skriver at terskelen for å få sykehjemsplass er blitt høyere, og de som faktisk får plass, er dårligere enn tidligere. Ansatte henvender seg fordi de føler at de ikke har tid til å yte en forsvarlig omsorg.

De fleste sakene i helsesektoren hun har fått henvendelser om, gjelder forhold i sykehjem. Også innen hjemmesykepleien kom det inn mange klager. Hun forteller om en eldre kvinne som i løpet av to måneder hadde besøk av 30 ulike hjelpere i hjemmetjenesten. Ombudet har tidligere gått kraftig ut i Adresseavisen og hevdet at eldres lovfestede rettigheter daglig brytes i eldreomsorgen i Trondheim.

Situasjonen er svært vanskelig. En sektor som i utgangspunktet har en bemanning som rådmannen har betegnet som marginal, må nå finne nye tiltak for å kutte i pengebruken. I all hovedsak skyldes overskridelsene nettopp bruk av medarbeidere, de som kan sikre en eldreomsorg med høy kvalitetak skyldes. De ti enhetene som har brukt for mye til vikarer, blir nå fulgt tett for å få hjelp til å holde seg til budsjettene. For de ansatte betyr det å springe fortere, for de eldre kan det bety en dårligere hverdag.

I en slik situasjon er det politikerne som må finne løsningene. I går hevdet Høyres Stine Hostad at eldreomsorgen i Trondheim lider under en systemsvikt, mens Ap's Sissel Trønsdal hang seg opp i formelle svakheter med rapporten. Gruppeleder Geir Waage (Ap) var glad han ikke lenger bor i en by der gråtende eldre ble trillet ut fra sykehjem. Rune Olsø, også Ap, vedgikk at eldreoomsorgen ikke er god nok, men at man slipper Høyres nedleggelse av sykehjem den gang de hadde makt- for 12 år siden.

Ikke akkurat noen konstruktiv debatt med sikte på å finne gode løsninger for eldreomsorgen. Valgkampen er i gang.