Helse- og omsorgssektoren har så langt i år hatt et overforbruk som tilsvarer 100 årsverk mer enn politikerne har lagt opp til i budsjettet for 2015. Det viser tertialrapporten rådmannen sendte ut torsdag.

LES KOMMENTAR: Nå begynner valgkampen

Årsaken til merforbruket mener rådmannen er en blanding av for høy turnus på noen enheter, i tillegg til kraftig økning i innleie av vikarer. Ti av enhetene står for 90 prosent av merforbruket.

Gir klar beskjed

Rådmannen har allerede satt i verk tiltak for å få enhetene tilbake på budsjettet igjen. Enhetene som ikke har fulgt budsjettet så langt i år blir nå fulgt opp tett og får hjelp til gjennomgang av økonomien. Dette omfatter blant annet hjelp til å legge ny turnus og rådgivning rundt vikarinnleie.

– Kommunen plikter å drifte sin virksomhet innenfor budsjettene og jeg har bedt alle enhetene i helse- og omsorg om å sørge for at de er innenfor budsjettene innen mai. Noen enheter trenger litt lengre tid for å justere seg, mens noen må inngå avtaler med meg for å kunne drifte videre på et høyere nivå enn budsjettene la opp til, sier kommunaldirektør for helse og velferd – Helge Garåsen.

Ingen oppsigelser

Garåsen har sendt beskjed til enhetene om å vurdere nøye behovet for å leie inn vikarer ved sykefravær og at antall årsverk over budsjett skal justeres ned.

– Vi snakker ikke om oppsigelser, men enkelte vil bli flyttet over fra en enhet og til andre deler av vår virksomhet. Jeg har fått tilbakemeldinger fra enkelte enheter om at innsparingene oppleves svært vanskelige, andre sier at de skal klare dette greit. Men det finnes enheter som sier at innsparingene er helt umulige. Men jeg er sikker på at vi skal klare dette, sier Garåsen.

Frykter et mønster

Rapporten fra rådmannen kommer ikke til politisk behandling før på neste måneds bystyremøte. Men under bystyrets møte torsdag summet det i gangene rundt rapporten som avdekker store overskridelser på flere sykehjem og innenfor bo- og aktivitetstilbudet til funksjonshemmede i Trondheim.

Kommunalråd Geir Waage (Ap) er overrasket over det store merforbruket. Han mener det er i ferd med å etablere seg et mønster der enkelte enheter bruker mer penger enn det de får tildelt i budsjettene.

– Vi så det under behandlingen av tertialrapportene i fjor også, men da varslet rådmannen at det ble jobbet med å redusere overskridelsene. Nå må vi vurdere om den økonomiske kompetansen i rådmannens stab skal styrkes slik at det kan gis bedre råd og oppfølging ut i de enhetene som ikke følger budsjettet sitt. Jeg er heller ikke sikker på at vi kan fortsette med tertialrapporter (en tredels år), men øke rapporteringen til hvert kvartal slik at vi får større mulighet til å korrigere kursen, sier Waage.

- Budsjettoverskridelsene vil føre til innsparinger på mange enheter. Hvilke konsekvenser vil dette få for tilbudet?

– Vi må se om det bør gjennomføres endringer i budsjettet etter disse overskridelsene, men det er ingen tvil om at kommunen må holde budsjettet. Det er staten som fastsetter rammene vi har til rådighet, og det må vi forholde oss til. Men vi skal vurdere om noen områder skal skjermes for de innsparingene som må komme, sier Waage og peker særlig på eldreomsorgen og bo- og aktivitetstilbudet til funksjonshemmede.

– Dette tilbudet ble tilført mange millioner kroner ved forrige budsjettbehandling. Likevel er overskridelsene store etter første tertial. Vi må også se på om noe kan gjøres på en annen måte her, sier Waage.

Behov for et skifte

Høyres kommunalråd Yngve Brox har startet den lange valgkampen, og mener det politiske flertallet i rådhuset har ansvaret for den vanskelige økonomiske situasjonen kommunen er inne i.

– Denne situasjonen skyldes et ledelsesproblem i Trondheim. Budsjettoverskridelsene kommer fordi flertallet ikke vil tenke nytt. De har ikke tenkt en ny tanke siden 2004 om hvordan denne byen bør styres. Nå trengs det et skifte, sier Brox.

Brox er bekymret for at overskridelsene som avdekkes i rapporten vil føre til innsparinger som rammer svake grupper.

– Når slike forhold oppstår må man skjære over alt. Det er veldig uheldig. Høyre skal frem til neste bystyre bruke tid å se på mulighetene for å skjerme enkelte grupper mot innsparinger. Alle steiner skal snues for å skjerme de som trenger det aller mest, sier Brox.