Neste måned starter NTNU Vitenskapsmuseet på oppdrag fra Trondheim kommune forundersøkelser av det biologiske mangfoldet i syv vann.

De aktuelle vannene er: Kyvatnet, Theisendammen, Baklidammen, Kobberdammen, Lianvatnet, Haukvatnet og Sølvskakkeltjønna. I flere av vannene er det ekstrem tetthet av mort.

– Det er bystyret i Trondheim som har bedt oss om å lage et grunnlag for en søknad om å rotenonbehandle disse vannene. Dersom bystyret sier ja, er det opp til Miljødirektoratet endelig å bestemme om tiltaket skal gjennomføres, opplyser Terje Nøst i Miljøenheten i Trondheim kommune. Dersom det gis grønt lys, planlegges det for at selve rotenonbehandlingen kan gjennomføres høsten 2016. Dette utføres av Veterinærinstituttet.

Hele artsbildet skal med

Det biologiske mangfoldet i alle vannene skal kartlegges på forhånd.

– Hele artsbildet skal brettes ut. Vitenskapsmuseet skal gjøre undersøkelser i strandsonen, i vannmassene og i tilliggende bekker. Vi i kommunen skal gjøre fiskeundersøkelser for å få en helt fersk tilstandsrapport akkurat nå, forteller Terje Nøst. Av fiskesorter er det kjent at det er ørret, gjedde og mort i disse vannene. Dessuten er det registrert stingsild.

Drikkevannet teller mest

Kampen mot morten er hovedsaklig motivert ut fra hensynet til drikkevannet i Trondheim. Endret algesammensetning og fare for algeoppblomstring kan potensielt gi dårligere lukt og smak på drikkevann, og i verste fall kreve omfattende behandling.

– Men utryddelse av morten kan også bedre forholdene for bading, og det er et poeng i Bymarka, mener Håkon Pedersen i Kommunalteknikk i Trondheim kommune.

Formerer seg raskt

Morten er en karpefisk som ikke hører naturlig til i vår del av landet. Alarmen gikk i Rådhuset da det for et par år siden ble kjent at mort var registrert i Vikerauntjønna som ligger bare 250 meter fra Jonsvatnet.

Morten formerer seg raskt og kan opptre i utrolige mengder. Dette fikk en demonstrert da Vikerauntjønna, ble rotenonbehandlet i fjor høst. Etter behandlingen fløt det opp tusenvis av bittesmå "tusenbrødre".

Undersøkelser tydet på at mort var ulovlig utsatt i Vikerauntjønna over flere år.

Edelkrepsen har overlevd

Rotenonbehandlingen i Vikerauntjønna betegnes nå som vellykket. Morten er borte. Undersøkelser som Vitenskapsmuseet har gjort et halvt år etter rotenonbehandlingen, viser at det likevel er liv i Vikerauntjønna. Det kan nemlig dokumenteres at en kritisk truet art, edelkrepsen, har overlevd.

– Vi kan dokumentere at edelkrepsen har klart seg bra i Vikerauntjønna. Vi satte 20 teiner i tjønna mandag 11. mai, og tok dem opp to dager etter. Vi fikk ca. 80-90 kreps i teinene. Disse ble kjønnsbestemt og lengdemålt før de ble satt tilbake i tjønna. Alle så ut til å være i fin vigør, bekrefter Jo Vegar Arnekleiv ved NTNU Vitenskapsmuseet.

God nyhet

Dette er erfaringer Trondheim kommune tar med seg når det planlegges rotenonbehandling i Bymarka.

– Dette er en veldig god nyhet. Vi ønsker at naturmangfoldet skal komme tilbake etter behandlingen, og det er spesielt viktig at man tar vare på edelkrepsen som er rødlisteart og kritisk truet i Norge. Tidligere er det sådd tvil om overlevelse av ferskvannskreps etter rotenonbehandling, men mye tyder nå på at faunaen tar seg raskt opp igjen etter behandlingen med rotenon, sier Terje Nøst.

Omstridt metode

Rotenonbehandling er en omstridt metode, og bystyret i Trondheim sa nei til bruk av rotenon i 2002.

– Bruk av rotenon er ikke ønskelig, men i valget mellom flere onder, mener vi det er riktig å bruke det. Utrydding av mort ved hjelp av utfisking, lar seg ikke gjøre, sier Håkon Pedersen og Terje Nøst.

De tror likevel at motstanden mot bruk av rotenon er mindre i dag enn for 10-12 år siden.

–Det er blitt mer fokus på drikkevannsforholdene - det har blant annet kommet nye strengere forskrifter på området. Kunnskapen om effekten av rotenon har også økt i perioden, mener de to.

Ettyer en eventuell behandling, vil det bli satt ut igjen fisk i vannene som er behandlet. Dette gjøres også i dag. Hver høst settes det ut ørret med tanke på at det skal være et godt fisketilbud i Bymarka både for barn, funksjonshemmede og for superfiskere.

–Det eneste unntaket er Sølvskakkeltjønna. Der er planen at det skal være fisketomt for dermed å bli en lokalitet for salamander, sier Terje Nøst.

Forbereder rotenon: Terje Nøst, Miljøenheten, Trondheim kommune og Håkon Pedersen, Kommunal teknikk mener mort i Bymarka lett kan føre til spredning til drikkev annet i Jonsvannet. Foto: RICHARD SAGEN, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665
Forhatt fisk: Dette er den den forhatte morten. Når den finnes i flere vann i Bymarka, er frykten at den skal spre seg til Jonsvatnet og gjøre skade på drikkevatnet. Foto: Stein Bjøru