- Jeg er kjent med flere treningssentre som har trenere uten nok kompetanse på høyintensiv styrketrening. Begrepet crossfit misbrukes, sier Markus Fosse, daglig leder ved Crossfit Trondheim.

Seks veltrente personer i 20- og 30-årsalderen har så langt i år vært innlagt på nyreavdelingen ved St. Olavs Hospital etter overdreven styrketrening. De hadde blitt rammet av rabdomyolyse – muskelcelledød. Alle trente høyintensiv styrketrening da de ble innlagt.

Flere treningssentre som ikke er rene crossfit-sentre har begynt å tilby gruppetimer med høyintensiv styrketrening.

Krever kun todagers kurs

- Enkelte tror alt som er høyintensiv styrketrening er crossfit. Dette ødelegger for oss som driver «vaskeekte» crossfit. Høyintensiv styrketrening er bare en liten del av crossfit, sier Fosse.

Han definerer crossfit som en variert treningsform som skal gi godt grunnlag for hverdagens utfordringer.

- Det er en blanding mellom utholdenhetstrening og styrketrening, sier han.

Kun et todagers kurs og teoriprøve kreves for å bli crossfit-trener i dag. Etter bestått kurs kan man åpne crossfit-senter.

- Er dette nok kompetanse for å lære andre å trene høyintensiv styrketrening?

- Det er kritikkverdig at det er så enkelt å åpne et crossfit-senter. Jeg ønsker en forandring, sier Fosse.

Samtidig hevder han at hans bekjente som driver crossfit-sentre i Norge har svært godt grunnlag som trenere.

Underviser før egentrening

Adresseavisen besøker Crossfit Trondheim fredag kveld. Det er gruppetime i regi av trener Espen Ilstad. Deltakerne løfter stenger med vektskiver over hodet, og slipper dem i bakken igjen. Andre trener markløft.

- Det er veldig trist hvis noen av dem som har vært innlagt på sykehus med rabdomyolyse hadde personlig trener da de ble syke. Hos oss må medlemmene ha deltatt på kurs i blant annet teknikk, mental trening og restitusjon for å trene her uten oppsyn. Formålet er blant annet å forebygge skade. Hvis en ikke trener styrketrening riktig, kan man skade seg på mange måter – ikke bare få rabdomyolyse, sier Fosse, som hevder at ingen har fått lidelsen hos dem.

Selv pådro han seg rabdomyolyse under en konkurranse for noen år siden, men slapp sykehusinnleggelse.

- Det er stor forskjell på konkurranse og trening, som i all annen idrett, sier Fosse.

- Lett å bli for ivrig

Én av de seks som ble rammet av rabdomyolyse i Trondheim, trente på et 3T-senter.

- Vi synes det er synd at vedkommende opplevde dette hos oss, sier fagansvarlig for gruppetrening hos 3T, Trude S. Vinje.

- Har dere kunnskap om rabdomyolyse?

- Vi har tilegnet oss kunnskap om dette de siste årene, men har heldigvis liten erfaring med det. Vi ser at det er blitt et økende problem de siste årene. Treningsbransjen må ta dette seriøst. Vi må bli flinkere til å opplyse om farene rundt rabdomyolyse til dem som ønsker å trene med særdeles høy intensitet, sier Vinje.

Også hun pådro seg rabdomyolyse under egentrening da hun tok kroppshevinger.

- Jeg opplevde det ikke smertefullt under treningen, men svært ubehagelig etterpå. Det gikk over av seg selv, sier Vinje.

3T tilbyr timene tabata Olympia og x-fit, som er høyintensive styrketreningsøkter.

- Et problem med slik trening er at en kan bli for ivrig, og at signalene kroppen sender ut oppfattes for sent. Det er viktig å være bevisst dette, og ikke kjøre på altfor hardt, sier Vinje.

Endret gruppetime

Rabdomyolyse har vært et tema hos kjeden Sats Elixia siden i fjor vinter.

- Vi vet godt hva rabdomyolyse er, og er klare over at det er et problem. Derfor har vi tilpasset produktene våre, noe som blant annet innebar at vi fjernet kroppshevinger fra våre høyintensive gruppetimer, sier Cecilia Engström, senterleder ved Elixia Lade.

I tillegg skal de ha informert alle personlige trenere om at høyintensiv styrketrening kan føre til rabdomyolyse.

- Vi har et opplegg for hvordan PT-ene skal gå frem, både når det gjelder fare for rabdomyolyse og for eksempel tendenser til anoreksi. Vi har øyne og ører åpne. Selv om alle har et ansvar for seg selv, har vi et medansvar overfor våre medlemmer, sier Engström.

Ifølge Fosse er det mye bra på gang innen crossfit-miljøet.

- Hovedkvarteret for crossfit (i USA red.anm.) har bestemt at en skal ha flere nivåer av kurs for å bli trener. Fra nivå én til fire. Dette ble satt i system i år, sier Fosse.

Crossfit er en blanding mellom utholdenhetstrening og styrketrening. – Treningsformen ble til for å gjøre politi, brannvesen og militær rustet til jobbene sine. På samme måte skal det gjøre folk rustet til hverdagen, sier Markus Fosse ved Crossfit Trondheim. Foto: VEGARD EGGEN
Adresseavisen i 22.mai 2015.