«Sitting is the new smoking», heter det. Dette er noe mange vet. Likevel er det for få som gjør noe med stillesittingen.

Tall fra Nasjonal reisevaneundersøkelse viser at én av fire velger bil fremfor føttene når vi skal bevege oss én kilometer.

- Selv om vi trener to-tre ganger i uka, mangler vi bevegelse mellom treningsøktene. Vi slår av hele systemet altfor ofte, noe som vil få konsekvenser, sier Yngvar Andersen, personlig trener og entusiast for bevegelse i hverdagen.

Andersen minner om mulige resultater av stillesittingen:

- Diabetes, fedme, hjerte- og karsykdommer, kreft og depresjoner er eksempler på hva inaktivitet kan gjøre med oss. Samtidig er det lite vits i å snakke om dette for å få nordmenn til å bevege seg mer, sier Andersen.

- Lev i nuet

At en gåtur om dagen vil gi deg et bedre liv om 20 år blir for fjernt, mener han:

- Vi må leve i nuet. Noe annet får stort sett bare de som allerede er spreke til å bli enda sprekere av å snakke om langtidsvirkningene. Min hjertesak er å få nordmenn til å sette pris på den umiddelbare effekten av bevegelse, sier Andersen.

Av Trondheims befolkning bor flere enn 24 500 personer fra 15 til 30 minutters gange fra Tovet i Trondheim. Tendensen er at en stor andel av disse likevel velger bilen.

Hvor langt går du på en vanlig dag? Svar i pollen til høyre!

- Jeg har begynt å tro på noe jeg ikke trodde på tidligere, nemlig at det er veldig, veldig naturstridig å bevege seg når en ikke må. Selv om vi vet at vi ikke bør, velger vi rulletrapp og heis fremfor trapp og bilen fremfor å gå dit vi skal, sier Andersen.

Han mener folk må reflektere over hvor mye tid de faktisk taper på å velge hverdagsaktivitet.

- Hvor mye taper du på å ta trappa? Kanskje er det ikke et tidstap i det hele tatt – men det motsatte. Hvis du velger å gå den 30 minutters lange turen til sentrum fremfor å kjøre bil, trenger du dessuten ikke tenke noe mer på trening den dagen.

Elise Førland (21) og Mina Fredriksen (23) er midt i eksamensperioden.

Lite aktive i eksamenstiden

- Tidligere i dag snakket vi om hvor glade vi var for at vi gikk eller syklet til skolen. Hvis ikke ville dette vært en dag uten særlig bevegelse. Slik er det i eksamensperioden, sier Førland.

Kvinnene er sykepleierstudenter, og har lært mye om dagstrim.

- Læreren vår lar oss ikke ta heisen, ler Fredriksen.

Det tar henne cirka et kvarter å gå til skolen på Øya fra hjemmet i Kongens gate.

- Hvis jeg har en slapp dag, er jeg alltid bevisst på å gå dit jeg skal, eller å gå en liten tur, sier Fredriksen.

Bevegelse i arbeidsdagen

- Hverdagstrimmen er ikke minst viktig for det psykososiale, sier Kari Jaquesson, som i likhet med Yngvar Andersen har hverdagstrimmen som sin hjertesak.

LES KOMMENTAREN: Det store treningsparadokset (PLUSS)

- Når du sitter stille er sjansen for å bli deprimert mye større. Når du beveger deg endrer nemlig hormonbalansen seg, og du produserer mer av de hormonene som gjør deg glad og fornøyd. Denne effekten merker du fortest, så kommer effekten på utholdenheten etter hvert.

Jaquesson oppfordrer de som har stillesittende jobber til bevegelse i arbeidsdagen.

Trillebag og elsykkel

- Det skal veldig lite til før det monner. Hva med å ta en tur opp og ned trappa etter lunsj? La oss si at det er 20 trappetrinn, og du gjør dette fem dager i uka i 48 uker per år. Da har du besteget Galdhøpiggen i løpet av et år, sier Jaquesson.

Selv er treningsguruen er en av dem som alltid handler til fots – med trillebag.

- Ja, det er sånn som gamle damer bruker. Barna ler litt av meg innimellom, men den bidrar til at jeg går 1,3 kilometer hver gang jeg handler. Plenty av folk kjører på samme distanse, sier Jaquesson.

Yngvar Andersen slår et slag for et annet hjelpemiddel han mener gjør befolkningen sprekere: Elsykkelen. Den hjelper til i motbakker, men krever også at du gjør en innsats selv.

- Mange av dem som skaffer seg elsykkel går fra ikke å bevege seg i det hele tatt til å bevege seg litt. Jeg har en selv. Det er blitt morsommere å sykle, sier Andersen.

Yngvar Andersen tror flere vil begynne å gå, dersom de oppdager den umiddelbare effekten av lett aktivitet. Foto: Mykje meir
Kari Jaquesson foreslår korte bolker med bevegelse hver arbeidsdag. Foto: Morten Broks