Legen anbefalte også en pasient å bruke kesam som behandling av et mulig infisert sår.

Nå har Statens helsetilsyn bestemt at allmennlegen ikke lenger får jobbe som lege.

– Du har sviktet på områder som er helt grunnleggende for å kunne drive forsvarlig allmennlegepraksis, skriver Statens helsetilsyn i vedtaket om å frata legen autorisasjonen.

– Saken dreier seg om uforsvarlig rekvirering av vanedannende medikamenter til flere pasienter, uforsvarlig oppfølging og behandling av pasienter med mulig alvorlig sykdom og kjent kronisk sykdom, samt manglende etterlevelse av pliktene til å føre journal og melde fra til Fylkesmannen om pasienter som ikke innfrir kravene til å inneha førerkort, sier assisterende direktør Heidi Merete Rudi i Statens helsetilsyn.

For mye vanedannende legemidler

En bekymringsmelding om utskriving av vanedannende legemidler ble sendt.

– Dine kollegaer føler at du har bidratt til å rekruttere til og vedlikeholde et misbrukermiljø, hvor avhengige pasienter nå ser ut til å søke seg til deg, skriver Helsetilsynet i vedtaket.

De gikk gjennom pasientjournaler for å undersøke om legen hadde skrevet ut mer vanedannende medisiner enn forsvarlig. Statens helsetilsyn konkluderer med at fastlegen har vært uforsvarlig med utskrivingen til tre ulike pasienter.

Den ene pasienten innrømmet til legen at hun var avhengig av vanedannende legemidler. Pasienten skal ha forklart at hun ble utsatt for tyveri to ganger, noe politiet skal ha bekreftet. Legen skrev da ut nye resepter på legemidler.

– I ettertid viste det seg at hun ikke hadde vært utsatt for tyveri, og du anfører at du muligens er for godtroende, skriver Helsetilsynet.

Flere bekymringsmeldinger

Bakgrunnen for at det ble opprettet tilsynssak mot allmennlegen var flere bekymringsmeldinger, fra flere fagpersoner.

– Det er flere samarbeidspartnere som har reagert og sendt inn bekymringsmeldinger. Det er sendt inn konkrete saker som gjelder behandling av pasienter, som er sendt inn over tid. Helheten av disse sakene var så alvorlig at vi sendte saken videre til Statens helsetilsyn, sier fylkeslege Marit Kverkild i Nord-Trøndelag.

Bekymringsmeldingene er sendt blant annet fra en helse- og sosialsjef, legekollegaer, et apotek og en avdelingsoverlege ved Sykehuset Namsos.

– Råd om kesam

Statens helsetilsyn mener at fastlegen også ikke har fulgt godt nok opp pasienter med mulig alvorlig sykdom. Flere av pasientene har fått uforsvarlig oppfølging og behandling.

– Flere pasienter har kommet jevnlig til undersøkelse over flere år uten at du iverksatte nødvendig utredning, vurderer Helsetilsynet.

En pasient hadde et sår og smerter. Fastlegen sjekket ikke om pasienten hadde en infeksjon, men ba vedkommende om å legge melkeproduktet kesam på såret og gjennomføre behandlingen lymfedrenasje. Pasienten hadde store smerter og feber da vedkommende noen dager senere tok kontakt med legen på nytt, står det i brevet.

Helsetilsynet mener at legen heller burde ha vasket såret med sterilt saltvann og tatt prøver fra såret for å undersøke hva slags infeksjon det dreide seg om. De mener derfor at behandlingen av pasienten var ubegrunnet og uforsvarlig, står det i rapporten.

– Feilbehandlet pasient

Helsetilsynet mener at flere pasienter med kjent kronisk sykdom fikk uforsvarlig behandling. En av pasientene med kronisk sykdom ble feilbehandlet.

– Du har sviktet på et elementært område for en allmennlege. Dette er uforsvarlig og viser etter vår vurdering grov mangel på faglig innsikt, skriver Helsetilsynet.

Statens helsetilsyn opplyser at de har fått beskjed om at legen kommer til å klage på vedtaket til Statens helsepersonellnemnd.

Adresseavisen har vært i kontakt med legen. Hun opplyser at de er uenig med avgjørelsen til Statens helsetilsyn og vurderer nå hva de skal gjøre videre med saken. Hun ønsker ikke kommentere saken ut over dette.