Helseminister Bent Høie (H) får kritikk av Stortinget for håndteringen av lokaliseringen av det nye fellessykehuset på Nordmøre og i Romsdal.

Men Høie sitter trygt, og stedsvalget, nemlig tomta på Hjelset i Molde kommune, blir stående til fordel for Storbakken på Frei i Kristiansund kommune.

– Kun ett spor igjen

Rikspolitikere og mange, ikke minst i Molde, tror at det siste ordet er sagt i sykehusstriden etter at kontroll- og konstitusjonskomiteens innstilling ble behandlet i Stortinget tirsdag. Men de må nok heller belage seg på at sakskomplekset nå trolig havner i retten.

Med tusener av støttespillere, store innsamlede midler på bok, rådgiver Jan Erik Larsen i kulissene – og et engasjement som Nordmøre tidligere knapt har sett maken til, vil kampen for å oppheve vedtaket fortsette.

– Tidligere direktør i Helse Møre og Romsdal, Astrid Eidsvik, mente det var best å bygge det nye felles sykehuset i Kristiansund. Etter å ha brukt 150 millioner kroner i utredninger gjennom tre år for å komme til denne konklusjonen, ble noen personer ryddet unna på rekordtid for å sikre at utbyggingen kommer i Molde. Slik kan det ikke foregå i Norge i dag. Det sier seg selv, og det skjønner alle. Derfor er ikke siste ord sagt i denne saken, tordner den tidligere svært så populære Høyre-ordføreren i Kristiansund, Dagfinn Ripnes, overfor Adresseavisen.

Han er sikker på full støtte for å gå til rettssak når bystyret i Kristiansund behandler saken kommende tirsdag. Ordfører i Kristiansund, Per Kristian Øyen, skrev dette på Facebook i går kveld: «Etter å ha fulgt debatten i Stortinget i dag anser jeg det som nesten umulig å få saken i en nytt spor med å nullstille den siste fullførte prosessen. Da er det «kun ett spor igjen». Rettsak mot staten v/ Helse Midt-Norge. Alt må bli forsøkt.»

Også kommunestyrene i Smøla og Aure vil støtte Kristiansund kommune om de vil prøve saken rettslig.

Ingen legitimitet

– Vi støtter opp om de vurderingene Kristansund kommune foretar seg i denne saken. De har vår fulle moralske støtte. Det er mange uklarheter og spesielle prosesser som er blitt gjennomført av høyt betrodde mennesker i denne saken, og det må belyses rettslig. Også kontrollkomiteen påpeker ulovligheter, og det må få konsekvenser når det begås ulovligheter, sier Ingunn Golmen, ordfører i Aure og leder av Ordfører- og rådmannskollegiet for Nordmøre.

Hun opplever at legitimiteten til prosessen og vedtaket rundt det nye felles sykehuset er lik null på Nordmøre. Per Olaf Lundteigen sa også i Stortinget tirsdag at Trond Andersens avgang som adm.dir i Helse Midt-Norge ikke var en personalsak.

– De fleste på ytre Nordmøre som jeg har snakket med tror at han måtte fjernes for at Molde skulle få sykehuset.

Ingen selvkritikk fra Høie

Stortinget brukte fire timer på å debattere innstillingen, som var sjelden omfattende med sine 25635 ord, om lokaliseringen av nytt fellessykehus for Nordmøre og Romsdal tirsdag. Saksordfører i den krevende saken, Per Olaf Lundteigen, konkluderte: – Forvaltningsloven er brutt, offentlighetsloven er brutt og helseforetaksloven er brutt.

Bortsett fra Høyre og Frp kommer alle partier med kritiske merknader til håndteringen av sykehusstriden på Nordvestlandet. Sterkest er kritikken fra Ap, Sp og SV, mens Venstre og KrF er mer forsiktige.

Bent Høie tok heller ikke i denne runden selvkritikk for måten tomtevalget skjedde på. Han avviste at avgangen til Trond Andersen hadde noe med tomtevalget å gjøre, og understreket at Astrid Eidsvik hadde alle muligheter til selv å legge fram sin innstilling overfor styret i Helse Møre og Romsdal i stedet for å trekke seg noen dager før det endelige styremøtet før julen i fjor.

– Nå må oppmerksomheten rettes mot arbeidet med å få bygget et nytt sykehus til glede for pasientene i regionen, oppfordret Høie.

Foto: Snæland, Alf Vidar, NTB scanpix
Kristiansund best: Tidligere direktør i Helse Møre og Romsdal, Astrid Eidsvik, mente det var best å bygge det nye felles sykehuset i Kristiansund. Foto: Ruud, Vidar, NTB SCANPIX
Ingen selvkritikk: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) tar heller ikke nå selvkritikk for måten tomtevalget skjedde på. Foto: Braastad, Audun, Foto: NTB SCANPIX