Etter det adressa.no får opplyst fra en ansatt sto det flere tanker hvor det ble oppbevart mellom 1000 til 1500 liter bensin i hver tank inne på bilopphuggeriet på Øysand i Melhus. Inne på området ble det også oppbevart andre brannfarlige kjemikaler.

30 år gamle Leif Inge Høvik døde onsdag formiddag på Haukeland universitetssykehus da han ble behandlet for skadene han pådro seg i brannen. To andre menn ligger på sykehuset kraftig brannskadd. Én kvinne ble lettere skadd, mens to andre er uskadd.

Les flere saker om brannen her.

Ingen oversikt over bilopphuggeri-branner

Brannen på Trondheim bil-demontering er den andre på seks år. Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap (DSB) har ingen oversikt over hvor mange branner det har vært på bilopphuggeri de siste årene.

Ifølge deres pressevakt Eva Ulland skyldes dette at branner på bilopphuggeri har blitt kategorisert ulikt i deres databaser.

Hun opplyser at det for bilopphuggeri er samme krav til systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid som i alle andre virksomheter - det som er regulert i den såkalte internkontrollforskriften.

- Det er ingen spesifikke krav til bilopphuggerier, opplyser hun i en tekstmelding til adressa.no onsdag kveld etter å ha forhørt seg med rett fagavdeling i DSB.

Hun opplyser at det likevel er strenge krav til hvordan brannfarlige væsker og kjemikaler oppbevares og håndteres, og at dette er regulert i egne forskrifter.

Fant ingen avvik

Gauldal brann og redning IKS gjennomførte i februar branntilsyn hos Trondheim bil-demontering, uten at det ble avdekket noen avvik, viser tilsynsrapporten adressa.no har fått tilgang til. Hensikten med tilsynet var å vurdere om bedriften arbeider systematisk med brannsikkerheten. Brannvesenet gjorde både intervjuer og foretok stikkprøvekontroll på stedet, går det frem av dokumentet.

- Jeg kjenner ikke til om stikkprøvene gikk ut på å sjekke hvordan brannfarlige væsker og kjemikaler ble håndtert og oppbevart, sier Arild Karlsen, brannsjef i Melhus kommune.

Han opplyser at de annenhvert år gjennomfører kontroll på bilopphuggeriet. I årene mellom disse tilsynene må bilopphuggeriet levere egenmelding.

På steder hvor det oppholder seg mye folk, som barnehager, eldrehjem, hoteller og skoler, er det årlige kontroller.

Brannsjefen mener ikke det burde vært hyppigere kontroller av bilopphuggeriet.

- Jeg mener fortsatt det er riktig vurdering å kontrollere bilopphuggeriet annenhvert år, sier han.

Ukjent årsak

Karlsen opplyser at forskriftene for hvordan brannfarlige væsker og gasser skal bli oppbevart og håndteres beskriver blant annet hvilke beholdere og rom væsker og gasser kan bli oppbevart i og hvilken avstand det skal ha til andre objekt og omkringliggende bebyggelse. Dette er avhengig av hvilken væske/gass det er og hvor stor mengde som blir oppbevart.

Årsaken til brannen på bilopphuggeriet er fortsatt ikke kjent. En delegasjon fra blant annet politiet, brannvesenet, eltilsynet, forsikringsselskap og Arbeidstilsynet gjennomførte onsdag formiddag en foreløpig befaring på brannstedet. Men de gikk ikke inn innover i det nedbrente bygget. Det er stor far for at det kan rase sammen.

Melhus-lensmann Monica Brækken opplyser at man nå vil begynne å rive deler av bygget og gjøre det så sikkert som mulig før de tekniske undersøkelsene kan starte.

- Vi har tatt bilder og snakket med vitner. De tekniske undersøkelsene vil neppe kunne komme i gang før i neste uke, sier Brækken.

Arbeidstilsynet fant ikke noe galt

Arbeidstilsynet har også nylig gjennomført tilsyn hos Trondheim bil-demontering. De var der sammen med Skatteetaten og Statens vegvesen 29. april i år, opplyser Marit Nordberg, overingeniør i Arbeidstilsynet.

- Vi fant ikke noen avvik som gjorde at vi fant grunnlag for å varsle dem om pålegg, sier hun.

Nordberg opplyser at de under tilsynet ikke avdekket noe som kan forklare hvordan tirsdagens brann oppsto.

ADRESSA PLUSS: Rammet av brann to ganger på seks år