Adresseavisen har gått gjennom alle dommer for trygdebedrageri i Midt-Norge hittil i år. Her forteller fire av de dømte sine historier:

Mann (37) fra Trondheim

I rundt ett år lurte han Nav til å utbetale rundt 350 000 kroner i dagpenger. Nå er han dømt til 60 dager i fengsel.

- Etter at jeg hadde skrevet feil på meldekortet i ca. fire måneder, ringte Nav. En dame spurte om jeg meldte fra riktig. Jeg svarte «ja». Så hørte jeg ikke noe mer. Etter en stund fortsatte jeg å skrive feil, for det skjedde jo ingen ting. Dette var i april. Først i desember satte de foten ned. I februar kom anmeldelsen i postkassen.

- Jeg bare fortsatte selv om de ringte, og det var jo steike dumt av meg. Jeg holdt det skjult for kona, jeg ville ikke bekymre henne, jeg ville at hun skulle tro at alt var greit med økonomien.

- 60 dager i fengsel, ja. Det er strengt, men det er en veldig alvorlig ting, det jeg har gjort. Så sånn sett så står det i stil. Og så skal jeg betale tilbake pengene. Jeg har en betalingsavtale med Nav, sånn at de trekker meg månedlige beløp.

- Det er en grunn til at jeg gjorde det som jeg gjorde. Det var familiesituasjonen. Vi har dårlig økonomi. Kona var syk. Mange barn. Pengene gikk til gammel gjeld, husleie, regninger, livsopphold. Jeg gjorde det først en uke, så en uke til. Jeg bare skrev feil på meldekortet. Det gikk bra hele veien, så da bare fortsatte jeg. Når jeg satt der hos politiet og ble konfrontert i avhør, så hadde jeg faktisk fortrengt det hele.

- Det er altfor enkelt å svindle sånn, de burde gjøre noe med systemet. Nå er det jo bare å finne på et tall og sende det inn. Det der jo faktisk pengene til staten, altså pengene til deg og meg, det handler om.

- Jeg var akkurat inne til intervju hos Kriminalomsorgen i går for å avgjøre om jeg kan sone med fotlenke hjemme. Det er veldig viktig for meg at det går i orden med fotlenke på grunn av jobben jeg har nå. Jeg har vært åpen med arbeidsgiveren min på dette, så det ordner seg nok.

Les også: Rekordmye trygdesvindel avslørt i år

Mann (28) fra Trondheim

Han lurte Nav for 72 000 kroner over en periode på halvannet år. Nå er han dømt til samfunnsstraff i 30 timer.

- I en periode var jeg mellom to jobber, og da klarte jeg ikke å leve på det lille jeg tjente. I en annen periode var jeg også på jobb i regi av Nav, men jeg hadde bare noen dager i uka, litt sporadisk. Da ble det en trygghet i det å ha dagpengene i tillegg. Det var Nav som avslørte meg, så gikk det en liten stund før politiet ringte og ba meg komme inn til avhør. Jeg synes systemet er litt feil, altså, når man er i en overgangsfase og er usikker på om man får ordentlig jobb, så blir det at du mister all rett til dagpenger. Jeg hadde utgifter, husleie og så videre.

- Hvis jeg ikke hadde fått de ekstra pengene fra Nav, måtte jeg vel tatt opp et lån for å betale husleie og sånn. Det var bare den enkleste måten å få nok penger på. Men jeg ser jo nå at det bare er dumt. Folk bør jo være ærlige. Det er et bra system som blir misbrukt. Folk er unge og dumme, og derfor er det bra at media skriver om dette, for man må få frem konsekvensene. Det kan faktisk ødelegge fremtiden din, særlig hvis beløpene blir store nok.

- Jeg angrer, det er ikke rett det jeg har gjort. Men jeg synes Nav burde få bedre rutiner på dette med meldekort. Det burde være slik at man må dra fysisk til Nav-kontoret og melde fra hva man jobber. Da blir terskelen for å juge høyere. Nå sitter man bare hjemme og fyller ut. Jeg har slekt og bekjente som også har gjort det jeg har gjort. De har ikke måttet komme hit (til tingretten, journ.anm.), de har bare gjort opp for seg.

- Det går bra med meg nå, har jobb. Det er enkelte som vet hva jeg har gjort, det var ok å få snakket med noen om det, ellers går man bare og tenker på hvor dumt det er. Jeg skulle så gjerne vært dette foruten. Jeg har fått samfunnsstraff, så jeg håper jeg klarer å ta straffen uten å måtte si fra til min nåværende arbeidsgiver.

Les også: Trøndersk spåkone skal ha tjent 800 000 kroner svart

Les også: Uførepensjonist anmeldt for svindel av 1,3 mill.

Mann (30) fra Trondheim

Over en periode på halvannet år svindlet han Nav for 133 000 kroner i dagpenger. Nå er han dømt til 21 dagers fengsel.

- For meg handlet det om en vanskelig overgangssituasjon. Jeg fikk ikke full stilling i den jobben jeg var, og sjonglerte mellom Nav og jobb. Arbeidsgiveren ville ha meg mer i noen perioder, men da risikerte jeg å «miste» Nav, altså stå uten penger når jeg ikke hadde like mange vakter.

- Jeg ser på meg selv som en oppegående person, og jeg har en lederstilling i dag. Men jeg så meg nødt til å utnytte systemet i overgangssituasjonen. Jeg synes straffen er for streng, mye fordi systemet er for lite vanntett. Det er for lett å lure Nav. Man mater inn litt feil informasjon, og så får man pengene. Når det først gikk greit en uke, og så gikk det greit en uke til, så er det lett å bare fortsette. Jeg mener man burde gjøre det vanskeligere å lure systemet, det burde ikke være så basert på tillit.

- Jeg tilsto alt og tok opp lån for å betale tilbake alt.

Mann (56) fra Trondheim

Mannen mottok 330 000 kroner i arbeidsavklaringspenger urettmessig. Han fikk 35 dager fengsel for grovt uaktsom trygdesvindel.

- For en del år siden ble jeg syk, og etter hvert ble jeg utplassert i en jobb i regi av Nav mens jeg mottok arbeidsavklaringspenger. Jeg mottok veldig lite fra Nav fordi kreditorene mine trakk penger direkte fra det jeg fikk fra Nav. Jeg følte at jeg jobbet helt gratis for dem, nærmest. Og så trodde jeg at jeg hadde lov til å jobbe litt ved siden av. Arbeidsavklaringspenger er jo bare 65 prosent av lønna, så jeg trodde jeg sto fri til å jobbe ekstra, opp til 100 prosent, liksom.

- Det som jeg jobbet ved siden av, det skrev jeg ikke opp på meldekortet. Da Nav sa fra at jeg måtte skrive på meldekortet, gjorde jeg det. Men da var det gått lang tid. Jeg leste ikke papirene der det står hvilke vilkår som gjelder for å få arbeidsavklaringspenger. Jeg var dum og sløv, det innrømmer jeg. Men hvor mange leser egentlig papirene de får når de begynner på arbeidsavklaringspenger?

- Egentlig var jeg tiltalt for bedrageri, men jeg er glad for at retten trodde meg på at dette var uaktsomt bedrageri. Det er noe helt annet enn å svindle bevisst.

- Jeg er i jobb nå, og klarer meg fint. En fengselsstraff er veldig alvorlig for meg. Jeg har endelig begynt å komme meg tilbake til livet, opp av et svart høl.