«Ånei du lille muslimfjolle. Ingen verdølinger går med uniformen til terorister» er teksten som er lagt på et bilde av 20-åringen på Facebook. På bildet er det manipulert inn en snakkeboble med teksten «Jeg er verdøling jeg også, Hans Rotmo».

Fatima Almanea engasjerte seg kraftig etter at Hans Rotmo i et portrettintervju i Trønder-Avisa uttalte at muslimene er en miljøforurensning i Europa.

– Mitt navn er Fatima Almanea, og jeg er en verdaling på lik linje med deg. Jeg har bodd i vår velse bygd i åtte år, skrev hun i sitt personlige svar til Hans Rotmo. Almanea er født i Basra i Irak, og flyktet til Norge med familien i 2003. Etter fem år på Vikna, flyttet familien til Verdal.

«Går rundt i bombedrakt»

Over 160 personer hadde i går kveld trykket på «liker»-knappen under bildet, og mange hadde skrevet kommentarer i tråd med budskapet på bildet. Mange mener Almanea ikke har noen rett til å kalle seg verdaling:

«Har aldri vært og vil aldri bli» skriver en av Facebook-brukerne om at Fatima er verdaling. «Ikke faen om du er» skriver en annen. «Kan vel ikke si det er noen verdaling når hun går rundt i bombedrakt. Trodde de var snille jeg. Ikke utformet som en jungelkanin. Send de hjem igjen og slutt og ta inn dette pakke som ikke har livets rett», skriver en tredje.

Brukeren har lagt ut flere fremmedfiendtlige og islamkritiske innlegg på Facebook. Det første som ligger ute ble publisert 27. mai i år. I kommentarfeltet under bildet av Almanea, skriver vedkommende at bildet er lagt ut under et annet navn. Vedkommendes opprinnelige Facebook-profil skal være stengt. Adresseavisen har forsøkt å komme i kontakt med personen, uten å lykkes.

Almanea har sett bildet

–Jeg synes det er synd at noen velger å ødelegge en debatt som kunne vært saklig med slike hatytringer, sier Fatima Almanea til Adresseavisen.

Selv om hun har forsøkt å skåne seg selv for de verste kommentarene de siste dagene, har hun sett det aktuelle bildet. I tillegg til meningsinnholdet, reagerer hun på at det blir lagt vekt på hennes utseende.

–Jeg tenker at det må væres slitsomt for de som bruker så mye energi på å fremstille meg som et dårlig menneske. Jeg skulle ønske at de brukte energien sin mer produktivt og konstruktivt. Hvis de vil debattere med meg, må de bare ta kontakt.

Hun har ikke tatt stilling til hvorvidt hun vil anmelde noen av innleggene.

–Dypt hat mot islam

Tidligere denne uken gjestet Almanea NRKs «Aktuelt», og fikk etter det en rekke støtteerklæringer. Også i kommentarfeltet under det aktuelle bildet, blant særdeles hatefulle kommentarer, får hun støtte:

«Det som er trist er kommentarene her..og det skal være voksne mennesker? Flaut, flaut, flaut», skriver en. «Merker jeg blir dårlig. Er det mulig å være så slemme og nedrige? Heia Fatima» skriver en annen.

–Når hun først våger å svarer Rotmo, er det rystende at folk oppfører seg slik de gjør, sier Nazneen Khan-Østrem.

Forfatteren og forlagsredaktøren mener dagens debattklima er tøft for muslimer som uttaler seg offentlig, uansett hvor integrert i det norske samfunn man er.

–Jeg tror personene som skriver slike kommentarer er så fremmedfiendtlige at det er irrelevant for dem om den de omtaler er integrert eller ikke. De har et dypt hat mot islam, og finner symboler de kan utøve sin vrede mot.

Khan-Østrem har blant annet skrevet boka «Min hellige krig» og vært redaktør for «Utilslørt. Muslimske Råtekster» om muslimske kvinner og etablerte stereotypier. Hun kaller hetsen mot Almanea grotesk, og er forundret over at så mange omfavner Rotmos uttalelser .

–Mange har et sterkt forhold til Hans Rotmo, og da blir det kanskje lett å kaste seg på hans uttalelser. Det er et stort paradoks at så mange ikke har tatt innover seg hva som skjedde 22. juli 2011. Det er ikke en muslim som har begått den verste terrorhandlingen i Norge, men en etnisk kristen nordmann.

Fatima Almanea (20 Foto: Leif Arne Holme
Grotesk: Forfatter Nazneen Khan-Østrem kaller hetsen av Fatima Almanea grotesk. Foto: Aschehoug