Arbeidstilsynet, politiet, Skatt Midt-Norge og Nav aksjonerte i Trondheim 16. mai i år.

Lørdagen før nasjonaldagen var det nok mange som ville vaske bilen sin. Da passet det fint å aksjonere for å avdekke hvilke forhold bilvaskere i Trondheim jobber under, mente kontrolletatene. Resultatet er nedslående, ifølge Arbeidstilsynet. En vaskehall ble stengt på dagen, fem andre fikk beskjed om at de brøt loven.

LES PLUSSKOMMENTAR: Ren bil, skitten sammvittighet

– Når vi ser hvilke forhold disse arbeiderne levde under, for de både bodde og arbeidet på dette aktuelle stedet, så mener vi at det er sosial dumping. Vi valgte å stenge stedet midlertidig med hjemmel i paragrafen som omhandler «overhengende fare for liv og helse», sier regiondirektør Stig Magnar Løvås i Arbeidstilsynet Midt-Norge.

Billig vask

Det ble gitt flere pålegg på manglende etterlevelse av krav til arbeidsavtaler, bedriftshelse-tjeneste, garderobeforhold, opplæring og ventilasjon.

Les også: - Vingeklippet vaktbikkje

Det ble ikke kontrollert hva de ansatte tjener i timen, men Løvås sier at dette er en bransje der folk lett kan bli utnyttet til å jobbe for lave lønninger og under dårlige kår.

– Det stilles lite krav til språkkunnskaper og utdanning, og mange bruker utlendinger som ikke har vanlig adgang til arbeidsmarkedet, sier Løvås.

Han oppfordrer bileiere til å tenke seg om:

– Det er all grunn til å være mistenksom dersom det første som møter deg er en rekke ansatte som nærmest kaster seg over bilen din for å vaske den for 150 kroner.

LES PÅ PLUSS: Fire menn forteller hvorfor de svindlet NavSelv om Løvås er kritisk til det han ser i Trondheim, mener han likevel det er langt ifra så ille som det som er avslørt på Østlandet. I «Operasjon vaskebjørn» ble det aksjonert mot bilvaskebransjen i hovedstaden.

– Utenlandske ansatte jobber sju dager i uka for mellom 20 og 40 kroner timen, og de bor enten i bedriften eller i andre helt ulovlige boforhold, beskrev Alf Magne Fredriksen i Oslo-politiet til Klassekampen.

Løvås sier de arbeider forebyggende for å unngå at man får lignende forhold i Trondheim og Midt-Norge.

Gebyr på 20 000 kr

– Bilpleiebransjen er en bransje vi følger spesielt opp. 16. mai kontrollerte vi kun personellistene for å se om alle som var på jobb sto på listen, sier Bjørn Ottar Lervik satsingssleder i Skatt Midt-Norge.

Sju av de 12 kontrollerte har fått skriftlig varsel fra Skatt Midt-Norge om at de kan vente gebyr. Alle har en frist på 14 dager til å gi tilbakemelding. Dersom de har en god forklaring på hvorfor ikke alle som var på jobb sto på listen, kan gebyret frafalles.

LES PÅ PLUSS: Fire metoder for å avsløre Nav-svindel

Noen ansatte påsto de bare var på besøk, andre hevdet de rengjorde sin private bil.

Ifølge Lervik er grunngebyret på 8500 kroner. I tillegg gis to rettsgebyr à 860 kroner per person.

– Noen har fått beskjed om at de kan vente opptil 20 000 kroner i gebyr. Vedtaket kan påklages til Skattedirektoratet, forteller Lervik.

Mulig trygdesvindel

Nav Kontroll var også med på aksjonen. De fant manglende innmelding i registrene. I alt 15 av de 41 personene som ble påtruffet, sto ikke innmeldt med arbeidsforhold i det kontrollerte selskapet. Nav Kontroll vil i tillegg utrede tre saker videre for mulig trygdesvindel.

Politiet fant én person som ikke hadde lovlig arbeidstillatelse, og som nå står i fare for å bli bort- eller utvist fra Norge.

– Vår fokus er rettet mot ulovlig opphold og ulovlig arbeidsforhold. Én arbeidsgiver er anmeldt for bruk av ulovlig arbeidskraft, opplyser Trond Aune, fagleder ved Operativ utlendingskontroll i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Bjørn Ottar Lervik forteller at i en tilsvarende kontroll av bl.a. serveringsbransjen, frisører, bilverksteder og bilpleiefirmaer i 2014 ble det funnet feil og mangler hos 30 prosent av de undersøkte. Det er også aktuelt å sjekke nærmere om bedriftene betaler skatt og arbeidsgiveravgift.

Kjøkken: Her kunne arbeiderne lage egen mat. Foto: Arbeidstilsynet Midt-Norge
Tvilsomt: Bildekk sto lagret ulovlig. Foto: Arbeidstilsynet Midt-Norge
Stig Magnar Løvås, Arbeidstilsynet Region Midt-Norge